Így készíts otthon a legegyszerűbben savanyú káposztát
Nyáron is érdemes minél több savanyú káposztát fogyasztani, hiszen rengeteget segít az egészségen. Ehhez azonban nem muszáj megvenned a boltban, netán óriási hordóban érlelned: elég egy nagyobb befőttesüveg, és néhány meleg nyári nap...
A nyár a kovászos uborka ideje, de miért ne készíthetnél ugyanazzal az eljárással savanyú káposztát is? Most lehet a legolcsóbban kapni korai káposztát, amiből ugyan téli tárolásra nem érdemes savanyítani, mert nem áll el hosszú ideig a magas nedvességtartalom miatt – de most nem is a tárolás a cél, hanem a napi fogyasztás. A savanyú káposzta kiváló méregtelenítő, telis-tele van probiotikumokkal, így helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, emellett pedig rengeteg vitamint tartalmaz. Sokoldalúan felhasználhatod a konyhában, hiszen főzhetsz vele, de savanyúságként is tálalhatod sültek mellé, sőt, a szendvicsed is feldobja egy marék savanyú káposzta! Mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni otthon!
Hozzávalók
1 fej zsenge káposzta
2 szelet kenyér
1 csokor kapor
2,5 liter víz
Elkészítés:
Mosd meg jó alaposan a káposztát, majd gyaluld le, vagy vágd éles késsel vékony csíkokra.
Mosogasd el, csírátlanítsd az üveget, majd kezdd el belepakolni a hozzávalókat: először a kapor egyharmadát, majd rá a káposztát, egészen az üveg feléig. Ekkor mehet rá még egy kevés kapor, majd töltsd meg káposztával az üveget, és kaporral zárd.
Készítsd el a felöntőlevet: adj a vízhez literenként egy csapott evőkanál sót, alaposan keverd el benne. Forrald fel a sós vizet, és még melegen öntsd a káposztára.
Az egésznek a tetejére tedd rá a két szelet kenyeret, majd állítsd az üveget egy mély tálba; ha kifut érés közben a lé, ebbe menjen. Tegyél kistányért az üveg tetejére, és az egészet tedd meleg helye. Fontos, hogy ne a tűző napra kerüljön, mert attól megpuhulhat a káposzta!
3-4 napig kovászold a káposztát, közben, ha túl sok lé futna ki, pótold sós vízzel úgy, hogy mindig színültig legyen az üveg. A negyedik napon megkóstolhatod; ha jó, szedd le a kenyereket, szűrd le a levet, öntsd vissza a káposztára, majd az egészet tedd a hűtőbe; itt egy hétig is eláll, ha megmarad addig.