tóth gabi
A köménymagra legtöbben fűszerként gondolunk, pedig az egészségünkkel is csodát tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk. Mutatjuk, milyen sokféle jótékony hatása van!
Nagyanyáink korában még állandó fűszer volt a köménymag a konyhában, köménymagos leves nélkül szinte nem is telhetett el hét. Nemcsak azért szerették ezt az ételt, mert olcsó, hanem azért is, mert a köménynek rengeteg jótékony hatása van. Akárcsak a többi fűszernövényről, a köményről is elmondható, hogy gyógynövény is egyben; ha rendszeresen beiktatod az étrendedbe, azzal nagyon sokat tehetsz az egészségedért. Mutatjuk, mi mindenre jó!
Ez a különleges ízű fűszer csodát tesz az emésztéssel: ha enyhe hasfájásod van, émelyegsz, netán hasmenés vagy puffadás gyötör, azt hamar rendbeteszi. Ugyanis a hatóanyagai a hasnyálmirigy működését stimulálják, ami így több, az emésztéshez nélkülözhetetlen anyagot állít elő. Ha emésztési problémáid vannak, keverj össze egy kevés gyömbérport őrölt köménnyel, egy kevés fekete borssal és sóval. Étkezés után fogyassz a porból egy evőkanálnyit, majd igyál meg egy nagy pohár vizet.
A kömény akkor is segít, ha ég a gyomrod, sok a savad. Egy kiskanál őrölt köményt vegyél a szádba, kicsit tartsd ott, majd nyeld le. Rögtön enyhíti a panaszokat.
Ha álmatlanság gyötör, fogj egy banánt, törd össze, majd keverj hozzá fél teáskanál pirított őrölt köményt. Lefekvés előtt edd meg; hamar el fogsz aludni.
Piríts meg serpenyőben 8 teáskanál egész köményt, majd őröld meg. Fél teáskanállal kever el belőle egy pohár vízben, majd fogyaszd naponta kétszer.
A kömény serkenti a memóriát, az agyműködést, így érdemes minél többször fogyasztanod akár ételhez adva, akár ital formájában. Egy pohár vízben keverj el egy kiskanál őrölt köményt; az ital napi fogyasztása segít karban tartani a memóriád.
A benne található ásványi anyagok, például a magnézium és a vas, valamint az antioxidánsok segítségével a köményből készült tea segít, hogy télen is penge legyen az immunrendszered. A teát egyszerű elkészíteni: 1 teáskanál köménymagot piríts 5-6 percig, öntsd fel 2 dl vízzel, majd forrald fel. Fedő alatt hagyd állni 3 percig, majd szűrd le, és adj hozzá egy kevés mézet.