Az olasz háziasszonyok sárgabaracklekvárja három összetevőből áll, elkészíteni roppant egyszerű, de ami a lényeg: nagyon ízletes. Gyümölcs, citromlé, és cukorból kerül bele. A citromlé savassága a cukorral együttműködve természetes pektint alkot, ez az anyag pedig természetes módon akadályozza meg a baktériumok szaporodását. Így az olaszok nem tesznek a lekvárba se zselésítőt, se tartósítószert. Másrészt a szokásos sterilizálást is elhagyják. Mutatjuk a receptet:
Hozzávalók:
3 kg friss, érett sárgabarack
1 nagyobb citrom leve
2,5 csésze cukor
Így készítsd el:
Mosd meg a sárgabarackot, magozd ki és a gyümölcshúst aprítsd fel, majd tedd egy közepes méretű edénybe. Ezután add hozzá a cukrot és a citromlevet.
Az edényt közepesen alacsony lángon tedd fel főni, majd amikor elkezd forrni, vedd le a tűzhelyről (20-25 perc). Botmixerrel finomíts a lekvár állagán. Kanalazd le a tetején lévő habot.
Öntsd a lekvárt tiszta üvegekbe. Az üveget előtte nem kell sterilizálni, mert megy majd lekvárral együtt a mélyhűtőbe. Csak annyi lekvárt mérj az üvegekbe, hogy a tető és a lekvár szintje között legalább 1 cm-nyi hézag maradjon. Az üvegek tetejét szorosan zárd le.
Hagyd állni a lekvárt 12-24 órára. Utána mehet a fagyasztóba.
Amikor ennél a lekvárból, tegyél egy üveggel a konyhapultra, másnap reggelre szépen kienged. A már felnyitott üveget hűtőben tárold. 3-4 napig friss, üde és illatos marad a lekvár.
Jó étvágyat!
Tipp:
Természetesen a lekvár úgy is isteni finom lesz, ha nem fagyasztod le és a szokásos sterilizálást, valamint a dunsztolást alkalmazod, amikor elteszed. Ebben az esetben a baracklekvár helye a kamrában lesz.