RETRO RÁDIÓ

Grillezz úgy, mint a profik: 5 aranyszabály és tökéletes lesz a hús

Létrehozva2023. 06. 03. 16:30

Itt a jó idő, ideje beizzítani a grillsütőt! Mindenki azt hiszi, hogy pofonegyszerű megsütni a húsokat, ám van néhány szabály, amit muszáj betartani, hogy igazán finom legyen.

Fantasztikus élmény a hétvégi grillezés, és nem csupán a jó társaság, a szabadban töltött idő, hanem az isteni finom sült húsok miatt is. Ilyenkor az ember leteheti a hét fáradalmait, gondjait, élvezheti a kertben a csendet, és sütögetés közben lecsúszik egy-két sör is. De a közös, baráti vagy családi programot igazából a hús koronázza meg, amire sokszor rengeteg időt kell várni, ráadásul éhesen – kár lenne, ha nem sikerülne jól! Ugyanis a grillezésnél nem elég csupán a rácsra tenni az előkészített húsokat; már-már művészet tökéleteset alkotni. Mutatjuk az öt alapszabályt, amit mindenkinek ismernie kell, aki grillen süt húst.

Man,Is,Grilling,Meat,On,Barbecue,For,Family,Dinner
Nem mindegy, hogyan sül a grillen a hús! Fotó: Alexander Raths / Shutterstock

1. Legyen kifogástalan az alapanyag

A friss, jó minőségű alapanyagon múlik minden, később hiába bármilyen fortély vagy fűszerezés, ha nem kifogástalan a hús, a végeredmény se lesz jó. Csakis friss anyaggal dolgozz, és fontos, hogy jó helyről szerezd be a húsárut. A legbiztosabb, ha keresel egy termelői húsüzletet, és onnan vásárolsz friss hozzávalót.

2. Nem minden való a rácsra!

Bármit meg lehet sütni, de nem minden lesz tökéletes: a grillre csakis kissé zsírosabb húst érdemes tenni, hiszen a sovány húsok kiszáradnak, rágósak lehetnek. Bár ezen lehet pácolással segíteni, sokkal jobb a végeredmény, ha eleve van némi zsírtartalma a hússzeletnek; ezért választják legtöbben a sertéstarját. Persze a sovány húsokról sem kell lemondani: ügyesen pácolva ezekből is fejedelmi lakoma lehet.

3. Alaposan készítsd elő a húst

Először is nézd át, majd vágd szeletekre; de ezek ne legyenek túl vastagok, mert nem sülnek át. Az ideális az egy-másfél centiméteres vastagság. Ha egyben hagyod a húst, tehát nem szeleteket grillezel, akkor mindenképpen irdald be. A húst csak akkor mosd meg, ha feltétlenül szükséges, mert például csontszilánk van rajta; ha tiszta, akkor ne tedd a csap alá. Sütés előtt hagyd, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen a hús, így sokkal szaftosabb marad.

4. A jó pácon múlik minden

Az előkészület fontos része a pácolás, amihez mindig válassz minőségi olajat. Vörös húsokhoz a legjobban a karakteresebb fűszerezés passzol, mint a vörös- vagy fokhagyma, bors, paprika, rozmaring és tárkony. A fehér húsok isteniek a lágyabb ízű fűszerekkel: szegfűbors, majoránna, kakukkfű, bazsalikom vagy metélőhagyma. De figyelem: ne fűszerezd túl a húst, az egyik alapszabály, hogy a páchoz legfeljebb négyféle fűszert használj! Keverd el a fűszereket az olajban, tedd bele a húst, és hagyd állni 2-6 órát, hogy jól átjárják az ízek. Pácoláskor még ne sózd meg a húsokat, mert kiszívja a nedvességet, száraz, és esetleg rágós lesz a végeredmény; a sózást közvetlenül a sütés előtt ejtsd meg.

5. Légy türelmes a sütésnél

Tedd az előkészített húsokat a grillrácsra, és mindkét oldalukat süsd 10-10 percig. Közben ne piszkáld a húst: ne nyomkodd, mert ettől kiszáradhat, és nem kell percenként forgatni sem! A legfontosabb, hogy soha ne nyílt láng felett süss, mindig várd meg, míg jó parázs lesz. Ha megsült a hús, még forrón tedd alufóliába; így sokkal jobban átjárják az ízek, és szaftosabb lesz.


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.