RETRO RÁDIÓ

Ne kopogtasd a görögdinnyét, így kell kiválasztani a legjobbat

P.K.
Szerző
P.K.
Létrehozva2023. 06. 28. 07:30
Frissítve2023. 06. 28. 07:55

Van, aki hang alapján próbálja kideríteni, vajon mézédes-e a dinnye, amit haza szeretne vinni az árustól. Kopogtatni azonban felesleges, más a módja, hogy megtudd, jól választasz-e...

Szinte bárhol lehet a nyár során dinnyét vásárolni, a nagyobb üzletektől kezdve az útszéli árusokon keresztül a piacokig. De hatalmas csalódás lehet, ha hazaviszed a hatalmas, szép, egészséges dinnyét – ám ha felvágod, vízízű, esetleg kásás lesz. Nehéz kiválasztani az „igazit” az árusnál, hiszen első ránézésre minden dinnye egyformának tűnik. A biztos módszer nem a kopogtatás, egészen másképpen tudod eldönteni, melyik a legfinomabb dinnye a sok közül! Mutatjuk, mire kell figyelni vásárlás közben.

Young,Smiling,Fun,Happy,Woman,20s,Wear,Casual,Clothes,Shopping
Nehéz kiválasztani a legjobb dinnyét, de bizonyos jelek megmutatják, melyik lesz az igazi! Fotó: ViDI Studio / Shutterstock

Árulkodik a folt

A sárgás folt a dinnyén azt a helyet mutatja, ahol a gyümölcs a földdel érintkezett – azért sárgás színű, mert itt nem érte a napfény. Ha ez a folt jó sötét színű, az azt jelenti, hogy hosszú ideig volt a dinnye a napon, vagyis nem éretlenül szüretelték le.

Fontos az illata

Ha már kiszemelted a dinnyét, kicsit emeld távolabb a többitől, és szagold meg. Ha erősen édeskés, intenzív dinnye illata van, annyira, hogy szinte a szádban érzed az ízét, akkor egy érett darabot tartasz a kezedben. Arra azonban vigyázz, hogy ha túlságosan erős ez az illat, akkor túlérett lehet a kiszemelt dinnyéd!

A méret nem lényeg

Sokan úgy hiszik, minél nagyobb egy dinnye, annál valószínűbb, hogy vízízű lesz, pedig ez nem így van, a méret egyáltalán nem számít édesség szempontjából! Inkább a dinnye héját figyeld. A csíkos fajtáknál az érett példányoknál a csíkok árnyalata élesen elüt egymástól, a zöld fajták színe pedig mélyzöld. Mindkét típusra igaz, hogy az a jó, amelyik matt; a fényes héjú dinnye legtöbbször még éretlen.

A csavarodott szár nem jó jel

A dinnye szára nemcsak a vásárlóknak, a termelőknek is árulkodó, hiszen ennek az állapota mutatja, hogy szedhető-e a termés. Ha túl korán, a teljes érés előtt szedik le a dinnyét, akkor nem válik el szépen a szára, hanem le kell csavarni – de ezek a korán szedett darabok valószínűleg nem túl édesek. Ha dinnyét vásárolsz, és olyat találsz, aminek meg van csavarodva a szára, akkor azt jobb, ha nem veszed meg. 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.