Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2023.12.08.

Melyik teát hány fokos vízzel kell leönteni és miért?

A hideg idő beköszöntével az elfogyasztott forró italok mennyisége is nőni kezd. A legtöbben teát isznak ilyenkor, aminek van némi egészségügyi kockázata, kivéve, ha megfelelő hőmérsékletű vízzel készítjük.

Az egyik legnépszerűbb német tesztoldal közzétett egy összeállítást arról, hogy melyik teát hogyan érdemes és biztonságos elkészíteni. Hány fokos vízben érdemes a fekete, a zöld és a gyümölcsteát áztatni és mennyi ideig? Most kiderül!

tea, teafilter, használt filter, zacc, teát főz
Fontos, hogy megfelelő hőmérsékletű vízzel készítsük a teát! Fotó: New Africa / Shutterstock

Mindig forrásban lévő víz kell a tea elkészítéséhez?

Egy csésze tea sokszor jól tud esni a hidegebb napokon. De vajon mindig forrásban lévő forró vízzel kell elkészíteni az ilyen italokat, vagy elég az alacsonyabb hőmérséklet is? Attól függ, milyen teáról van szó! Vannak olyan fajták, amik nehezen viselik a túl magas hőmérsékletet, és vannak olyanok, amiket ha nem forrázunk le kellően meleg vízzel, egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

Ezekhez a teákhoz nem kell 100 fokos víz

A zöld tea például elveszti az aromáit és keserűvé válik, ha túl forró vízzel öntjük le. A legjobb, ha 70-80 fokos hőmérsékletű vízben áztatjuk a teafüvet. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha hagyjuk állni a frissen forralt vizet öt percig és csak utána rakjuk bele a teafüvet. A fehér és fekete teákat ugyanígy érdemes elkészíteni.

Mi a helyzet a gyümölcsteával?

A gyógyteával vagy a gyümölcsteával egy kicsit más a helyzet: ezeknél a teafajtáknál nem szabad megvárni, amíg a forró víz kihűl, hanem – egészségügyi okokból – felforrás után közvetlenül a csészében vagy a fazékban lévő teafűre kell önteni a vizet.

tea
A gyümölcs és gyógyteákat máshogyan kell megfőzni! Fotó: Pixabay.com

Mért kell leforrázni a gyümölcs- és gyógynövényteát?

A gyógynövény- és gyümölcsteák baktériumokat tartalmazhatnak. Ennek az az oka, hogy a felhasznált gyógynövényeket és gyümölcsöket általában nem hőkezelik, mint a zöld vagy fekete teáknál, hanem csak szárítják. A kíméletes feldolgozási módszer célja a részben érzékeny illóolajok és aromák megőrzése. Ez azonban azt jelenti, hogy bizonyos esetekben ezek a természetes termékek baktériumokat, élesztőket vagy penészgombákat tartalmazhatnak-figyelmeztet a német tesztoldal. Bizonyos esetekben pedig patogén baktériumok is lehetnek a teákban, mint például a szalmonella. Éppen ezért ha egy csírákkal szennyezett teát túl alacsony vízhőmérsékleten főznek meg, akkor az egészségügyi kockázatot fog jelenteni, különösen a csecsemők, kisgyermekek és alapbetegséggel rendelkezők számára.

Szigorúan véve a gyógytea és a gyümölcstea nem teák, hanem teaszerű termékek. Az igazi teát teanövényből kell készíteni. Ezért az igazi teák közé tartozik a zöld, a fehér vagy a fekete tea.

A forró víz elpusztítja a baktériumokat?

A kórokozók kockázatának elkerülése érdekében az ilyen teákat mindig buborékoló forró vízzel kell felönteni. Pontosabban, a víz hőmérsékletének 100 foknak kell lennie. Ez a normál vízforralóval is elérhető hőmérséklet, a forró vizes vízautomatákból viszont maximum 80-85 fokos víz jön, ami kevés a gyógy- és gyümölcsteák főzéséhez.

Mennyi ideig kell ázni a gyógy- és gyümölcsteáknak?

Fontos, hogy a gyógyteát vagy a gyümölcsteát legalább öt percig hagyjuk állni. Így lehetünk csak biztosak benne, hogy a nem kívánt baktériumok valóban elpusztulnak. Ráadásul minél tovább hagyjuk ázni ezeket a teákat, annál intenzívebb lesz az ízük. A legideálisabb a nyolc-tíz perces főzési idő. Arra viszont nagyon figyelni kell, hogy a tea ne álljon túl sokáig -több órán keresztül- a teákban lévő spórák miatt. Ezek a különösen ellenálló kórokozók ugyanis túlélhetik a forrázást és idővel elterjedhetnek a teában.

Az elkészítésekor a legjobb, ha ragaszkodunk ahhoz, amit a csomagoláson írnak. Ha a teában baktériumok lehetnek, a terméken fel kell tüntetni az elkészítési útmutatót.

 

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Milák Kristóffal kapcsolatban

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

borsonline.hu

Fogja a gyereket és megy: elköltözik Nádai Anikó

magyarnemzet.hu

A világ a párizsi olimpia esti megnyitóját várja + videó

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

magyarnemzet.hu

Légiriadót rendeltek el a NATO-országban az orosz támadás miatt

ripost.hu

Karrierista csillagjegyek, akik számára a munka az első

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

ripost.hu

Akik mindig a maguk feje után mennek: ők a leglázadóbb csillagjegyek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Cukkini fordítva: próbáld ki ezt az isteni sajtkrémes pitét

FAZÉK

Így készül a török lecsó, kóstold meg te is

FAZÉK

Tedd az uborkát a mosogatógépbe és nem bánod meg

FAZÉK

Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!

FAZÉK

Ne dobd ki a dinnyehéjat, eszméletlen, mire jó

FAZÉK

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

FAZÉK

Olcsó vacsora: Villámgyorsan elkészül az isteni krumpligombóc

FAZÉK

Megégett a pirospaprika a bográcsban? Így mentsd meg a pörköltet