Az isteni eperlekvár ízét továbbfokozhatod egy illatos gyógynövénnyel, ez pedig nem más, mint a levendula! A levendula illata balzsamként hat a lelkedre, a virággal ízesített eperlekvár pedig egy csoda! Számos módon lehet eltenni az epret télire, de a levendulás eperlekvár mindenképp az egyik legnagyobb kedvenc!
Levendulás eperlekvár
Hozzávalók:
1,5 kg eper
500 g befőzőcukor (2:1)
1 db citrom
8 ágacska levendulavirág
Így készítsd el:
Mosd le a megtisztított epreket, majd csepegtesd le egy szűrőben. Vágd fel apróra a szemeket. Tedd egy fazékba az epret, majd keverd össze a befőzőcukorral.
Állandó kevergetés mellett kezdd el főzni, majd forrás után 4 perccel add hozzá a citrom kifacsart levét, és a levendulavirágokat.
Forralj rajta még egyet, és töltsd bele a tisztára mosott befőttes üvegekbe.
Azonnal zárd le őket, és állítsd az üvegeket fejre, majd tedd dunsztba, akár egy éjszakára is. Majd miután kihűltek, fordítsd vissza és mehetnek is a kamrába.
Jó étvágyat!
Tippek:
Amikor belemered a lekvárt az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd mindig fejjel lefelé. Újságpapírba, vagy konyharuhába csomagold, hogy éjszaka száraz dunsztba kerüljenek az üvegek.
Ha nem használsz tartósítószert, csak kis méretű üvegekbe töltsd lekvárt. Ha kompótot készítesz, akkor nyolc napon belül meg kell enni a felnyitás után. A lekvár és a kompót felnyitás után könnyen megromlik. Hűtőben tárold és 8 napon belül fogyaszd el.