Végre kiderült, hány tojás kell a tökéletes piskótához
Örök vitatéma a háziasszonyok között, hiszen mindenkinek van egy jól bevált receptje. Pedig ahhoz, hogy tökéletes legyen a piskóta, nem mindegy, mennyi tojás kerül a tésztába!
Ha csak olvassa az ember, nagyon egyszerűnek tűnik a piskóta receptje, pedig a megvalósítás nem is olyan könnyű, ha nincs meg a kellő rutin! Van, aki rendszeresen csinál, de valahogy soha nem sikerül tökéletesre: vagy beesik a közepe, vagy szalonnás lesz, vagy egyszerűen csak nem jön fel eléggé. Rengetegféle változata létezik a receptnek, sok háziasszony szerint csak sütőporral az igazi, mások szerint kell bele víz vagy tejföl, és akadnak, akik között a tojások számán van vita. Pedig az igazi piskótatésztában, ahogy nagyanyáink készítették, nem volt semmiféle extra flanc: csak a tojás, a cukor és a liszt. Na de mennyi tojás? Mutatjuk a tuti receptet!
Piskóta tészta alaprecept
Hozzávalók:
6 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
Elkészítés:
Válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját, a fehérjéből kezdj habot verni. Ha már fehéredik, szórd bele a cukrot, és verd keményedésig. Akkor jó, ha nem túl kemény; ha felfelé tartod a habverőt, kicsit hajoljon el a hab.
Habosítsd ki alaposan a tojások sárgáját, majd vegyél ki egy spatulányit a felvert fehérjéből, és lazítsd fel vele a tojássárgáját. Ezt az egyveleget kell a fehérjébe önteni; óvatosan keverd hozzá, hogy ne törd össze a habot. Szép, márványosra simítsd el.
Szitáld három adagban a lisztet a tojáshabhoz, és alulról felfelé, óvatos mozdulatokkal keverd össze a masszát addig, míg a csomók el nem tűnnek.
Tegyél sütőpapírt egy tortaforma vagy mély tepsi aljába, és öntsd bele a tésztát: lehetőleg ne túl magasról, és ne több adagban, hanem egyszerre. A cél, hogy minél habosabb maradjon!
160 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig. Közben a sütőajtót nyitogatni tilos, mert összeesik a tészta! Ha már aranybarnára sült a piskóta, nyisd résnyire a sütőajtót tíz percre, csak ezután vedd ki. Hagyd pihenni tíz percet, majd fordítsd ki a formából vagy tepsiből, és szedd le a sütőpapírt. Fejjel lefelé hagyd kihűlni; ezután következhet a krém, díszítés.