RETRO RÁDIÓ

Így teheted olcsóbbá a lekvárt

Létrehozva2023. 07. 23. 11:00

Nem volt jó idő a gyümölcsfákra tavasszal, így sok gyümölcs brutális áron kapható a piacokon. De ezzel a praktikával nem kell egy kisebb vagyont kiadnod, ha lekvárt szeretnél főzni!

A sárgabarackfák virágai nagyrészt elfagytak a tavasszal, de sok helyen a szilva is ugyanígy járt, így a két legnépszerűbb, lekvárnak való gyümölcs nem lesz olcsó idén. A sárgabarack-szezon még javában tart, és az ára 1200 forinttól kezdődik, de valószínűleg a szilva sem lesz olyan jó árban, mint az elmúlt években. De ez nem jelenti azt, hogy emiatt le kellene mondanod a finom házi lekvárokról! Érdemes kevesebbet venni a drága gyümölcsből, és más, olcsóbb, semleges ízű gyümölccsel dúsítani a lekvárt. Tény, hogy így nem lesz ugyanolyan az íze, mintha tisztán készült volna, de ettől még finom és egészséges lesz.

Sokkal olcsóbb a lekvár, ha keversz hozzá más gyümölcsöt is! Fotó: Pixabay.com

Az almától gyorsabban sűrűsödik

Érdemes a lekvárba akkor is tenni egy kevés almát, ha nem akarod vele dúsítani a gyümölcsmennyiséget, mert az almában rengeteg pektin található, ez pedig abban segít, hogy gyorsabban besűrűsödjön a lekvár. Ha pedig többet teszel bele, az alma íze szinte „eltűnik” például a sárgabarack lekvárban – viszont a lekvár mennyisége jó sok lehet így. 1 kg sárgabarackhoz (vagy bármilyen más, drága gyümölcshöz) számíts 40-50 dkg almát (a súly magozás előtt értendő). Az almákat mosd és hámozd meg, szabadítsd meg őket a magházuktól, és feldarabolva tedd fel a többi gyümölccsel főni. Olyan gyümölcsökhöz is érdemes hozzáadni, amiket nagy és aprólékos munka leszedni, és kevesebb mennyiség áll rendelkezésre, mint például a kökény, az áfonya vagy a homoktövis.

Fel sem tűnik a fosóka szilva

A mirabella néven is ismert apró szemű gyümölcs szívós, a fa szinte mindenhol megmarad, és bőven terem. Bár a divatból kiment, a kiskertekben már egyre ritkábban lehet találkozni vele, erdők, mezők szélén még találhatsz ilyen fát. Érdemes szerezni a terméséből, mert akár önmagában elkészítve, akár más gyümölcsökkel keverve pazar lekvár lehet belőle! Ha kevés szilvát tudsz idén csak beszerezni, viszont van kéznél fosóka szilva, akkor keverd össze a kétféle gyümölcsöt, és úgy készíts lekvárt! Az íze pazar lesz, és rengeteget spórolhatsz így.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.