
Már érik a lédús, isteni sárgabarack, itt az ideje, hogy eltedd télire. Egy magyar háziasszony zseniális módszert osztott meg az interneten, érdemes kipróbálni!
Javában tombol a befőzőszezon, most a sárgabarack ideje jött el. Az elmúlt évekkel ellentétben idén nem tizedelte meg a termést a fagy, így végre ebből az isteni gyümölcsből is készíthetsz kompótot, lekvárt télire. A nagy hőségben embert próbáló feladat a lekvárfőzés, de ezzel a trükkel megkíméled magad a forró fazék mellett ácsorgástól: egyszerűen told be a sütőbe a barackot, és a többit bízd rá a gépre. A szokatlan módszert Gálné Nagy Annamária osztotta meg, és a háziasszonyok imádják az ötletet. Szilvából szinte mindenki készített már lekvárt a sütőben, de most kiderült, hogy a sárgabarackot is el lehet így tenni; mutatjuk a receptet.

Sárgabarack lekvár sütőben
Hozzávalók:
- 4 kg sárgabarack
- 1 kg cukor (elhagyható)

Elkészítés:
- Alaposan mosd meg a barackokat, majd magozd ki és darabold fel őket negyedekre. Egy nagyobb edényben keverd össze a cukorral.
- Fogj egy magas peremű tepsit, és öblítsd ki ecettel a belsejét – így nem fog leégni a lekvárod.
- Tedd a tepsibe a cukorral összekevert barackot, és mehet is a sütőbe. 180 Celsius fokon, 3 órán át légkeveréssel „süsd.” Ha nincs légkeverés funkció a sütődön, akkor 160 fokon süsd a barackot 2,5 órát, majd vedd lejjebb a hőfokot 100 Celsius fokra, és további két órát süsd. Kevergetni egyáltalán nem kell!
- Míg sül a lekvár, csírátlanítsd a befőttes üvegeket: főzd ki őket forró vízben, vagy tedd a mikróba 2-3 percre.
- A kész lekvárt töltsd az üvegekbe. Miután rászorítottad a kupakot, állítsd fejre az üvegeket 15 percre. Ezután mehetnek a száraz dunsztba; hagyd, hogy lassan, 24 óra alatt hűljenek ki.








