RETRO RÁDIÓ

Eszméletlen, mire jó a dinnyemag

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2022. 07. 12. 08:50

A görögdinnye lédús, édes húsát sokan szeretik, de kerülik a magokat. Pedig az is nagyon egészséges!

A görögdinnye az egyik legfinomabb nyári gyümölcs. Nagyon egészséges, de nem csak a gyümölcs, hanem a sokak által utált dinnyemag is jót tesz a testnek. Majdnem olyan gazdag esszenciális aminosavakban, mint a húsok, bőven van benne folsav,  B-vitamin és cink, vas, kálium, mangán, magnézium de telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

Görögdinnye mag
Fotó: pixabay.com

Hogy lehet megenni a dinnyemagot?

Az egészben lenyelt dinnyemag okozhat problémát a bélrendszerben. Ezért célszerű inkább más formában fogyasztani. Egyik lehetőség, hogy dinnyeevés közben összerágod a magot. De ha összegyűjtöd, akár meg is száríthatod a napon, majd mozsárban törd össze. A porral szórj meg salátát, de joghurtba is keverheted, egy kiskanál dinnyemagörlemény már csodás hatással bír! 

Vese problémára

A vese működése 30 év felett megváltozik, érdemes rá odafigyelni. Viszont működésének változásait le lehet lassítani, sőt, akár javíthatsz is a helyzeten. Ebben segít a dinnyemag.  Fél liter vízben lassú forralással főzz meg 2 kanál görögdinnye magot 20 percen keresztül. Naponta háromszor fogyassz ebből a főzetből az étkezések között.

Segít rendbetenni a vércukorszintet

A vércukorszint egyensúlyának megtartása érdekében 2 liter vízhez rakj 5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzd 40 percen keresztül. Naponta hat pohárral fogyassz ebből a teából. Természetesen vízzel még pótold a szükséges mennyiségű folyadékot. 

Öregedés ellen

A magok meggátolják az öregedés jeleinek kialakulását, lassítják a folyamatot, mivel antioxidánsokat és jótékony olajokat tartalmaznak. Fiatalosabb, egészségesebb és ragyogóbb lesz tőle a haj. Hetente fogyassz egy-két marék görögdinnyemagot.

Mire jó még a dinnyemag?

  • Likopin tartalma miatt pozitív hatással van a férfiak termékenységére
  • B-vitamin tartalma segít abban, hogy a vér és az idegrendszer egészséges maradjon
  • Immunerősítő
  • Javítja a memóriát
  • Kisajtolt olaja hidratálja a bőrt
  • Megpörkölve segíti a melanin termelést. A melanin olyan pigmentanyag, amely a haj és a bőr színét biztosítja.
  • A magolajban található zsírsavak táplálják a haj szerkezetét, meggátolják a annak töredezését, hozzájárulnak a haj és a fejbőr egészségéhez.

Te tudtad?

Ázsiában és Közép-Kelet-i ételek elkészítéséhez is használnak görögdinnye magokat. Pörkölve finom rágcsálnivaló.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.