RETRO RÁDIÓ

Erről ismerni fel a rossz dinnyét

Erről ismerni fel a rossz dinnyét
MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2021. 06. 26. 12:40

Elkezdődött az idei dinnyeszezon, így görög és sárga is található a polcokon. Van néhány tippünk azoknak, akik kevésbé szerencsés kézzel szoktak választani belőlük.

Nincs annál kellemetlenebb, mikor a megvett, lehűtött dinnyét felvágva a tökhöz hasonló, poshadt húsú szeleteket kell a tányérra tenni. A sárgadinnyénél gyakori, hogy túl vagy alul érett darabok kerülnek a kosárba, de ízetlent sem nehéz venni. Mivel manapság már nem lékelnek, nem árt néhány fortély, hogy ne járjunk így.

Erre kell figyelni sárgadinnye vásárláskor
Fotó: Shutterstock

Hogyan válasszunk sárgadinnyét?

Sárgadinnye vásárlásakor leginkább a szaglásunkra kell hagyatkoznunk, ugyanis a méret nem jelzi az érettséget. A sárgadinnye mérete a termőhelyre, illetve édességére utalhat. Jobb körülmények között ugyanis nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye, illetve a sárgadinnyére is érvényes az a szabály, hogy minél nagyobb, annál ízletesebb.

Választás előtt mindenképpen szagoljuk meg a dinnye kocsánnyal szembeni végét. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli dinnyét régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele – hívja fel a figyelmet a Nébih. Azt sem árt tudni, hogy a méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét.

A kiválasztás másik jó módszere, ha a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol az inda levált róla, mivel ez a legkényesebb felülete. Amennyiben a héja puha, akkor már belül poshadt, ha kemény, akkor ezen a ponton szagoljuk meg. Ha az inda rajta van a dinnyén, ez egyértelmű jele annak, hogy éretlenül szakították le, ugyancsak válasszunk másikat.

Erre érdemes figyelni görögdinnye vásárláskor
Fotó: Pixabay

Mit érdemes megnézni egy görögdinnyén vásárlás előtt?

Sok más gyümölcshöz hasonlóan a görögdinnyének is több típusa és jó néhány különböző fajtája van. Mindegyiknek kicsit mások a tulajdonságai, de szerencsére akad néhány közös pont, ami segít elkerülni a kásás vásárt. Ha nem féldinnyét vennénk, hanem egészet, fizetés előtt finoman ütögessük meg a felszínét. Egy finom, érett, ropogós húsú dinnye tenyérrel megütve labdapattogáshoz hasonló hangot ad ki. Ha a hang, amit hallunk mélyebb, medicinlabda pattogáshoz hasonlít, akkor a dinnye omlósabb, kásásabb húsú.

A hangon kívül ott vannak még az árulkodó csíkok. Érdemes csíkos dinnyét venni, mert ezek között általában kevesebb az íztelen. Minél kevesebb a zöld és minél több a sárga szín a világos csíkban, annál érettebb a dinnye. Viszont az igaz, hogy a sötétzöld, fekete héjúnak vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya.

A gyümölcs héja és szára is segíthet a választásban. Jó jel, ha a szár, a szár környéke és az ezekkel ellentétes pont is száraz. Ez általában azt jelenti, hogy a dinnye érése befejeződött. Az is jó jel, ha a dinnye héján -főként a csíkos fajtánál- hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak. Ezek a cukorfok emelkedésre utalnak, vagyis amelyik dinnye nem hibátlan héjú, az valószínűleg édesebb.

Végül pedig a dinnye hasára érdemes vetni egy pillantást. A gyümölcs alján, ahol betakarítás előtt a földdel érintkezett kell lennie egy sárgás foltnak. A folt nagysága fogja meghatározni az érettségét: minél nagyobb a folt, annál többet hagyták érni, vagyis annál érettebb.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.