Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

POLITIK
3 hónapja

Grillezz úgy, mint a profik: 5 aranyszabály és tökéletes lesz a hús

Itt a jó idő, ideje beizzítani a grillsütőt! Mindenki azt hiszi, hogy pofonegyszerű megsütni a húsokat, ám van néhány szabály, amit muszáj betartani, hogy igazán finom legyen.

Fantasztikus élmény a hétvégi grillezés, és nem csupán a jó társaság, a szabadban töltött idő, hanem az isteni finom sült húsok miatt is. Ilyenkor az ember leteheti a hét fáradalmait, gondjait, élvezheti a kertben a csendet, és sütögetés közben lecsúszik egy-két sör is. De a közös, baráti vagy családi programot igazából a hús koronázza meg, amire sokszor rengeteg időt kell várni, ráadásul éhesen – kár lenne, ha nem sikerülne jól! Ugyanis a grillezésnél nem elég csupán a rácsra tenni az előkészített húsokat; már-már művészet tökéleteset alkotni. Mutatjuk az öt alapszabályt, amit mindenkinek ismernie kell, aki grillen süt húst.

Man,Is,Grilling,Meat,On,Barbecue,For,Family,Dinner
Nem mindegy, hogyan sül a grillen a hús! Fotó: Alexander Raths / Shutterstock

1. Legyen kifogástalan az alapanyag

A friss, jó minőségű alapanyagon múlik minden, később hiába bármilyen fortély vagy fűszerezés, ha nem kifogástalan a hús, a végeredmény se lesz jó. Csakis friss anyaggal dolgozz, és fontos, hogy jó helyről szerezd be a húsárut. A legbiztosabb, ha keresel egy termelői húsüzletet, és onnan vásárolsz friss hozzávalót.

2. Nem minden való a rácsra!

Bármit meg lehet sütni, de nem minden lesz tökéletes: a grillre csakis kissé zsírosabb húst érdemes tenni, hiszen a sovány húsok kiszáradnak, rágósak lehetnek. Bár ezen lehet pácolással segíteni, sokkal jobb a végeredmény, ha eleve van némi zsírtartalma a hússzeletnek; ezért választják legtöbben a sertéstarját. Persze a sovány húsokról sem kell lemondani: ügyesen pácolva ezekből is fejedelmi lakoma lehet.

3. Alaposan készítsd elő a húst

Először is nézd át, majd vágd szeletekre; de ezek ne legyenek túl vastagok, mert nem sülnek át. Az ideális az egy-másfél centiméteres vastagság. Ha egyben hagyod a húst, tehát nem szeleteket grillezel, akkor mindenképpen irdald be. A húst csak akkor mosd meg, ha feltétlenül szükséges, mert például csontszilánk van rajta; ha tiszta, akkor ne tedd a csap alá. Sütés előtt hagyd, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen a hús, így sokkal szaftosabb marad.

4. A jó pácon múlik minden

Az előkészület fontos része a pácolás, amihez mindig válassz minőségi olajat. Vörös húsokhoz a legjobban a karakteresebb fűszerezés passzol, mint a vörös- vagy fokhagyma, bors, paprika, rozmaring és tárkony. A fehér húsok isteniek a lágyabb ízű fűszerekkel: szegfűbors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom vagy metélőhagyma. De figyelem: ne fűszerezd túl a húst, az egyik alapszabály, hogy a páchoz legfeljebb négyféle fűszert használj! Keverd el a fűszereket az olajban, tedd bele a húst, és hagyd állni 2-6 órát, hogy jól átjárják az ízek. Pácoláskor még ne sózd meg a húsokat, mert kiszívja a nedvességet, száraz, és esetleg rágós lesz a végeredmény; a sózást közvetlenül a sütés előtt ejtsd meg.

5. Légy türelmes a sütésnél

Tedd az előkészített húsokat a grillrácsra, és mindkét oldalukat süsd 10-10 percig. Közben ne piszkáld a húst: ne nyomkodd, mert ettől kiszáradhat, és nem kell percenként forgatni sem! A legfontosabb, hogy soha ne nyílt láng felett süss, mindig várd meg, míg jó parázs lesz. Ha megsült a hús, még forrón tedd alufóliába; így sokkal jobban átjárják az ízek, és szaftosabb lesz.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tönkrement Oláh Gergő házassága

origo.hu

Verekedős balhé tört ki a pesti Decathlonban a Nyugati térnél - videó

metropol.hu

Kialakult a Sztárban sztár leszek! idei versenyzőinek mezőnye - galéria

mandiner.hu

Szlovák választások: kegyetlenül benézte a balos újságíró az Orbán-átkot

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek a legjobb vezetők: érdemes rájuk hallgatni

vg.hu

Brit katonák ukrán földön? A védelmi miniszter jó ötletnek tartja, Sunak azonnal nemet mondott

origo.hu

Csavarhúzót szúrt kisbabája fejébe egy pécsi nő

ripost.hu

Pletyka Szoboszlai italozásáról, Liu Shaoang Kínából üzent a magyaroknak

ripost.hu

"Túléltem a poklot" - Ki akarták végezni a TV2 jóképű sztárját - Videó

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

Benedek Miklós a függőségéről vallott: Minden nap elvesztettem a fizetésemet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ettől az extra hozzávalótól tényleg isteni lesz a palacsinta

FAZÉK

Így készül az igazi hecsedlilekvár, máris lehet szedni a csipkebogyót

FAZÉK

Itt a paprikabomba, megint nagyot találtak ki a magyar háziasszonyok

FAZÉK

A szalonnás tojásrántotta legnagyobb titka, ezt díjazzák a férfiak

FAZÉK

Birsalma helyett fügéből is készíthetsz sajtot, isteni ez a recept

FAZÉK

Lendületben a sütőtök: Isteni krumpligombóc készült belőle

FAZÉK

Őszi lett a bögrés mákos, fügét is bujtathatsz bele

FAZÉK

Így készíthetsz konfitált fokhagymát, isteni finom pirítósra kenve