tóth gabi
Nyáron nem lehet betelni a görögdinnyével, hiszen behűtve nagyon jólesik a forró napokon falatozni belőle. Azonban a magokat sem kell eldobni, hiszen kincset érnek!
Míg a görögdinnyét szinte mindenki szereti, a magok kérdésében már leginkább megosztottak az emberek: míg van, aki minden további nélkül megeszi a lédús, vörös hússal együtt, mások irtóznak tőle, és minél előbb kidobják a kukába. Pedig a dinnyemag bizonyítottan egészséges, és nemcsak akkor fogyaszthatod, amikor dinnyét eszel! A magokat kiszáríthatod, majd megpiríthatod sütőben, és akárcsak a tökmagot, nassolnivalóként elrágcsálhatod. A dinnyemag rengetegféleképpen támogatja a szervezetünket, mutatjuk, mi mindenre jó!
Mivel tele van egészséges zsírsavakkal, a dinnyemag fogyasztása segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Magnéziumban is gazdag, ezzel is támogatja a szív egészségét, valamint egyensúlyban tartja a vérnyomást. Gyulladáscsökkentő hatása és a benne található antioxidánsok támogatják a szív egészséges működését.
A benne található magnézium nélkülözhetetlen a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének normál működéséhez, csökkenti az inzulinérzékenységet, és karban tartja a vércukorszintet.
A dinnyemag tele van jótékony telítetlen zsírsavakkal, bővelkedik C-vitaminban és antioxidánsokban, így ha gyakran eszel belőle, nemcsak később fog öregedni a bőröd, de segít megelőzni az aknék kialakulását is. Emellett természetesen, belülről hidratálja a bőrt.
A fehérje, magnézium, vas, cink és réz hatására gyorsabban nő a haj, erősebb és sokkal dúsabb, szebb lesz.
Kalcium- és káliumtartalmának hála csökkenti a csontritkulás kialakulásának az esélyét. B-vitamin-tartalma pedig az agy és az idegrendszer megfelelő működését segíti.
Magas rossttartalmának és a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően segíti az egészséges emésztést és a megfelelő bélmozgást, így diéta alatt is érdemes rendszeresen enni belőle.
A dinnyemag bár rengeteg jótékony anyagot tartalmaz, egyben lenyelve ezek nem jutnak be az emésztőrendszerbe, így érdemes megpörkölni, és vagy úgy elfogyasztani, vagy pedig finomra őrölve salátákra, joghurtba szórni a dinnyemag-port.
Az sem mindegy, mennyit eszel belőle: naponta legfeljebb 30 grammot érdemes, és azt is fontos tudni, hogy aki gyomor- vagy bélproblémáktól szenved, annak okozhat panaszokat – érdemes a háziorvossal megbeszélni, ajánlott-e felvenni az étrendedbe. Vesebetegek számára pedig a magas káliumtartalom miatt nem ajánlott nagyobb mennyiségben, ha ilyen betegségben szenvedsz, fontos, hogy megbeszéld orvosoddal, hogy ehetsz-e dinnyemagot.