tóth gabi
Vigyázz, mit iszol, hogy ki ne száradj a nyári hőségben!
Ugye, ha csak a limonádéra gondolsz, máris összefut a szádban a nyál? Nos, nincs ezzel az itallal semmi baj, ám a hirtelen kitört nyári forróságban mégsem ajánlják a szakemberek. A benne lévő cukor ugyan energiát ad, ám ezzel együtt dehidratál is az ozmózis révén.
Az ozmózis az a folyamat, amelynek során a víz távozik a sejtekből annak érdekében, hogy helyreállítsa a vér egyensúlyát. Hogy az elveszett mennyiséget pótolják a sejtek, több vízre lesz szükségük, így azt elvonják a szervezetből, ezért nem tanácsolják a cukros levek fogyasztását az olyan nyári melegben, amely amúgy is megizzasztja az embert.
Számos olyan ital van, amelyeket hiába fogyasztunk lelkesen a nyári hőségben, több kárt okozunk velük magunknak, mint hasznot
- figyelmeztet a Mindmegette, amelynek összeállítása szerint ebbe a körbe tartoznak a boltokban vásárolható gyümölcslevek és üdítőitalok, amelyek tele vannak hozzáadott cukorral, amitől csak még szomjasabbak leszünk, valamint az alkohol- és a koffeintartalmú italok is, amelyek amúgy is ellenjavalltak nagy melegben.
Hogy akkor mégis mit érdemes inni? Elsődlegesen a vizet ajánlják, de ha valakinek nem pálya a színtelen, szagtalan, íztelen folyadék, az se keseredjen el, mert vannak még jó lehetőségek a vízpótlásra. Ilyenek a
például a görögdinnye, amelynek 90 százaléka víz, így kiválóan hidratál, akárcsak a barack.