tóth gabi
Még a legnyugodtabb emberek türelmét is próbára teszi a magozás, és nemcsak azért, mert hosszadalmas. Összegyűjtöttünk néhány praktikát, amikkel jelentősen lerövidítheted ezt a műveletet, és megúszod a vele járó kellemetlenségeket is!
Kézzel meggyet magozni senkinek nem a kedvenc időtöltése, főleg akkor, ha nagyobb mennyiségről van szó egy befőzéshez. Nem csoda, hiszen sokáig tart, ráadásul a meggy leve összevissza fröcsköl közben, jut belőle a konyhára, az ember bőrére, ruhájára is. Szerencsére vannak módszerek, amikkel nemcsak tisztán, de gyorsan is megszabadíthatod a meggyszemeket a magoktól.
Nyomd ki evőpálcikával
Fogj egy üres üveget, egy evőpálcikát vagy egy szívószálat, tedd a megmosott meggyet az üveg szájára, majd szúrd át a közepén. Így a mag az üvegben landol, a meggy pedig egyben marad.
Fordítsd ki gemkapoccsal
Ez a módszer is nagyon népszerű. Vegyél a kezedbe egy biztosítótűt vagy gemkapcsot, a másik kezeddel fogj egy meggyszemet, és a biztosítótű keskenyebb végét nyomd a gyümölcs húsába a mag mellett. Ezután egy könnyed mozdulattal fordítsd ki a magot.
Vágd ketté késsel
Nagy mennyiségű meggynél az is hatásos megoldás, ha kézbe veszed a meggyszemeket, és egy rövid pengéjű éles késsel a közepüknél körbevágod őket. Ezután egy mozdulat a meggyet két részre szedni, és a magot kidobni.
Szerezz be egy magozógépet
Ha a fenti módszerekkel sem vagy elégedett, segíthet a magozógép. Ebben a mechanikus szerkezetben egy csőbe kell dobni a gyümölcsöt, és amikor lenyomsz egy kart, az átszúrja a gyümölcsöt, és kilöki a magot; a mag nélküli meggy pedig kigurul a gépből.