tóth gabi
Nem csak a strandon, otthon is ehetsz isteni főtt kukoricát, főleg, hogy egyre olcsóbban lehet kapni a csemegekukoricát a piacon. Sokan azért nem szívesen készítik el otthon, mert órákig kell főzni. De ez vajon tényleg így van?
Illatos, édes, szaftos és puha – ezek a jó főtt kukorica ismérvei. Nyáron vétek lenne kihagyni ezt a páratlan csemegét, ami nemcsak finom, de roppant egészséges is, hiszen tele van rostokkal, ásványi anyagokkal, és bár egyáltalán nem diétás, mértékkel fogyasztva csodákat tesz a testeddel. Elkészíteni pedig nagyon egyszerű, és a közhiedelemmel ellentétben, nem kell órákig főzni: 15 perc bőven elég, hogy tökéletesen puhák legyenek a szemek. Sőt, ha ennél tovább főzöd, egyre csak keményebb lesz a kukorica! Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!
Jóféle kukoricát válassz
Alaposan vedd szemügyre a boltban vagy piacon árult kukoricacsöveket: legyenek a levelek és a kilógó szálak szép zöldek, a szemek pedig ne legyenek ráncosak, fonnyadtak. Amint hazavitted, lehetőleg minél hamarabb főzd meg a kukoricát!
Tedd a héjakat is a fazékba
A főzővízbe semmit nem kell tenni, se sót, se cukrot, viszont teltebb, finomabb lesz a kukorica íze, ha a lábosba bekerülnek a tisztára mosott csuhélevelek is.
15 perc, közepes lángon
Öntsd fel a kukoricacsöveket annyi vízzel, amennyi ellepi őket, majd forrald fel a vizet. Közepes lángon, a forrástól számított 10-15 percig főzd. Ha kész, vedd le a tűzről a fazekat. Akár azonnal is kiveheted a csöveket a vízből, de hagyhatod benne is kihűlni; ilyenkor a szemek vizet szívnak magukba, és sokkal zamatosabb lesz a kukorica.
Kend meg egy csipet vajjal
Ha egy kevés vajjal megkened sózás előtt a még meleg kukoricacsövet, isteni íze lesz!