
Ez a szilvásgombóc titka, ha így készíted, soha nem durran ki
Itt az ideje, hogy elkészítsd ezt a finom ebédet vagy vacsorát egy kis friss szilvából! Ám nincs annál bosszantóbb, mint amikor a gombóc szétreped főzés közben. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elkerülni.
Ha augusztus, akkor szilvásgombóc! Akkor a legfinomabb, ha magad készíted a tésztáját is, ami ugyan egyszerűnek tűnik, de megeshet, hogy hiba csúszik a gépezetbe, és a gombócok főzés közben szétdurrannak. Ennek több oka is lehet, már az alapanyagoknál eldőlhet nemcsak a gombóc íze, de az is, mennyire áll ellen a strapának, vagyis a főzésnek a tészta. Mutatjuk a leggyakoribb buktatókat!

Kevés a krumpliban a keményítő
Érdemes a gombóc tésztájához magas keményítőtartalmú krumplifajtát választani, így sokkal rugalmasabb lesz a tészta, és hamarabb össze is áll. A legjobb, ha fehér héjú krumplit vásárolsz hozzá.
Túl sok a liszt
Nehéz eltalálni a lisztmennyiséget, amikor gyúrod a tésztát, hiszen hogy mennyire van szükség, az attól is függ, hogy mennyire vizes a krumpli. Így amikor elkezded összeállítani a tésztát, inkább kevesebb lisztet tegyél bele az előírtnál, így nem érhetnek meglepetések. Óvatosan adagold a lisztet a tésztához, hogy elérd a kellő állagot, vagyis lágy maradjon, de ne legyen ragacsos. Alapszabály, hogy a krumplinyomóval összetört burgonyához 1/3 mennyiségű lisztet érdemes használni, vagyis például másfél kiló krumplihoz elegendő fél kiló liszt.
Nagy a szilva
Bizony, akkor is szétrepedhet a gombóc, ha sok a „töltelék”, vagyis túlságosan nagy méretű szilvát gyömöszöltél bele a tésztába. Érdemes a kinyújtott, 10x10-es tésztalapokra kisebb méretű szilvákat válogatni, vagy kettévágni a nagyobb darabokat.
Zsúfoltan vannak a fazékban a gombócok
A gombócot lobogó, forró vízben kell főzni, de nagyon fontos, hogy ne pakolj belőlük túl sokat a fazékba, mert könnyen megsérülnek főzés közben. Egyszerre 5 darabnál többet ne főzz, és ha feljöttek a víz felszínére, várj pár másodpercet, mielőtt kiveszed őket.
Korán forgatod a prézlibe
Ha mindent jól csináltál, még ezen a ponton is szétjöhetnek a frissen főtt gombócok, hiszen ilyenkor lágyabbak, sérülékenyebbek. Várj a forgatással egy kicsit, ha kifőtt egy gombócadag, tedd őket egy lapos tálra, hogy hűljenek egy picit; ezután forgasd meg őket a morzsában.
A tökéletes szilvásgombóc receptje

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 tojás
- 20-30 dkg liszt
- 1 ek búzadara
- 1 ek vaj
- só
- panírmorzsa
Elkészítés:
- Főzd meg héjában a krumplit, melegen hámozd meg, és törd át krumplinyomón. Hagyd kihűlni.
- Add hozzá a kihűlt, áttört burgonyához a tojást, a vajat, a búzadarát, és adagolva a lisztet. Gyúrd össze a tésztát, ha kell, adj még hozzá lisztet, míg el nem éri a megfelelő állagot.
- A rugalmas tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. egy centi vastagra, majd vágd 10x10 cm-es négyzetekre.
- A négyzetek közepére helyezz egy-egy szilvát, a szilvára hints egy csipet cukrot és fahéjat.
- Fogd össze a négyzetek négy sarkát, formázz belőlük a két tenyered között gombócot. Lobogó, enyhén sós vízbe dobd őket; ha feljöttek a felszínre, főzd még 1-2 percet őket.
- Végezetül forgasd meg őket pirított zsemlemorzsában.






