kulcsár edina
Minden mennyiségben jöhet ilyenkor ez a finom őszi csemege; ám előkészíteni, hámozni és darabolni kész rémálom. Mutatjuk, hogyan úszhatod meg sérülések nélkül a sütőtök hámozását!
Ha sütöd a tököt, akkor szerencsére nincs gond a héjával, hiszen akár még melegen megeszitek, akár felhasználod süteménybe, szendvicskrémhez vagy leveshez, a sült tök héját pofonegyszerű lehúzni. Más a helyzet azonban akkor, ha köretet készítenél belőle, párolni vagy főzni akarod – akkor bizony keményen meg kell küzdeni a héjjal! A sütőtök hámozása éppen olyan veszélyes lehet, mint a darabolás, hiszen ez a zöldség kemény, könnyen megcsúszik a kés, és máris megvan a baj. Mutatjuk a legjobb trükköket, hogyan ne legyen kínszenvedés a sütőtök hámozása!
Használj jó erős hámozót
Fontos, hogy jó minőségű, erős anyagból készült és éles hámozót használj, ahogyan az is sokat számít, hogy milyen fajta: a legjobb az a típus, ami késre emlékeztet, hiszen így meg tudod támasztani a hüvelykujjaddal a sütőtököt, nem fog csúszkálni pucolás közben. Megkezdeni így is nehéz lesz a héjat; erre használj egy jó éles kiskést.
Késsel a legjobb, ha lefekteted
Akárcsak a daraboláshoz, a hámozáshoz is minél élesebb kést érdemes választanod; ám a hámozáshoz elég egy kisebb pengéjű is. A tököt darabold fel a hámozás előtt, majd vágd félbe vagy negyedekbe, méghozzá úgy, hogy egyenes legyen a vágott felület – hiszen így stabilan fog állni a vágódeszkán. Fektesd le héjával felfelé a tököt, és felülről lefelé haladva, csíkokban szabadítsd meg a héjától. Időnként fordíts rajta egyet.
Dugd be a mikróba
Ezt a módszert csak akkor alkalmazd, ha nem bánod, hogy egy kicsit megpuhul a tök; ha turmixba szeretnéd tenni, akkor nem ideális. Szurkáld meg a tököt pár helyen egy villával, majd tedd be a mikróba, és hagyd bent a legmagasabb fokozaton öt percre. Így még teljesen nem fog megpuhulni, de a héját sokkal könnyebben le tudod szedni a hámozóval, mint ha nyers lenne.