5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Így készíts otthon a legegyszerűbben savanyú káposztát

Létrehozva2023. 06. 11. 12:00

Nyáron is érdemes minél több savanyú káposztát fogyasztani, hiszen rengeteget segít az egészségen. Ehhez azonban nem muszáj megvenned a boltban, netán óriási hordóban érlelned: elég egy nagyobb befőttesüveg, és néhány meleg nyári nap...

A nyár a kovászos uborka ideje, de miért ne készíthetnél ugyanazzal az eljárással savanyú káposztát is? Most lehet a legolcsóbban kapni korai káposztát, amiből ugyan téli tárolásra nem érdemes savanyítani, mert nem áll el hosszú ideig a magas nedvességtartalom miatt – de most nem is a tárolás a cél, hanem a napi fogyasztás. A savanyú káposzta kiváló méregtelenítő, telis-tele van probiotikumokkal, így helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, emellett pedig rengeteg vitamint tartalmaz. Sokoldalúan felhasználhatod a konyhában, hiszen főzhetsz vele, de savanyúságként is tálalhatod sültek mellé, sőt, a szendvicsed is feldobja egy marék savanyú káposzta! Mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni otthon!

Homemade,Sauerkraut,With,Cumin,In,A,Glass,Jar
Nincs párja a házi savanyú káposztának! Fotó: iuliia_n / Shutterstock

Hozzávalók

  • 1 fej zsenge káposzta
  • 2 szelet kenyér
  • 1 csokor kapor
  • 2,5 liter víz

Elkészítés:

  • Mosd meg jó alaposan a káposztát, majd gyaluld le, vagy vágd éles késsel vékony csíkokra. 
  • Mosogasd el, csírátlanítsd az üveget, majd kezdd el belepakolni a hozzávalókat: először a kapor egyharmadát, majd rá a káposztát, egészen az üveg feléig. Ekkor mehet rá még egy kevés kapor, majd töltsd meg káposztával az üveget, és kaporral zárd. 
  • Készítsd el a felöntőlevet: adj a vízhez literenként egy csapott evőkanál sót, alaposan keverd el benne. Forrald fel a sós vizet, és még melegen öntsd a káposztára.
  • Az egésznek a tetejére tedd rá a két szelet kenyeret, majd állítsd az üveget egy mély tálba; ha kifut érés közben a lé, ebbe menjen. Tegyél kistányért az üveg tetejére, és az egészet tedd meleg helye. Fontos, hogy ne a tűző napra kerüljön, mert attól megpuhulhat a káposzta!
  • 3-4 napig kovászold a káposztát, közben, ha túl sok lé futna ki, pótold sós vízzel úgy, hogy mindig színültig legyen az üveg. A negyedik napon megkóstolhatod; ha jó, szedd le a kenyereket, szűrd le a levet, öntsd vissza a káposztára, majd az egészet tedd a hűtőbe; itt egy hétig is eláll, ha megmarad addig.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.