tóth gabi
Nem volt jó idő a gyümölcsfákra tavasszal, így sok gyümölcs brutális áron kapható a piacokon. De ezzel a praktikával nem kell egy kisebb vagyont kiadnod, ha lekvárt szeretnél főzni!
A sárgabarackfák virágai nagyrészt elfagytak a tavasszal, de sok helyen a szilva is ugyanígy járt, így a két legnépszerűbb, lekvárnak való gyümölcs nem lesz olcsó idén. A sárgabarack-szezon még javában tart, és az ára 1200 forinttól kezdődik, de valószínűleg a szilva sem lesz olyan jó árban, mint az elmúlt években. De ez nem jelenti azt, hogy emiatt le kellene mondanod a finom házi lekvárokról! Érdemes kevesebbet venni a drága gyümölcsből, és más, olcsóbb, semleges ízű gyümölccsel dúsítani a lekvárt. Tény, hogy így nem lesz ugyanolyan az íze, mintha tisztán készült volna, de ettől még finom és egészséges lesz.
Az almától gyorsabban sűrűsödik
Érdemes a lekvárba akkor is tenni egy kevés almát, ha nem akarod vele dúsítani a gyümölcsmennyiséget, mert az almában rengeteg pektin található, ez pedig abban segít, hogy gyorsabban besűrűsödjön a lekvár. Ha pedig többet teszel bele, az alma íze szinte „eltűnik” például a sárgabarack lekvárban – viszont a lekvár mennyisége jó sok lehet így. 1 kg sárgabarackhoz (vagy bármilyen más, drága gyümölcshöz) számíts 40-50 dkg almát (a súly magozás előtt értendő). Az almákat mosd és hámozd meg, szabadítsd meg őket a magházuktól, és feldarabolva tedd fel a többi gyümölccsel főni. Olyan gyümölcsökhöz is érdemes hozzáadni, amiket nagy és aprólékos munka leszedni, és kevesebb mennyiség áll rendelkezésre, mint például a kökény, az áfonya vagy a homoktövis.
Fel sem tűnik a fosóka szilva
A mirabella néven is ismert apró szemű gyümölcs szívós, a fa szinte mindenhol megmarad, és bőven terem. Bár a divatból kiment, a kiskertekben már egyre ritkábban lehet találkozni vele, erdők, mezők szélén még találhatsz ilyen fát. Érdemes szerezni a terméséből, mert akár önmagában elkészítve, akár más gyümölcsökkel keverve pazar lekvár lehet belőle! Ha kevés szilvát tudsz idén csak beszerezni, viszont van kéznél fosóka szilva, akkor keverd össze a kétféle gyümölcsöt, és úgy készíts lekvárt! Az íze pazar lesz, és rengeteget spórolhatsz így.