Hamis szilvas gombóc: sokkal gyorsabban elkészülsz vele
Még mindig olcsón lehet szilvához jutni, így itt az ideje a szilvás gombócnak! Sajnos sokszor az ember azért nem kezd bele, mert rengeteg idő elkészíteni. Mutatunk egy gyors, isteni finom változatot!
A szilvás gombóc csak frissen gyúrt, házi tésztával az igazi; de ha a hagyományos recept szerint készíted, az rengeteg idő, hiszen meg kell főzni a burgonyát, megvárni, míg kihűl, és csak aztán kezdheted gyúrni a tésztát. Ezzel a recepttel azonban kihagyhatod a krumplit, vagyis villámgyorsan elkészítheted a gombócokat – az ízéből pedig semmit nem vesz el, hogy kimarad ez az összetevő, ugyanolyan finom, mint a hagyományos változat.
Hamis szilvás gombóc recept
Hozzávalók:
25 dkg liszt
4 dl víz
4 ek étolaj
1 egész tojás
30 dkg szilva
3 ek cukor
4 tk őrölt fahéj
25 dkg zsemlemorzsa
1 ek porcukor
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a szilvát, majd vágd mindegyik szemet negyedekbe. Szórd meg fahéjas cukorral, és hagyd állni. Közben tedd fel egy lábasban a 4 dl vizet, és ha felforrt, add hozzá a porcukrot, a sót és az olajat. Öntsd hozzá a lisztet, és addig kevergesd fakanállal, míg csomómentes nem lesz a tészta. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Vedd le a tésztát a tűzről, és hagyd hűlni.
Tedd fel egy nagy lábasban a gombócok főzővizét; míg felforr, törd fel a tojást, és keverd hozzá a tésztához. Mivel kemény a tészta, erősen kell keverni, használj egy nagyobb fakanalat! Ha elkeveredett a tésztában a tojás, vegyél ki kis golyókat belőle, lapítsd szét őket a tenyeredben, majd tedd bele a negyed szilvát, készítsd el a gombócot, és dobd a forrásban lévő főzővízbe.
Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, szedd ki őket lyukas kanállal, majd azonnal forgasd meg vajon vagy olajon megpirított zsemlemorzsában. Melegen tálalva a legfinomabb!