kulcsár edina
Még bőven terem ez a finom gyümölcs, ami lekvárnak, befőttnek egyaránt isteni, de nyersen, frissen szedve is érdemes rendszeresen fogyasztani. Ugyanis sokkal egészségesebb, mint hinnéd!
A sárgabarack a nyár legfinomabb gyümölcse, egyszerűen nem lehet abbahagyni, ha elkezded enni. Isteni befőtt és lekvár készülhet belőle, a pálinkáról már nem is beszélve; de a leginkább nyersen, frissen érdemes fogyasztani, legfeljebb aszalva. Hogy miért, azt nagyanyáink nagyon jól tudták, de sok országban most is nagy becsben tartják, hiszen úgy gondolják, ez a páratlan gyümölcs a hosszú élet titka. Ha nincs még sárgabarack fa a kertedben, ősszel érdemes lehet ültetni, hiszen ez a magyar gyümölcs kincset ér. Mutatjuk, mi mindenben segíti a szervezetedet!
1. Serkenti az emésztést
Akár aszalva, akár frissen eszed, a barack magas rosttartalma segíti az emésztést: a napi rostszükséglet tíz százalékát már két darab friss sárgabarack is fedezi.
2. Védi a szívet
Magas flavonoid-tartalmának köszönhetően segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy aki sok flavonoidot visz be a szervezetébe, kevésbé hajlamos a szívbetegségekre.
3. Edzi a szemet
A sárgabarack rendszeres fogyasztása magas karotinoid-tartalmának köszönhetően csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának az esélyeit. Rengeteg lutein is található benne, így nem csupán az időskori szembetegségektől véd, de kutatások szerint a kék fény okozta károsodásoktól (számítógép, tévé, okostelefon) is védi a retinát.
4. Ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag
Nagy mennyiségben található benne A-, E- és C-vitamin, de emellett rengeteg magnéziumot, rezet és mangánt tartalmaz.
5. Megelőzi a rákos betegségeket
Antioxidánsokban is gazdag, és magas flavonoidtartalma mellett olyan értékes fitonutrienseket tartalmaz, melyek megvédik a szervezeted az oxidatív stresszel összefüggő sejtkárosodástól – ez utóbbi nem csupán a daganatos megbetegedések kialakulásában játszik szerepet, de összefügg a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásával is.
6. Gyulladáscsökkentő hatása van
Olyan anyagokat tartalmaz, mint a zöld tea, és ugyanolyan hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat.
7. Méregtelenít, és jót tesz a diétával
Alacsony kalóriatartalma miatt bátran lehet fogyókúra alatt is fogyasztani, emellett pedig méregtelenítő hatása is van. Magas víztartalma miatt hidratálja is a szervezetet.