tóth gabi
Egyre többen kezdik felfedezni, hogy a kert tele van olyan ehető növényekkel, amiket eddig gazként kezeltek. Közülük a csalán a favorit, mert igen változatosan készíthető el!
Nincs olyan kert, ahol ne bukkanna fel idővel a csalán, és a kertészkedőknek ez nemcsak azért jó hír, mert a csalán jelenléte azt mutatja, hogy tápanyagban gazdag a talaj, de azért is, mert levélzöldségként felhasználható a konyhában. Sokan régóta szedik a csalánlevelet, például gyógytea vagy bio permetszer készítéséhez, de érdemes konyhai alapanyagként is hasznosítani. Fiatal hajtásai vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, rosttartalma támogatja az emésztést; emellett teljesen ingyen van. Ha főzni szeretnél belőle, csak akkor lehet felhasználni, mielőtt virágot hozna, és érdemes ekkor is a fiatal, zsenge hajtásokat leszedni. Íze nagyon hasonlít a spenótéhoz, így érdemes hasonlóképpen elkészíteni. Ha folyamatosan szeretnéd fogyasztani, rendszeresen vágd le a hajtásvégeket, így friss hajtások hozására ösztönzöd a növényt. Dobd főzés előtt először forró, majd hideg vízbe a csalánleveleket, így elveszítik csípősségüket. Hoztunk néhány szuper receptet, mi mindent lehet készíteni csalánból!
Csalánleves ehető réti növényekkel
Hozzávalók:
Elkészítés:
Csalánfőzelék
Hozzávalók:
Elkészítés:
Csalánpizza
Hozzávalók:
Elkészítés:
Csalánturmix
Hozzávalók:
Elkészítés: