Létrehozva: 2024.02.25.

Végre kiderült, hány tojás kell a tökéletes piskótához

Örök vitatéma a háziasszonyok között, hiszen mindenkinek van egy jól bevált receptje. Pedig ahhoz, hogy tökéletes legyen a piskóta, nem mindegy, mennyi tojás kerül a tésztába!

Ha csak olvassa az ember, nagyon egyszerűnek tűnik a piskóta receptje, pedig a megvalósítás nem is olyan könnyű, ha nincs meg a kellő rutin! Van, aki rendszeresen csinál, de valahogy soha nem sikerül tökéletesre: vagy beesik a közepe, vagy szalonnás lesz, vagy egyszerűen csak nem jön fel eléggé. Rengetegféle változata létezik a receptnek, sok háziasszony szerint csak sütőporral az igazi, mások szerint kell bele víz vagy tejföl, és akadnak, akik között a tojások számán van vita. Pedig az igazi piskótatésztában, ahogy nagyanyáink készítették, nem volt semmiféle extra flanc: csak a tojás, a cukor és a liszt. Na de mennyi tojás? Mutatjuk a tuti receptet!

Homemade,Round,Sponge,Cake,Or,Chiffon,Cake,On,White,Plate
A tökéletes piskótába 6 darab tojás kell. Fotó: Ahanov Michael /  Shutterstock

Piskóta tészta alaprecept

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját, a fehérjéből kezdj habot verni. Ha már fehéredik, szórd bele a cukrot, és verd keményedésig. Akkor jó, ha nem túl kemény; ha felfelé tartod a habverőt, kicsit hajoljon el a hab.
  • Habosítsd ki alaposan a tojások sárgáját, majd vegyél ki egy spatulányit a felvert fehérjéből, és lazítsd fel vele a tojássárgáját. Ezt az egyveleget kell a fehérjébe önteni; óvatosan keverd hozzá, hogy ne törd össze a habot. Szép, márványosra simítsd el.
  • Szitáld három adagban a lisztet a tojáshabhoz, és alulról felfelé, óvatos mozdulatokkal keverd össze a masszát addig, míg a csomók el nem tűnnek.
  • Tegyél sütőpapírt egy tortaforma vagy mély tepsi aljába, és öntsd bele a tésztát: lehetőleg ne túl magasról, és ne több adagban, hanem egyszerre. A cél, hogy minél habosabb maradjon!
  • 160 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig. Közben a sütőajtót nyitogatni tilos, mert összeesik a tészta! Ha már aranybarnára sült a piskóta, nyisd résnyire a sütőajtót tíz percre, csak ezután vedd ki. Hagyd pihenni tíz percet, majd fordítsd ki a formából vagy tepsiből, és szedd le a sütőpapírt. Fejjel lefelé hagyd kihűlni; ezután következhet a krém, díszítés.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A börtönt, ahol nincsenek őrök, a rabok pedig szabadon mozoghatnak és szexelhetnek

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet