tóth gabi
Sokan feleslegesen kopogtatják a dinnyét, hiszen lehet, hogy érett és mégis vízízű! Mutatjuk a módszert, hogy tuti a legédesebb gyümölcsöt vidd haza.
Megérkezett a dinnyeszezon, ideje kiválasztani a legfinomabb görögdinnyét. Piacokon, zöldségesnél, útmenti árusoknál is találhatsz zamatos, édes gyümölcsöt. Forró melegben oltja a szomjad, egészséges, tele van vitaminokkal. Alacsony a kalóriatartalma így bátran fogyaszthatod, de nem mindegy, hogy a sok egyformának tűnő zöld színű darabból éppen melyiket választod. Érdemes alaposan megvizsgálni a dinnyét, mert a külseje szinte mindent elárul!
A termelők számára is a szár állapota mutatja meg, hogy beérett-e a gyümölcs. Előfordul, hogy a dinnyét túl korán leszedik le egy drasztikus csavarással. Ha zöld vagy csavart a szár, akkor azt a dinnyét tuti ne vedd meg! A kiszáradt szárú dinnye viszont már érett és megbízhatóan édes. Érdemes ilyet választani.
Ha kiszemelted a neked tetsző dinnyét, vidd egy picit távolabb a többitől, és erősen szaglászd meg. Ha enyhén édes az illata, akkor érett. Ha túl intenzíven érzed az illatot, akkor nagy valószínűséggel már túlérett, kásás.
Ha sárgás folt van rajta, az nem azt mutatja, hogy éretlen a gyümölcs. A dinnyének ez a része érintkezett a földdel, itt nem kapott fényt. Ez ne tévesszen meg. Ha ez a folt sötét, annál jobb a dinnye. A gyümölcs így elegendő időt volt a napon, nem szedték le korábban a kelleténél.
Igazi tévhit, hogy a kisebb dinnye édesebb! Az érett és édes dinnye héja mélyzöld, csíkos dinnye esetén pedig az árnyalatok karakteresen elütnek egymástól. Az igazán finom példányok színe matt és homályos. Még egyszer, csak a rend kedvéért: ebben a műfajban a méret nem számít!