Létrehozva: 2023.06.14.

Több, mint gyomnövény: hihetetlen, mennyi mindent süthetsz-főzhetsz csalánból

Egyre többen kezdik felfedezni, hogy a kert tele van olyan ehető növényekkel, amiket eddig gazként kezeltek. Közülük a csalán a favorit, mert igen változatosan készíthető el!

Nincs olyan kert, ahol ne bukkanna fel idővel a csalán, és a kertészkedőknek ez nemcsak azért jó hír, mert a csalán jelenléte azt mutatja, hogy tápanyagban gazdag a talaj, de azért is, mert levélzöldségként felhasználható a konyhában. Sokan régóta szedik a csalánlevelet, például gyógytea vagy bio permetszer készítéséhez, de érdemes konyhai alapanyagként is hasznosítani. Fiatal hajtásai vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, rosttartalma támogatja az emésztést; emellett teljesen ingyen van. Ha főzni szeretnél belőle, csak akkor lehet felhasználni, mielőtt virágot hozna, és érdemes ekkor is a fiatal, zsenge hajtásokat leszedni. Íze nagyon hasonlít a spenótéhoz, így érdemes hasonlóképpen elkészíteni. Ha folyamatosan szeretnéd fogyasztani, rendszeresen vágd le a hajtásvégeket, így friss hajtások hozására ösztönzöd a növényt. Dobd főzés előtt először forró, majd hideg vízbe a csalánleveleket, így elveszítik csípősségüket. Hoztunk néhány szuper receptet, mi mindent lehet készíteni csalánból!

Fejedelmi lakoma készülhet csalánlevélből! Fotó: Csarnai Edit

Csalánleves ehető réti növényekkel

Krémes, könnyű nyári levesnek is kiváló a csalán. Fotó: Csarnai Edit

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csalánlevél
  • 1 cs. snidling
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb szem burgonya
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 marék pitypanglevél
  • 1 marék oregánó
A krumpli besűrűsíti, így külön habarni nem szükséges. Fotó: Csarnai Edit

Elkészítés:

  • Párold üvegesre forró olajon az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a megmosott, összevagdalt csalánlevelet, az oregánó és a pitypangot. Pár percig párold, majd öntsd fel vízzel, add hozzá a kockákra vágott krumplit. Sózd, borsozd, szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel, tedd bele a fokhagymagerezdeket és az apróra vágott snidlinget is.
  • 20 percig közepes lángon főzd a levest, majd húzd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd. Habarást, rántást nem szükséges hozzáadni, mert a burgonya besűrűsíti a levest. Kevés tejföllel a tetején, friss házikenyérrel tálald. 

Csalánfőzelék

Főtt tojással, sült virslivel isteni fogás a csalánfőzelék. Fotó: Csarnai Edit

Hozzávalók: 

  • fél kg csalánlevél
  • 4 cikk fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • vaj vagy olaj
  • só, bors
  • 2 ek tejföl
Ha szükséges, a csalán főzőlevével hígíthatod a főzeléket. Fotó: Csarnai Edit

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a csalánt, majd főzd 1-2 percig sós vízben; ezután szűrd le. Lazán vágd össze a leveleket nagyobb darabokra. 
  • Futtasd meg a vajon vagy olajon a lisztet, add hozzá a reszelt fokhagymát és a tejszínt. Erre az alapra tedd a csalánleveleket, majd ízesítsd sóval, borssal. Ha túl sűrű, vízzel vagy tejjel hígíthatod. Rottyants rajta egyet, majd add hozzá a két evőkanál tejfölt. Főtt tojással vagy virslivel tálald.

Csalánpizza

A csalán mutatós és finom feltét a pizzán. Fotó: Csarnai Edit

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 2 ek olaj
  • víz
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg csalánlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg mozzarella sajt
Alaposan forgasd össze a fokhagymás tejföllel a leveleket. Ez lesz a feltét a pizzán. Fotó: Csarnai Edit

Elkészítés:

  • Futtasd fel az élesztőt a cukorral egy kevés vízben, szitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá az olajat, a sót, és 2,5 dl langyos vizet. Gyúrj belőle lágy tésztát, majd hagyd kelni 40 percet. 
  • Közben készítsd el a csalános feltétet: reszeld le a fokhagymát, keverd el a tejfölben, forgasd meg benne a csalánleveleket, és reszeld le a sajtot.
  • A kelesztés után a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd 1 cm vastagra. Kend meg a fokhagymás-csalános tejföllel, tedd rá a reszelt sajtot.
  • Előmelegített, 220 Celsius fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.

 

Csalánturmix

Hozzávalók:

  • 2 marék csalánlevél
  • 1 db banán
  • 10 dkg friss bogyós gyümölcs
  • 1 db avokádó
  • 2,5 dl víz
Pár perc alatt elkészül a csalánturmix. Fotó: Csarnai Edit

 

Elkészítés:

  • Tedd a csalánleveleket egy nagy műanyag zacskóba, öntsd fel vízzel, pár percig jó erősen rázd! Ezzel elvész a csalán csípőssége. 
  • A csalán kivételével tedd a hozzávalókat a gépbe, adj hozzá egy kevés vizet, és turmixold össze őket. Ezután tedd bele a maradék vizet, a csalánt, és alaposan turmixold össze az egészet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek