Egész télen lehet roppanós kovászos uborkád ezzel a módszerrel
A kovászos uborka a nyár egyik legfinomabb csemegéje, ilyenkor, frissen a legjobb. De ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnéd el télire! Mutatjuk a legjobb módszert, amivel friss marad, és biztos, hogy nem fog megromlani.
A tökéletes kovászos uborkához csak kenyér, kapor, jóféle uborka, türelem és meleg kell. Most minden adott hozzá, hogy elkészítsd, de közben meglehet, hogy gondolkodtál már azon, hogyan lehetne ezt a páratlan ízt télire is megőrizni. Szerencsére lehetséges, és a minőségén, ízén mit sem változtat a tartósítás – mutatjuk a legjobb receptet!
Kovászos uborka télire
Hozzávalók:
1 db 5 literes befőttes üveg
2 szelet kovászos kenyér
2 ek jódmentes só
2 liter víz
2 kg fürtös uborka
2 csomag kapor
Elkészítés:
A kovászos uborkához alaposan tisztítsd meg az uborkákat: nem elég csak lemosni őket, egy tiszta mosogatószivacs dörzsölős felével alaposan súrold át az érdes héjukat. Ezután vágd le az uborkák végeit, kóstold meg, nem keserűek-e, majd vágd be őket hosszában két oldalról. Így alaposabban átjárja majd őket a lé.
Tedd a kapor felét az üveg aljára, majd jöhetnek az uborkák. Állítva tedd őket az üvegbe, hogy minél több beleférjen. Az üveg közepére is tegyél egy kis kaprot, majd a tetejére is.
Add a sót a vízhez, majd forrald fel, és még forrón öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket. Ezután pakold a kenyérszeleteket az üveg tetejére, és jöhet az erjedés!
Tedd az üveget meleg helyre, ahol legalább 25 Celsius fok van (az nem baj, ha ennél több), de fontos, hogy ne érjék közvetlenül a Nap sugarai, mert megpuhulhat az uborka. Tegyél egy edényt az üveg alá, hogy ha kiforr a lé, ebbe csorogjon. Az így elvesztett levet az erjedés alatt folyamatosan pótold sós vízzel.
A harmadik napon már megkóstolhatod az uborkát, de általában 4-5 nap alatt lesz tökéletes. Ha elkészült, jöhet a következő lépés, vagyis tedd el télire! Szűrd le a kovászos uborka levét, majd tedd fel egy fazékban a tűzhelyre. Forrald fel a levet. Közben az uborkákat tedd kisebb, csírátlanított, zárható befőttesüvegekbe. Lehetséges, hogy a léhez adnod kell majd sós vizet, hiszen fontos, hogy ellepje majd a kisebb üvegekben is a uborkákat.
Öntsd fel az uborkával töltött üvegeket a felforralt lével, majd erősen zárd le őket. Még forrón tedd száraz dunsztba, és ott hagyd, hogy pár nap alatt kihűljenek. Ha biztosra akarsz menni, adhatsz hozzá nátrium-benzoátot még azelőtt, hogy lezárnád, de enélkül is eláll egész télen a kovászos uborka.