RETRO RÁDIÓ

Ez a szilvásgombóc titka, ha így készíted, soha nem durran ki

Létrehozva2023. 07. 31. 10:00

Itt az ideje, hogy elkészítsd ezt a finom ebédet vagy vacsorát egy kis friss szilvából! Ám nincs annál bosszantóbb, mint amikor a gombóc szétreped főzés közben. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elkerülni.

Ha augusztus, akkor szilvásgombóc! Akkor a legfinomabb, ha magad készíted a tésztáját is, ami ugyan egyszerűnek tűnik, de megeshet, hogy hiba csúszik a gépezetbe, és a gombócok főzés közben szétdurrannak. Ennek több oka is lehet, már az alapanyagoknál eldőlhet nemcsak a gombóc íze, de az is, mennyire áll ellen a strapának, vagyis a főzésnek a tészta. Mutatjuk a leggyakoribb buktatókat!

Close,Up,Of,Delicious,Sweet,Plum,Dumplings
Bosszantó, ha kidurran a szilvás gombóc! Fotó:  $hutterstock

Kevés a krumpliban a keményítő

Érdemes a gombóc tésztájához magas keményítőtartalmú krumplifajtát választani, így sokkal rugalmasabb lesz a tészta, és hamarabb össze is áll. A legjobb, ha fehér héjú krumplit vásárolsz hozzá.

Túl sok a liszt

Nehéz eltalálni a lisztmennyiséget, amikor gyúrod a tésztát, hiszen hogy mennyire van szükség, az attól is függ, hogy mennyire vizes a krumpli. Így amikor elkezded összeállítani a tésztát, inkább kevesebb lisztet tegyél bele az előírtnál, így nem érhetnek meglepetések. Óvatosan adagold a lisztet a tésztához, hogy elérd a kellő állagot, vagyis lágy maradjon, de ne legyen ragacsos. Alapszabály, hogy a krumplinyomóval összetört burgonyához 1/3 mennyiségű lisztet érdemes használni, vagyis például másfél kiló krumplihoz elegendő fél kiló liszt.

Nagy a szilva

Bizony, akkor is szétrepedhet a gombóc, ha sok a „töltelék”, vagyis túlságosan nagy méretű szilvát gyömöszöltél bele a tésztába. Érdemes a kinyújtott, 10x10-es tésztalapokra kisebb méretű szilvákat válogatni, vagy kettévágni a nagyobb darabokat. 

Zsúfoltan vannak a fazékban a gombócok

A gombócot lobogó, forró vízben kell főzni, de nagyon fontos, hogy ne pakolj belőlük túl sokat a fazékba, mert könnyen megsérülnek főzés közben. Egyszerre 5 darabnál többet ne főzz, és ha feljöttek a víz felszínére, várj pár másodpercet, mielőtt kiveszed őket.

Korán forgatod a prézlibe

Ha mindent jól csináltál, még ezen a ponton is szétjöhetnek a frissen főtt gombócok, hiszen ilyenkor lágyabbak, sérülékenyebbek. Várj a forgatással egy kicsit, ha kifőtt egy gombócadag, tedd őket egy lapos tálra, hogy hűljenek egy picit; ezután forgasd meg őket a morzsában. 

A tökéletes szilvásgombóc receptje

Porcukorral hintve az igazi! Fotó: mindmegett.hu

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 tojás
  • 20-30 dkg liszt
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek vaj
  • panírmorzsa

Elkészítés:

  • Főzd meg héjában a krumplit, melegen hámozd meg, és törd át krumplinyomón. Hagyd kihűlni.
  • Add hozzá a kihűlt, áttört burgonyához a tojást, a vajat, a búzadarát, és adagolva a lisztet. Gyúrd össze a tésztát, ha kell, adj még hozzá lisztet, míg el nem éri a megfelelő állagot. 
  • A rugalmas tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. egy centi vastagra, majd vágd 10x10 cm-es négyzetekre.
  • A négyzetek közepére helyezz egy-egy szilvát, a szilvára hints egy csipet cukrot és fahéjat. 
  • Fogd össze a négyzetek négy sarkát, formázz belőlük a két tenyered között gombócot. Lobogó, enyhén sós vízbe dobd őket; ha feljöttek a felszínre, főzd még 1-2 percet őket.
  • Végezetül forgasd meg őket pirított zsemlemorzsában.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.