
Eszméletlen, mire jó a dinnyemag
A görögdinnye lédús, édes húsát sokan szeretik, de kerülik a magokat. Pedig az is nagyon egészséges!
A görögdinnye az egyik legfinomabb nyári gyümölcs. Nagyon egészséges, de nem csak a gyümölcs, hanem a sokak által utált dinnyemag is jót tesz a testnek. Majdnem olyan gazdag esszenciális aminosavakban, mint a húsok, bőven van benne folsav, B-vitamin és cink, vas, kálium, mangán, magnézium de telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

Hogy lehet megenni a dinnyemagot?
Az egészben lenyelt dinnyemag okozhat problémát a bélrendszerben. Ezért célszerű inkább más formában fogyasztani. Egyik lehetőség, hogy dinnyeevés közben összerágod a magot. De ha összegyűjtöd, akár meg is száríthatod a napon, majd mozsárban törd össze. A porral szórj meg salátát, de joghurtba is keverheted, egy kiskanál dinnyemagörlemény már csodás hatással bír!
Vese problémára
A vese működése 30 év felett megváltozik, érdemes rá odafigyelni. Viszont működésének változásait le lehet lassítani, sőt, akár javíthatsz is a helyzeten. Ebben segít a dinnyemag. Fél liter vízben lassú forralással főzz meg 2 kanál görögdinnye magot 20 percen keresztül. Naponta háromszor fogyassz ebből a főzetből az étkezések között.
Segít rendbetenni a vércukorszintet
A vércukorszint egyensúlyának megtartása érdekében 2 liter vízhez rakj 5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzd 40 percen keresztül. Naponta hat pohárral fogyassz ebből a teából. Természetesen vízzel még pótold a szükséges mennyiségű folyadékot.
Öregedés ellen
A magok meggátolják az öregedés jeleinek kialakulását, lassítják a folyamatot, mivel antioxidánsokat és jótékony olajokat tartalmaznak. Fiatalosabb, egészségesebb és ragyogóbb lesz tőle a haj. Hetente fogyassz egy-két marék görögdinnyemagot.
Mire jó még a dinnyemag?
- Likopin tartalma miatt pozitív hatással van a férfiak termékenységére
- B-vitamin tartalma segít abban, hogy a vér és az idegrendszer egészséges maradjon
- Immunerősítő
- Javítja a memóriát
- Kisajtolt olaja hidratálja a bőrt
- Megpörkölve segíti a melanin termelést. A melanin olyan pigmentanyag, amely a haj és a bőr színét biztosítja.
- A magolajban található zsírsavak táplálják a haj szerkezetét, meggátolják a annak töredezését, hozzájárulnak a haj és a fejbőr egészségéhez.
Te tudtad?
Ázsiában és Közép-Kelet-i ételek elkészítéséhez is használnak görögdinnye magokat. Pörkölve finom rágcsálnivaló.






