RETRO RÁDIÓ

Több, mint gyomnövény: hihetetlen, mennyi mindent süthetsz-főzhetsz csalánból

Létrehozva2023. 06. 14. 12:30

Egyre többen kezdik felfedezni, hogy a kert tele van olyan ehető növényekkel, amiket eddig gazként kezeltek. Közülük a csalán a favorit, mert igen változatosan készíthető el!

Nincs olyan kert, ahol ne bukkanna fel idővel a csalán, és a kertészkedőknek ez nemcsak azért jó hír, mert a csalán jelenléte azt mutatja, hogy tápanyagban gazdag a talaj, de azért is, mert levélzöldségként felhasználható a konyhában. Sokan régóta szedik a csalánlevelet, például gyógytea vagy bio permetszer készítéséhez, de érdemes konyhai alapanyagként is hasznosítani. Fiatal hajtásai vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, rosttartalma támogatja az emésztést; emellett teljesen ingyen van. Ha főzni szeretnél belőle, csak akkor lehet felhasználni, mielőtt virágot hozna, és érdemes ekkor is a fiatal, zsenge hajtásokat leszedni. Íze nagyon hasonlít a spenótéhoz, így érdemes hasonlóképpen elkészíteni. Ha folyamatosan szeretnéd fogyasztani, rendszeresen vágd le a hajtásvégeket, így friss hajtások hozására ösztönzöd a növényt. Dobd főzés előtt először forró, majd hideg vízbe a csalánleveleket, így elveszítik csípősségüket. Hoztunk néhány szuper receptet, mi mindent lehet készíteni csalánból!

Fejedelmi lakoma készülhet csalánlevélből! Fotó: Csarnai Edit

Csalánleves ehető réti növényekkel

Krémes, könnyű nyári levesnek is kiváló a csalán. Fotó: Csarnai Edit

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csalánlevél
  • 1 cs. snidling
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb szem burgonya
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 marék pitypanglevél
  • 1 marék oregánó
A krumpli besűrűsíti, így külön habarni nem szükséges. Fotó: Csarnai Edit

Elkészítés:

  • Párold üvegesre forró olajon az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a megmosott, összevagdalt csalánlevelet, az oregánó és a pitypangot. Pár percig párold, majd öntsd fel vízzel, add hozzá a kockákra vágott krumplit. Sózd, borsozd, szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel, tedd bele a fokhagymagerezdeket és az apróra vágott snidlinget is.
  • 20 percig közepes lángon főzd a levest, majd húzd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd. Habarást, rántást nem szükséges hozzáadni, mert a burgonya besűrűsíti a levest. Kevés tejföllel a tetején, friss házikenyérrel tálald. 

Csalánfőzelék

Főtt tojással, sült virslivel isteni fogás a csalánfőzelék. Fotó: Csarnai Edit

Hozzávalók: 

  • fél kg csalánlevél
  • 4 cikk fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • vaj vagy olaj
  • só, bors
  • 2 ek tejföl
Ha szükséges, a csalán főzőlevével hígíthatod a főzeléket. Fotó: Csarnai Edit

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a csalánt, majd főzd 1-2 percig sós vízben; ezután szűrd le. Lazán vágd össze a leveleket nagyobb darabokra. 
  • Futtasd meg a vajon vagy olajon a lisztet, add hozzá a reszelt fokhagymát és a tejszínt. Erre az alapra tedd a csalánleveleket, majd ízesítsd sóval, borssal. Ha túl sűrű, vízzel vagy tejjel hígíthatod. Rottyants rajta egyet, majd add hozzá a két evőkanál tejfölt. Főtt tojással vagy virslivel tálald.

Csalánpizza

A csalán mutatós és finom feltét a pizzán. Fotó: Csarnai Edit

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 2 ek olaj
  • víz
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg csalánlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg mozzarella sajt
Alaposan forgasd össze a fokhagymás tejföllel a leveleket. Ez lesz a feltét a pizzán. Fotó: Csarnai Edit

Elkészítés:

  • Futtasd fel az élesztőt a cukorral egy kevés vízben, szitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá az olajat, a sót, és 2,5 dl langyos vizet. Gyúrj belőle lágy tésztát, majd hagyd kelni 40 percet. 
  • Közben készítsd el a csalános feltétet: reszeld le a fokhagymát, keverd el a tejfölben, forgasd meg benne a csalánleveleket, és reszeld le a sajtot.
  • A kelesztés után a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd 1 cm vastagra. Kend meg a fokhagymás-csalános tejföllel, tedd rá a reszelt sajtot.
  • Előmelegített, 220 Celsius fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.

 

Csalánturmix

Hozzávalók:

  • 2 marék csalánlevél
  • 1 db banán
  • 10 dkg friss bogyós gyümölcs
  • 1 db avokádó
  • 2,5 dl víz
Pár perc alatt elkészül a csalánturmix. Fotó: Csarnai Edit

 

Elkészítés:

  • Tedd a csalánleveleket egy nagy műanyag zacskóba, öntsd fel vízzel, pár percig jó erősen rázd! Ezzel elvész a csalán csípőssége. 
  • A csalán kivételével tedd a hozzávalókat a gépbe, adj hozzá egy kevés vizet, és turmixold össze őket. Ezután tedd bele a maradék vizet, a csalánt, és alaposan turmixold össze az egészet.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.