
Ne kopogtasd a dinnyét! Itt a biztos módszer, hogy kiválaszd a legjobbat
Sokan feleslegesen kopogtatják a dinnyét, hiszen lehet, hogy érett és mégis vízízű! Mutatjuk a módszert, hogy tuti a legédesebb gyümölcsöt vidd haza.
Megérkezett a dinnyeszezon, ideje kiválasztani a legfinomabb görögdinnyét. Piacokon, zöldségesnél, útmenti árusoknál is találhatsz zamatos, édes gyümölcsöt. Forró melegben oltja a szomjad, egészséges, tele van vitaminokkal. Alacsony a kalóriatartalma így bátran fogyaszthatod, de nem mindegy, hogy a sok egyformának tűnő zöld színű darabból éppen melyiket választod. Érdemes alaposan megvizsgálni a dinnyét, mert a külseje szinte mindent elárul!

Kezdd a dinnye száránál!
A termelők számára is a szár állapota mutatja meg, hogy beérett-e a gyümölcs. Előfordul, hogy a dinnyét túl korán leszedik le egy drasztikus csavarással. Ha zöld vagy csavart a szár, akkor azt a dinnyét tuti ne vedd meg! A kiszáradt szárú dinnye viszont már érett és megbízhatóan édes. Érdemes ilyet választani.
Figyeld meg az illatát!
Ha kiszemelted a neked tetsző dinnyét, vidd egy picit távolabb a többitől, és erősen szaglászd meg. Ha enyhén édes az illata, akkor érett. Ha túl intenzíven érzed az illatot, akkor nagy valószínűséggel már túlérett, kásás.
Vizsgáld meg a felületét!

Ha sárgás folt van rajta, az nem azt mutatja, hogy éretlen a gyümölcs. A dinnyének ez a része érintkezett a földdel, itt nem kapott fényt. Ez ne tévesszen meg. Ha ez a folt sötét, annál jobb a dinnye. A gyümölcs így elegendő időt volt a napon, nem szedték le korábban a kelleténél.
Nem számít a méret!
Igazi tévhit, hogy a kisebb dinnye édesebb! Az érett és édes dinnye héja mélyzöld, csíkos dinnye esetén pedig az árnyalatok karakteresen elütnek egymástól. Az igazán finom példányok színe matt és homályos. Még egyszer, csak a rend kedvéért: ebben a műfajban a méret nem számít!






