Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2023.11.12.

Szilvalekváros gőzgombóc, mákkal és vaníliapudinggal: mutatjuk, hogy készül

Mindenki megnyalja a tíz ujját ezután a finomság után! A jó hír az, hogy egyáltalán nem bonyolult elkészíteni; mutatjuk a receptet.

Ha meghalljuk azt a szót, hogy gombóc, a legtöbbünknek a burgonyás tésztából készült, szilvával töltött változat, legfeljebb a túrógombóc jut eszébe; gőzgombóccal csak őszi vásárokon, a vagy az osztrák sípályák hüttéiben találkozhatunk. Ám aki egyszer is megkóstolta ezt a finomságot, soha többet nem tudja elfelejteni; és szeretné otthon is elkészíteni. A tésztája élesztővel készül, és nem vízben, hanem gőzben főzik meg. Egyedül ez a művelet lehet az elkészítés során problémás, ha otthon szeretnéd megcsinálni, ám ha van egy nagyobb lábasod és egy rá helyezhető szitád vagy szűrőd, akkor megugrottál minden akadályt, ami közéd és a házi gőzgombóc közé állhat. 

A gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal isteni csemege! Fotó: mindmegett.hu

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 3 ek vaj

A töltelékhez:

  • 13 dkg szilvalekvár
  • 1 ek rum

A vaníliapudinghoz:

  • 4 dl tej
  • 2 ek porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 ek keményítő
  • 1 csipet só

A tálaláshoz:

  • vaj
  • 5 dkg darált mák
  • 1 ek porcukor

Elkészítés:

  • Futtasd fel a langyos tejjel és a cukorral az élesztőt, majd keverd el a liszttel, a sóval, a tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, és gyúrj belőle lágy tésztát. Langyos helyen keleszd 45 percig, majd oszd 8 egyenlő részre, és lapítsd ki.
  • Keverd el a rumot és a szilvalekvárt, majd tedd kanállal a kilapított tészták közepébe. Formálj gombócot a tésztákból, kend meg őket olvasztott vajjal.
  • Tegyél egy nagyobb fazék aljába egy kevés vizet, majd tedd a tetejére a szűrőt. Ha nincs ilyen szűrőd, textilpelenkát is használhatsz, egyszerűen csak kötözd rá a lábas tetejére. Tedd a gombócokat a szűrőbe, fedd le egy másik lábassal, és kb. 15 perc alatt gőzöld ki őket. Fontos, hogy végig legyenek letakarva.
  • Készítsd el a vaníliasodót: keverd össze a hozzávalókat, tedd a tűzhelyre, majd forrald fel folytonos kevergetés közben. Mehet is a tányérba, még melegen.
  • Vedd ki a gombócokat a szűrőből, kend meg őket olvasztott vajjal, helyezd a vaníliasodóra, és szórd meg porcukros mákkal.

Forrás: mindmegette.hu
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek