tóth gabi
Befőzős csoportokban vérre menő viták tudnak kialakulni a kérdésben a háziasszonyok között. De mi lehet az igazság, jót teszünk, vagy rosszat, ha celofánnal is zárjuk az üveget? Ennek jártunk utána!
Legyen szó akár befőttről vagy lekvárról, akár savanyúságról, sokan használnak celofánt, mielőtt lezárják az üvegeket, és elteszik a kamrapolcra. A kérdésben a háziasszonyok elég megosztottak, van, aki minden üvegre szeret a biztonság kedvéért celofánt rakni, a másik tábor szerint pedig nemcsak felesleges, de egyenesen káros is lehet. De mi lehet az igazság?
Nem kell új kupakot venni
Az biztos, hogy a lapkák cseréjét meg lehet spórolni, ha valaki celofánt használ, hiszen így rá lehet tekerni az üvegekre a régi, esetleg sérült kupakokat is. Ezeket alapból nem tanácsos felhasználni, hiszen a sérülésekben, rozsdafoltokban lévő mikroszkopikus szennyeződéseket még kifőzéssel sem lehet teljesen eltávolítani, ezekből pedig bekerülhetnek a mikrobák a lekvárba, befőttbe. Celofán használatával azonban nincs ez a gond; de az ellentábor szerint aki így teszi el télire a zöldséget, gyümölcsöt, az a szerencsére bízza, hogy megromlik-e.
Levegő kerülhet a befőttbe
Akik a használatára esküsznek, azt mondják, hogy a celofán és a kupak közé kerülő levegő megakadályozza, hogy bekerüljenek a baktériumok az üvegbe, sőt, sokan a celofánra tesznek egy késhegynyi tartósítószert, hogy bebiztosítsák magukat. Azonban azok, akik ellenzik a használatát, azt mondják, hogy ha celofánt teszünk a kupak alá, akkor nem lehet teljesen légmentesen lezárni az üveget, így pont, hogy emiatt romlik meg gyorsabban, ami benne van.
Védi a lapkát a savanyúságoknál
Vannak olyan, hidegen eltett savanyúságok, melyeknél nem a hőkezelés, hanem a hozzáadott tartósítószer – nátrium-benzoát vagy szalicil – és az ecet tartósítja a zöldségeket. Ezeknél sokan azért használnak celofánt a kupak alá, mert az ecet savassága miatt akár egy év alatt is rozsdásodhat, kimaródhat a kupak, és hamarabb megromlik a savanyúság; ráadásul így a kupakot a következő évben ki kell dobni.
Legyen steril, ha már használod
Befőzésnél a legfontosabb a tisztaság: az üvegeknek, a kupakoknak, a feldolgozott gyümölcsnek tisztának kell lenniük, és ez a celofánra is igaz. Vagyis nem elég csak kivenni a csomagolásból, érdemes egy pár pillanatra forró vízbe is mártani, mielőtt az üveg tetejére kerülne.
Fermentált dolgoknál kerülni kell
Egészen más a helyzet a fermentált savanyúságoknál: ott egyértelműen azt javasolják, akik rendszeresen tesznek el így savanyúságot, hogy semmi ne kerüljön a kupak alá, hiszen teljesen tökéletesen légmentesen kell lezárni az üveget az erjedés miatt.