RETRO RÁDIÓ

Ezért nagyon fontos, hogy minden nap egyél nyersen egy sárgarépát

Létrehozva2023. 05. 21. 19:30

A rendszeres sárgarépafogyasztásról mindenkinek a gyerekek jutnak eszébe, pedig felnőtteknek is kifejezetten jót tesz. Mégis keveset fogyasztunk ebből a zöldségből, legalábbis nyersen. Mutatjuk, milyen pozitív hatásai vannak!

Nyers sárgarépát viszonylag ritkán fogyasztunk, legfeljebb a salátába kerül, lereszelve – pedig érdemes lenne minden nap legalább egyet megenni, különösen a nőknek. Gyakori probléma ugyanis az ösztrogén dominancia, ami azt jelenti, hogy túlsúlyba kerül az ösztrogén a progeszteronnal szemben, és ez menstruációs zavarokhoz, pajzsmirigy problémákhoz, hízáshoz vezethet, sőt, akár meddőség is kialakulhat. Az egyensúlyt táplálkozással is vissza lehet állítani, és ebben nagyszerű segítség lehet a sárgarépa.

Érdemes minden nap megenni egy nyers répát! Fotó: PIxabay.com

Segít eltávolítani a felesleges ösztrogént

Több oka is lehet, ha egy nő szervezetében megemelkedik az ösztrogénszint, többek között felelősek lehetnek érte a műanyagokban található mesterséges hormonok, de ide sorolható a rostszegény étrend, és az, ha túlságosan sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk. A megfelelő táplálkozás tehát segít a megelőzésben, vagyis fogyassz minél több zöldséget – és ha a répát is felveszed a menübe, az segít kitisztítani is a szervezetedet. Dr. Ray Peat amerikai orvos kutatásai során arra jött rá, hogy a napi, rendszeres sárgarépa-fogyasztás néhány nap alatt csökkenti az ösztrogénszintet, így hatásos a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésére is.

Rostokra mindenkinek szüksége van

Érdemes minden étkezésnél bőségesen fogyasztani zöldségeket, gyümölcsöket, mert a méreganyagokat, így a felesleges hormonokat is a testünk a bélrendszeren keresztül üríti ki; márpedig, ha le van lassulva az anyagcsere, ha nem fogyasztunk elég rostot, amik kitakarítják a bélrendszert, az ösztrogén a belekből újra felszívódik, és visszakerül a véráramba. A répában található rostok különösen hatékonyan ebből a szempontból.

Így fogyaszd

A legtutibb, ha nyersen elrágcsálsz minden nap egy szál répát, hőkezelés hatására ugyanis kevésbé hatékonyak a benne található rostok. Teheted a répát salátába is, készíthetsz belőle isteni turmixot például alma hozzáadásával, de a fermentált répa is hatásos. Érdemes bio sárgarépát választani, és ha lehetséges, ne hámozd, csak mosd meg alaposan, hiszen a héjában is értékes rostok, tápanyagok vannak.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.