Létrehozva: 2023.06.16.

Levendulás eperlekvár: ilyen finomat még nem ettél

Tedd izgalmassá az eperlekvárt levendulával! Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes ez a finomság!

Az isteni eperlekvár ízét továbbfokozhatod egy illatos gyógynövénnyel, ez pedig nem más, mint a levendula! A levendula illata balzsamként hat a lelkedre, a virággal ízesített eperlekvár pedig egy csoda! Számos módon lehet eltenni az epret télire, de a levendulás eperlekvár mindenképp az egyik legnagyobb kedvenc!

Levendulás eperlekvár

Fotó: Ripost

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 500 g befőzőcukor (2:1)
  • 1 db citrom
  • 8 ágacska levendulavirág
Fotó: Ripost

Így készítsd el:

  1. Mosd le a megtisztított epreket, majd csepegtesd le egy szűrőben. Vágd fel apróra a szemeket. Tedd egy fazékba az epret, majd keverd össze a befőzőcukorral.
  2. Állandó kevergetés mellett kezdd el főzni, majd forrás után 4 perccel add hozzá a citrom kifacsart levét, és a levendulavirágokat. 
Eperlekvár
Fotó: Ripoat
  1. Forralj rajta még egyet, és töltsd bele a tisztára mosott befőttes üvegekbe.
  2. Azonnal zárd le őket, és állítsd az üvegeket fejre, majd tedd dunsztba, akár egy éjszakára is. Majd miután kihűltek, fordítsd vissza és mehetnek is a kamrába.

Jó étvágyat!

 

Tippek:

  • Amikor belemered a lekvárt az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd mindig fejjel lefelé. Újságpapírba, vagy konyharuhába csomagold, hogy éjszaka száraz dunsztba kerüljenek az üvegek. 
  • Ha nem használsz tartósítószert, csak kis méretű üvegekbe töltsd lekvárt. Ha kompótot készítesz, akkor nyolc napon belül meg kell enni a felnyitás után. A lekvár és a kompót  felnyitás után könnyen megromlik. Hűtőben tárold és 8 napon belül fogyaszd el.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek