tóth gabi
A görögdinnye lédús, édes húsát sokan szeretik, de kerülik a magokat. Pedig az is nagyon egészséges!
A görögdinnye az egyik legfinomabb nyári gyümölcs. Nagyon egészséges, de nem csak a gyümölcs, hanem a sokak által utált dinnyemag is jót tesz a testnek. Majdnem olyan gazdag esszenciális aminosavakban, mint a húsok, bőven van benne folsav, B-vitamin és cink, vas, kálium, mangán, magnézium de telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.
Az egészben lenyelt dinnyemag okozhat problémát a bélrendszerben. Ezért célszerű inkább más formában fogyasztani. Egyik lehetőség, hogy dinnyeevés közben összerágod a magot. De ha összegyűjtöd, akár meg is száríthatod a napon, majd mozsárban törd össze. A porral szórj meg salátát, de joghurtba is keverheted, egy kiskanál dinnyemagörlemény már csodás hatással bír!
A vese működése 30 év felett megváltozik, érdemes rá odafigyelni. Viszont működésének változásait le lehet lassítani, sőt, akár javíthatsz is a helyzeten. Ebben segít a dinnyemag. Fél liter vízben lassú forralással főzz meg 2 kanál görögdinnye magot 20 percen keresztül. Naponta háromszor fogyassz ebből a főzetből az étkezések között.
A vércukorszint egyensúlyának megtartása érdekében 2 liter vízhez rakj 5 evőkanál görögdinnyemagot, és főzd 40 percen keresztül. Naponta hat pohárral fogyassz ebből a teából. Természetesen vízzel még pótold a szükséges mennyiségű folyadékot.
A magok meggátolják az öregedés jeleinek kialakulását, lassítják a folyamatot, mivel antioxidánsokat és jótékony olajokat tartalmaznak. Fiatalosabb, egészségesebb és ragyogóbb lesz tőle a haj. Hetente fogyassz egy-két marék görögdinnyemagot.
Ázsiában és Közép-Kelet-i ételek elkészítéséhez is használnak görögdinnye magokat. Pörkölve finom rágcsálnivaló.