RETRO RÁDIÓ

Levendulás eperlekvár: ilyen finomat még nem ettél

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2023. 06. 16. 10:00

Tedd izgalmassá az eperlekvárt levendulával! Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes ez a finomság!

Az isteni eperlekvár ízét továbbfokozhatod egy illatos gyógynövénnyel, ez pedig nem más, mint a levendula! A levendula illata balzsamként hat a lelkedre, a virággal ízesített eperlekvár pedig egy csoda! Számos módon lehet eltenni az epret télire, de a levendulás eperlekvár mindenképp az egyik legnagyobb kedvenc!

Levendulás eperlekvár

Fotó: Ripost

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 500 g befőzőcukor (2:1)
  • 1 db citrom
  • 8 ágacska levendulavirág
Fotó: Ripost

Így készítsd el:

  1. Mosd le a megtisztított epreket, majd csepegtesd le egy szűrőben. Vágd fel apróra a szemeket. Tedd egy fazékba az epret, majd keverd össze a befőzőcukorral.
  2. Állandó kevergetés mellett kezdd el főzni, majd forrás után 4 perccel add hozzá a citrom kifacsart levét, és a levendulavirágokat. 
Eperlekvár
Fotó: Ripoat
  1. Forralj rajta még egyet, és töltsd bele a tisztára mosott befőttes üvegekbe.
  2. Azonnal zárd le őket, és állítsd az üvegeket fejre, majd tedd dunsztba, akár egy éjszakára is. Majd miután kihűltek, fordítsd vissza és mehetnek is a kamrába.

Jó étvágyat!

 

Tippek:

  • Amikor belemered a lekvárt az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd mindig fejjel lefelé. Újságpapírba, vagy konyharuhába csomagold, hogy éjszaka száraz dunsztba kerüljenek az üvegek. 
  • Ha nem használsz tartósítószert, csak kis méretű üvegekbe töltsd lekvárt. Ha kompótot készítesz, akkor nyolc napon belül meg kell enni a felnyitás után. A lekvár és a kompót  felnyitás után könnyen megromlik. Hűtőben tárold és 8 napon belül fogyaszd el.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.