RETRO RÁDIÓ

Óriási ez a trükk, így tudod könnyen meghámozni a sütőtököt

Létrehozva2023. 10. 17. 19:30

Minden mennyiségben jöhet ilyenkor ez a finom őszi csemege; ám előkészíteni, hámozni és darabolni kész rémálom. Mutatjuk, hogyan úszhatod meg sérülések nélkül a sütőtök hámozását!

Ha sütöd a tököt, akkor szerencsére nincs gond a héjával, hiszen akár még melegen megeszitek, akár felhasználod süteménybe, szendvicskrémhez vagy leveshez, a sült tök héját pofonegyszerű lehúzni. Más a helyzet azonban akkor, ha köretet készítenél belőle, párolni vagy főzni akarod – akkor bizony keményen meg kell küzdeni a héjjal! A sütőtök hámozása éppen olyan veszélyes lehet, mint a darabolás, hiszen ez a zöldség kemény, könnyen megcsúszik a kés, és máris megvan a baj. Mutatjuk a legjobb trükköket, hogyan ne legyen kínszenvedés a sütőtök hámozása!

Woman,Hands,Removs,The,Skin,From,Pumpkin,With,Knife
Nem veszélytelen a sütőtök hámozása! Fotó: Valeri Pavljuk /  Shutterstock

Használj jó erős hámozót

Fontos, hogy jó minőségű, erős anyagból készült és éles hámozót használj, ahogyan az is sokat számít, hogy milyen fajta: a legjobb az a típus, ami késre emlékeztet, hiszen így meg tudod támasztani a hüvelykujjaddal a sütőtököt, nem fog csúszkálni pucolás közben. Megkezdeni így is nehéz lesz a héjat; erre használj egy jó éles kiskést.

Késsel a legjobb, ha lefekteted

Akárcsak a daraboláshoz, a hámozáshoz is minél élesebb kést érdemes választanod; ám a hámozáshoz elég egy kisebb pengéjű is. A tököt darabold fel a hámozás előtt, majd vágd félbe vagy negyedekbe, méghozzá úgy, hogy egyenes legyen a vágott felület – hiszen így stabilan fog állni a vágódeszkán. Fektesd le héjával felfelé a tököt, és felülről lefelé haladva, csíkokban szabadítsd meg a héjától. Időnként fordíts rajta egyet.

Dugd be a mikróba

Ezt a módszert csak akkor alkalmazd, ha nem bánod, hogy egy kicsit megpuhul a tök; ha turmixba szeretnéd tenni, akkor nem ideális. Szurkáld meg a tököt pár helyen egy villával, majd tedd be a mikróba, és hagyd bent a legmagasabb fokozaton öt percre. Így még teljesen nem fog megpuhulni, de a héját sokkal könnyebben le tudod szedni a hámozóval, mint ha nyers lenne.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.