Ha meghalljuk azt a szót, hogy gombóc, a legtöbbünknek a burgonyás tésztából készült, szilvával töltött változat, legfeljebb a túrógombóc jut eszébe; gőzgombóccal csak őszi vásárokon, a vagy az osztrák sípályák hüttéiben találkozhatunk. Ám aki egyszer is megkóstolta ezt a finomságot, soha többet nem tudja elfelejteni; és szeretné otthon is elkészíteni. A tésztája élesztővel készül, és nem vízben, hanem gőzben főzik meg. Egyedül ez a művelet lehet az elkészítés során problémás, ha otthon szeretnéd megcsinálni, ám ha van egy nagyobb lábasod és egy rá helyezhető szitád vagy szűrőd, akkor megugrottál minden akadályt, ami közéd és a házi gőzgombóc közé állhat.
Hozzávalók
A tésztához:
1 dkg élesztő
1,5 dl tej
25 dkg finomliszt
1 tk cukor
1 csipet só
1 tojás sárgája
0,5 citrom reszelt héja
3 ek vaj
A töltelékhez:
13 dkg szilvalekvár
1 ek rum
A vaníliapudinghoz:
4 dl tej
2 ek porcukor
2 tojás sárgája
1 tk vaníliás cukor
1 ek keményítő
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaj
5 dkg darált mák
1 ek porcukor
Elkészítés:
Futtasd fel a langyos tejjel és a cukorral az élesztőt, majd keverd el a liszttel, a sóval, a tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, és gyúrj belőle lágy tésztát. Langyos helyen keleszd 45 percig, majd oszd 8 egyenlő részre, és lapítsd ki.
Keverd el a rumot és a szilvalekvárt, majd tedd kanállal a kilapított tészták közepébe. Formálj gombócot a tésztákból, kend meg őket olvasztott vajjal.
Tegyél egy nagyobb fazék aljába egy kevés vizet, majd tedd a tetejére a szűrőt. Ha nincs ilyen szűrőd, textilpelenkát is használhatsz, egyszerűen csak kötözd rá a lábas tetejére. Tedd a gombócokat a szűrőbe, fedd le egy másik lábassal, és kb. 15 perc alatt gőzöld ki őket. Fontos, hogy végig legyenek letakarva.
Készítsd el a vaníliasodót: keverd össze a hozzávalókat, tedd a tűzhelyre, majd forrald fel folytonos kevergetés közben. Mehet is a tányérba, még melegen.
Vedd ki a gombócokat a szűrőből, kend meg őket olvasztott vajjal, helyezd a vaníliasodóra, és szórd meg porcukros mákkal.