"Magyar Péter nem az akinek látszik"- a volt barátnő szavai beigazolódtak

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.15.

Egész télen lehet roppanós kovászos uborkád ezzel a módszerrel

A kovászos uborka a nyár egyik legfinomabb csemegéje, ilyenkor, frissen a legjobb. De ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnéd el télire! Mutatjuk a legjobb módszert, amivel friss marad, és biztos, hogy nem fog megromlani.

A tökéletes kovászos uborkához csak kenyér, kapor, jóféle uborka, türelem és meleg kell. Most minden adott hozzá, hogy elkészítsd, de közben meglehet, hogy gondolkodtál már azon, hogyan lehetne ezt a páratlan ízt télire is megőrizni. Szerencsére lehetséges, és a minőségén, ízén mit sem változtat a tartósítás – mutatjuk a legjobb receptet!

Pickled,Cucumbers,With,Horseradish,And,Garlic,In,A,Large,Glass
Nyáron az igazi, de télire is elteheted a kovászos uborkát. Fotó: Kinek00 /  Shutterstock

Kovászos uborka télire

Hozzávalók:

  • 1 db 5 literes befőttes üveg
  • 2 szelet kovászos kenyér
  • 2 ek jódmentes só
  • 2 liter víz
  • 2 kg fürtös uborka
  • 2 csomag kapor

Elkészítés:

  • A kovászos uborkához alaposan tisztítsd meg az uborkákat: nem elég csak lemosni őket, egy tiszta mosogatószivacs dörzsölős felével alaposan súrold át az érdes héjukat. Ezután vágd le az uborkák végeit, kóstold meg, nem keserűek-e, majd vágd be őket hosszában két oldalról. Így alaposabban átjárja majd őket a lé.
  • Tedd a kapor felét az üveg aljára, majd jöhetnek az uborkák. Állítva tedd őket az üvegbe, hogy minél több beleférjen. Az üveg közepére is tegyél egy kis kaprot, majd a tetejére is.
  • Add a sót a vízhez, majd forrald fel, és még forrón öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket. Ezután pakold a kenyérszeleteket az üveg tetejére, és jöhet az erjedés!
  • Tedd az üveget meleg helyre, ahol legalább 25 Celsius fok van (az nem baj, ha ennél több), de fontos, hogy ne érjék közvetlenül a Nap sugarai, mert megpuhulhat az uborka. Tegyél egy edényt az üveg alá, hogy ha kiforr a lé, ebbe csorogjon. Az így elvesztett levet az erjedés alatt folyamatosan pótold sós vízzel. 
  • A harmadik napon már megkóstolhatod az uborkát, de általában 4-5 nap alatt lesz tökéletes. Ha elkészült, jöhet a következő lépés, vagyis tedd el télire! Szűrd le a kovászos uborka levét, majd tedd fel egy fazékban a tűzhelyre. Forrald fel a levet. Közben az uborkákat tedd kisebb, csírátlanított, zárható befőttesüvegekbe. Lehetséges, hogy a léhez adnod kell majd sós vizet, hiszen fontos, hogy ellepje majd a kisebb üvegekben is a uborkákat.
  • Öntsd fel az uborkával töltött üvegeket a felforralt lével, majd erősen zárd le őket. Még forrón tedd száraz dunsztba, és ott hagyd, hogy pár nap alatt kihűljenek. Ha biztosra akarsz menni, adhatsz hozzá nátrium-benzoátot még azelőtt, hogy lezárnád, de enélkül is eláll egész télen a kovászos uborka.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek