Több, mint gyomnövény: hihetetlen, mennyi mindent süthetsz-főzhetsz csalánból
Egyre többen kezdik felfedezni, hogy a kert tele van olyan ehető növényekkel, amiket eddig gazként kezeltek. Közülük a csalán a favorit, mert igen változatosan készíthető el!
Nincs olyan kert, ahol ne bukkanna fel idővel a csalán, és a kertészkedőknek ez nemcsak azért jó hír, mert a csalán jelenléte azt mutatja, hogy tápanyagban gazdag a talaj, de azért is, mert levélzöldségként felhasználható a konyhában. Sokan régóta szedik a csalánlevelet, például gyógytea vagy bio permetszer készítéséhez, de érdemes konyhai alapanyagként is hasznosítani. Fiatal hajtásai vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, rosttartalma támogatja az emésztést; emellett teljesen ingyen van. Ha főzni szeretnél belőle, csak akkor lehet felhasználni, mielőtt virágot hozna, és érdemes ekkor is a fiatal, zsenge hajtásokat leszedni. Íze nagyon hasonlít a spenótéhoz, így érdemes hasonlóképpen elkészíteni. Ha folyamatosan szeretnéd fogyasztani, rendszeresen vágd le a hajtásvégeket, így friss hajtások hozására ösztönzöd a növényt. Dobd főzés előtt először forró, majd hideg vízbe a csalánleveleket, így elveszítik csípősségüket. Hoztunk néhány szuper receptet, mi mindent lehet készíteni csalánból!
Csalánleves ehető réti növényekkel
Hozzávalók:
0,5 kg csalánlevél
1 cs. snidling
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb szem burgonya
5 gerezd fokhagyma
1 marék pitypanglevél
1 marék oregánó
Elkészítés:
Párold üvegesre forró olajon az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a megmosott, összevagdalt csalánlevelet, az oregánó és a pitypangot. Pár percig párold, majd öntsd fel vízzel, add hozzá a kockákra vágott krumplit. Sózd, borsozd, szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel, tedd bele a fokhagymagerezdeket és az apróra vágott snidlinget is.
20 percig közepes lángon főzd a levest, majd húzd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd. Habarást, rántást nem szükséges hozzáadni, mert a burgonya besűrűsíti a levest. Kevés tejföllel a tetején, friss házikenyérrel tálald.
Alaposan mosd meg a csalánt, majd főzd 1-2 percig sós vízben; ezután szűrd le. Lazán vágd össze a leveleket nagyobb darabokra.
Futtasd meg a vajon vagy olajon a lisztet, add hozzá a reszelt fokhagymát és a tejszínt. Erre az alapra tedd a csalánleveleket, majd ízesítsd sóval, borssal. Ha túl sűrű, vízzel vagy tejjel hígíthatod. Rottyants rajta egyet, majd add hozzá a két evőkanál tejfölt. Főtt tojással vagy virslivel tálald.
Csalánpizza
Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 kk só
1 kk cukor
2 ek olaj
víz
2 dl tejföl
20 dkg csalánlevél
3 gerezd fokhagyma
15 dkg mozzarella sajt
Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt a cukorral egy kevés vízben, szitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá az olajat, a sót, és 2,5 dl langyos vizet. Gyúrj belőle lágy tésztát, majd hagyd kelni 40 percet.
Közben készítsd el a csalános feltétet: reszeld le a fokhagymát, keverd el a tejfölben, forgasd meg benne a csalánleveleket, és reszeld le a sajtot.
Előmelegített, 220 Celsius fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.
Csalánturmix
Hozzávalók:
2 marék csalánlevél
1 db banán
10 dkg friss bogyós gyümölcs
1 db avokádó
2,5 dl víz
Elkészítés:
Tedd a csalánleveleket egy nagy műanyag zacskóba, öntsd fel vízzel, pár percig jó erősen rázd! Ezzel elvész a csalán csípőssége.
A csalán kivételével tedd a hozzávalókat a gépbe, adj hozzá egy kevés vizet, és turmixold össze őket. Ezután tedd bele a maradék vizet, a csalánt, és alaposan turmixold össze az egészet.