Létrehozva: 2023.08.09.

Ez a legjobb módszer: így tedd el a fűszernövényeket télre

Ha van fűszereskerted, akkor érdemes télire is eltenni a hajtásokból, hiszen az otthon termesztett fűszerek íze sokkal intenzívebb! Nem mindegy azonban, hogyan spájzolod be őket télire, mutatjuk, hogyan tartják meg legtovább az aromájukat.

Nemcsak azért érdemes fűszernövényeket tartani otthon, mert nyáron a frissen szedett levelekkel süthetsz-főzhetsz, hanem azért is, mert egész évben lehet saját fűszered, ha elteszed őket télire. Idén jó idő van a fűszernövényekre, csak úgy ontják a hajtásokat, hála a bőséges tavaszi esőzéseknek, ezért érdemes folyamatosan gyűjteni. A cél nemcsak a mennyiség, a minőség is, ami rengeteg mindentől függhet, például attól, hogy mikor szeded le a friss hajtásokat, hogyan szárítod őket, és miben tárolod. Mutatjuk, hogyan érdemes bánni velük!

A fűszernövényeket is elteheted télire! Fotó: Pixabay.com

Virágzás előtt a legfinomabb

A legtöbb hatóanyag, aroma virágzás előtt található meg a fűszernövényekben, legyen szó bazsalikomról vagy kakukkfűről, érdemes a betakarítást a virágzás előttre időzíteni. Ha még nem virágoznak a növényeid, akkor itt az idő, hogy betakarítsd a zöld hajtásokat; de akkor sem kell elkeseredned, ha már nyílnak a virágok rajtuk, hiszen ilyenkor is lehet szedni, csak kevésbé lesz intenzív az ízük. A virágzást metszéssel késleltetheted is.

Nem mindegy, mikor szüretelsz

A legjobb, ha reggel indulsz ki a kosaraddal a fűszerkertbe, akkor, amikor már felszáradt a levelekről a harmat, de még nem érte őket erős napsütés; ugyanis a reggeli órákban található a legtöbb illóanyag a fűszernövényekben. 

Óvatosan bánj a növényekkel

Nézd át a hajtásokat, olyat ne szedj le, ami beteg vagy száraz, csak az épeket válogasd ki tartósításhoz. Van olyan növény, aminek könnyedén le tudod csípni a hajtását, de az évelők általában nehezen adják; ilyen például a zsálya, a kakukkfű is. Ezekhez metszőollóra lesz szükséged; alapszabály, hogy ha húzásra, csípésre nem válik el a hajtás, ne erőltesd, ne szakítsd le a növényről, mert az hosszú távon nem tesz jót a bokornak. 

A szárításon nagyon sok minden múlik. Fotó: Pixabay.com

Szárításra fel!

A legjobb módszer, ha szárítva tárolod a fűszereidet. A szárításhoz keress egy olyan helyet, ami tiszta, meleg, és jól szellőzik. Bár logikusnak tűnik, hogy a napon szárítsd a hajtásokat, ez nem jó ötlet, mert a napsugárzástól kifakulnak a levelek, túl gyors lehet a száradási folyamat, és nem lesz finom, aromás a végeredmény. Növényfüggő, mennyi ideig tart a szárítás, lehet akár több hét is. Érdemes ellenőrizni őket időnként, vagyis morzsolj el egy kisebb darabot a két ujjad között. Akkor jó a szárított fűszer, ha törik, nem hagy nyomot a kezeden, és nincs nedves érzet utána az ujjbegyeden. A száras ágakat, virágokat (például levendula) csokorba kötve, fellógatva szárítsd úgy, hogy maradjon közöttük annyi hely, hogy át tudja járni őket a levegő. A leveleket (pl. bazsalikom) kiterítve érdemes szárítani. Ezt megteheted egy keretre erősített szúnyoghálón, de akár asztalra, földre terített vásznon vagy sütőpapíron is. Vékony rétegben helyezd el a növényeket, és az első időkben naponta többször, később naponta egyszer forgasd is át őket. Ha a szabadban szárítasz, éjszakára vidd be a növényeket a lakásba, hogy ne lepje meg őket a harmat. Darabolni nem kell a szárítás előtt a leszedett hajtásokat, leveleket, mert így rengeteg aromát elveszítenek; ha kiszáradtak, morzsold le a szárról a száraz leveleket, és ezt a morzsolt fűszert tárold. 

Ne érje nedvesség a tárolás alatt

Ha mindent jól csináltál a szárításkor, akkor finom, erős ízű, könnyen szórható fűszereid lesznek; de ezek még tönkremehetnek, ha nem jól tárolod őket. A szárítmányok érzékenyek a nedvességre, bedohosodhatnak, penészesek lehetnek, és mondanunk sem kell, hogy az ízük sem lesz az igazi. Az egyik legjobb megoldás, ha kis méretű befőttesüvegekbe teszed a szárított fűszereket; de fontos, hogy légmentesen zárható legyen! Így nemcsak az aromájukat őrzik meg, de a molylepke sem tud beléjük költözni – és a polcon is jól mutatnak. Ha az üveges megoldás nem működhet nálad, tárold papírzacskóban a fűszereket; fontos, hogy a műanyag erre a célra nem jó. A papírzacskót alaposan zárd le: hajtsd vissza a tetejét, és csipesszel rögzítsd. A tárolás helye pedig legyen száraz, hűvös, sötét, hiszen fontos, hogy ne érjék a nap sugarai a fűszereket. A legjobb, ha a kamrába teszed őket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy versenyző meghalt a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk