
Szilvalekváros gőzgombóc, mákkal és vaníliapudinggal: mutatjuk, hogy készül
Mindenki megnyalja a tíz ujját ezután a finomság után! A jó hír az, hogy egyáltalán nem bonyolult elkészíteni; mutatjuk a receptet.
Ha meghalljuk azt a szót, hogy gombóc, a legtöbbünknek a burgonyás tésztából készült, szilvával töltött változat, legfeljebb a túrógombóc jut eszébe; gőzgombóccal csak őszi vásárokon, a vagy az osztrák sípályák hüttéiben találkozhatunk. Ám aki egyszer is megkóstolta ezt a finomságot, soha többet nem tudja elfelejteni; és szeretné otthon is elkészíteni. A tésztája élesztővel készül, és nem vízben, hanem gőzben főzik meg. Egyedül ez a művelet lehet az elkészítés során problémás, ha otthon szeretnéd megcsinálni, ám ha van egy nagyobb lábasod és egy rá helyezhető szitád vagy szűrőd, akkor megugrottál minden akadályt, ami közéd és a házi gőzgombóc közé állhat.

Hozzávalók
A tésztához:
- 1 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 25 dkg finomliszt
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
- 0,5 citrom reszelt héja
- 3 ek vaj
A töltelékhez:
- 13 dkg szilvalekvár
- 1 ek rum
A vaníliapudinghoz:
- 4 dl tej
- 2 ek porcukor
- 2 tojás sárgája
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 ek keményítő
- 1 csipet só
A tálaláshoz:
- vaj
- 5 dkg darált mák
- 1 ek porcukor
Elkészítés:
- Futtasd fel a langyos tejjel és a cukorral az élesztőt, majd keverd el a liszttel, a sóval, a tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, és gyúrj belőle lágy tésztát. Langyos helyen keleszd 45 percig, majd oszd 8 egyenlő részre, és lapítsd ki.
- Keverd el a rumot és a szilvalekvárt, majd tedd kanállal a kilapított tészták közepébe. Formálj gombócot a tésztákból, kend meg őket olvasztott vajjal.
- Tegyél egy nagyobb fazék aljába egy kevés vizet, majd tedd a tetejére a szűrőt. Ha nincs ilyen szűrőd, textilpelenkát is használhatsz, egyszerűen csak kötözd rá a lábas tetejére. Tedd a gombócokat a szűrőbe, fedd le egy másik lábassal, és kb. 15 perc alatt gőzöld ki őket. Fontos, hogy végig legyenek letakarva.
- Készítsd el a vaníliasodót: keverd össze a hozzávalókat, tedd a tűzhelyre, majd forrald fel folytonos kevergetés közben. Mehet is a tányérba, még melegen.
- Vedd ki a gombócokat a szűrőből, kend meg őket olvasztott vajjal, helyezd a vaníliasodóra, és szórd meg porcukros mákkal.
Forrás: mindmegette.hu






