
Több, mint gyomnövény: hihetetlen, mennyi mindent süthetsz-főzhetsz csalánból
Egyre többen kezdik felfedezni, hogy a kert tele van olyan ehető növényekkel, amiket eddig gazként kezeltek. Közülük a csalán a favorit, mert igen változatosan készíthető el!
Nincs olyan kert, ahol ne bukkanna fel idővel a csalán, és a kertészkedőknek ez nemcsak azért jó hír, mert a csalán jelenléte azt mutatja, hogy tápanyagban gazdag a talaj, de azért is, mert levélzöldségként felhasználható a konyhában. Sokan régóta szedik a csalánlevelet, például gyógytea vagy bio permetszer készítéséhez, de érdemes konyhai alapanyagként is hasznosítani. Fiatal hajtásai vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, rosttartalma támogatja az emésztést; emellett teljesen ingyen van. Ha főzni szeretnél belőle, csak akkor lehet felhasználni, mielőtt virágot hozna, és érdemes ekkor is a fiatal, zsenge hajtásokat leszedni. Íze nagyon hasonlít a spenótéhoz, így érdemes hasonlóképpen elkészíteni. Ha folyamatosan szeretnéd fogyasztani, rendszeresen vágd le a hajtásvégeket, így friss hajtások hozására ösztönzöd a növényt. Dobd főzés előtt először forró, majd hideg vízbe a csalánleveleket, így elveszítik csípősségüket. Hoztunk néhány szuper receptet, mi mindent lehet készíteni csalánból!

Csalánleves ehető réti növényekkel

Hozzávalók:
- 0,5 kg csalánlevél
- 1 cs. snidling
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb szem burgonya
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 marék pitypanglevél
- 1 marék oregánó

Elkészítés:
- Párold üvegesre forró olajon az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a megmosott, összevagdalt csalánlevelet, az oregánó és a pitypangot. Pár percig párold, majd öntsd fel vízzel, add hozzá a kockákra vágott krumplit. Sózd, borsozd, szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel, tedd bele a fokhagymagerezdeket és az apróra vágott snidlinget is.
- 20 percig közepes lángon főzd a levest, majd húzd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd. Habarást, rántást nem szükséges hozzáadni, mert a burgonya besűrűsíti a levest. Kevés tejföllel a tetején, friss házikenyérrel tálald.
Csalánfőzelék

Hozzávalók:
- fél kg csalánlevél
- 4 cikk fokhagyma
- 2 ek liszt
- 2 dl tejszín
- vaj vagy olaj
- só, bors
- 2 ek tejföl

Elkészítés:
- Alaposan mosd meg a csalánt, majd főzd 1-2 percig sós vízben; ezután szűrd le. Lazán vágd össze a leveleket nagyobb darabokra.
- Futtasd meg a vajon vagy olajon a lisztet, add hozzá a reszelt fokhagymát és a tejszínt. Erre az alapra tedd a csalánleveleket, majd ízesítsd sóval, borssal. Ha túl sűrű, vízzel vagy tejjel hígíthatod. Rottyants rajta egyet, majd add hozzá a két evőkanál tejfölt. Főtt tojással vagy virslivel tálald.
Csalánpizza

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 2 ek olaj
- víz
- 2 dl tejföl
- 20 dkg csalánlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg mozzarella sajt

Elkészítés:
- Futtasd fel az élesztőt a cukorral egy kevés vízben, szitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá az olajat, a sót, és 2,5 dl langyos vizet. Gyúrj belőle lágy tésztát, majd hagyd kelni 40 percet.
- Közben készítsd el a csalános feltétet: reszeld le a fokhagymát, keverd el a tejfölben, forgasd meg benne a csalánleveleket, és reszeld le a sajtot.
- A kelesztés után a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd 1 cm vastagra. Kend meg a fokhagymás-csalános tejföllel, tedd rá a reszelt sajtot.
- Előmelegített, 220 Celsius fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.
Csalánturmix
Hozzávalók:
- 2 marék csalánlevél
- 1 db banán
- 10 dkg friss bogyós gyümölcs
- 1 db avokádó
- 2,5 dl víz

Elkészítés:
- Tedd a csalánleveleket egy nagy műanyag zacskóba, öntsd fel vízzel, pár percig jó erősen rázd! Ezzel elvész a csalán csípőssége.
- A csalán kivételével tedd a hozzávalókat a gépbe, adj hozzá egy kevés vizet, és turmixold össze őket. Ezután tedd bele a maradék vizet, a csalánt, és alaposan turmixold össze az egészet.






