kulcsár edina
Olyan desszertekre vágyunk, amelyek pillanatok alatt elkészülnek, és egyszerűen elronthatatlanok? Az intelligens krémes rétegei például maguktól alakulnak ki, míg a keksz a mikróban sül ropogósra.
Elkészítési idő: 45 perc
1 adag kb.:
Hozzávalók (6 adag):
25 dkg cukor
10 db tojás
1 l tej
15 dkg vaj
2 tasak bourbon vaníliás cukor
10 ek liszt
só
5 dkg vaj
1 ek liszt
Elkészítése:
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a kétféle cukrot a tojások sárgájával elkeverjük.
2. Hozzáadjuk a vajat, majd felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet, simára keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot. Egy nagyon folyékony masszát kapunk, de nincs miért aggódni, mert míg sül, az anyagok szépen elválnak egymástól: alul és felül tésztaréteg képződik, és középen krém.
3. A folyékony masszát, vajjal kikent, és kilisztezett, közepes méretű tepsibe öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
1 adag kb.:
Hozzávalók (4 személyre):
4 tojás
1 csipet só
125 g vaj
1 bögre víz
1 bögre cukor
2 bögre meleg tej
115 g liszt
1 teáskanál vanília
porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
1. Válasszuk külön a tojás fehérjét a sárgájától, majd tegyük ezeket két külön tálba. A fehérjéből verjünk kemény habot, majd tegyünk bele egy csipet sót.
2. Olvasszuk fel a vajat, hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a sárgájához a vizet és a cukrot, öntsük hozzá a kihűtött vajat és keverjük össze.
3. Öntsük hozzá a tejet, majd adjuk hozzá a lisztet és a vaníliát. Ismét keverjük jól össze, és óvatosan adjuk hozzá a tojáshabot.
4. Az elkészített masszát kivajazott, kilisztezett sütőformába tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 60 percig. Amikor készre sült, hagyjuk kihűlni, szórjuk meg porcukorral. Csak akkor szeleteljük, amikor teljesen kihűlt! Sütés közben háromrétegűvé válik a tészta, így lesz benne krém is.
Elkészítési idő: 10 perc
1 adag kb.:
Hozzávalók (2 adaghoz):
1 nagy evőkanál vaj
2 evőkanál cukor
2 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
0,5 dl tej
1 bögre liszt
Csokicseppek vagy apróra vágott csokidarabkák (ízlés szerint
Elkészítése:
1. Készítsünk elő minden hozzávalót, és a vajat egy kis tálkában tegyük fél percre mikróba, hogy megolvadjon.
2. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük jól össze, majd mehet bele a só, a szódabikarbóna és a tej. Miután ezeket is jól összekevertük, mehetnek hozzá a csokidarabok, végül a liszt is.
3. A kész masszából formázzunk kisebb golyókat, amiket helyezzünk egy olajjal nagyon vékonyan kikent sütőpapírra, és nyomkodjuk le őket tenyérrel, hogy vékony süti formákat kapjunk.
4. Vegyünk elő egy tálat, ami bírja a mikrózást és helyezzünk rá annyi sütit, ami ráfér. Kezdjük el sütni a kekszeket másfél percig 800 watton. Ha úgy érezzük, hogy még nem jó az állaguk, akkor még tegyük őket vissza egy rövid időre. A keksz vastagságától függ, milyen gyorsan sülnek át.
5. Hagyjuk kihűlni, mert csak ezután nyeri el a valódi keksz állagot, és már kínálhatjuk is.