RETRO RÁDIÓ

Fedezzük fel újra a csalánt, elképesztően egészséges

Fedezzük fel újra a csalánt, elképesztően egészséges
Létrehozva2022. 04. 27. 11:43
Frissítve2022. 04. 27. 11:48

Sokan csak bosszúsággal gondolnak a csípős növényre. Pedig ideje lenne észrevenni értékeit is. Fantasztikusan finom és egészséges ételeket készíthetünk csalánból.

 

Annak idején nem véletlenül kerültek asztalra a csalánból készült ételek. Persze, persze a szükség igencsak találékonnyá és kreatívvá teszi a háziasszonyokat, de a csalán mint alapanyagötlet tökéletesnek bizonyult. Kiderült ugyanis, hogy rendkívül egészséges: A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, káliumban és mangánban gazdag, emellett pedig proteintartalma is meglepően magas. 

Most érdemes szedni csalánt, ilyenkor friss és zsenge. (fotó: Ripost)

 

Enyhíti a reumás fájdalmakat 

A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Nemcsak ételként fogyasztva, de tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagai (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak. 

Jót tesz a prosztatának 

Csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak nagyon érdemes szedni, különösen az idősebbeknek, elsősorban azért, mert igen jó hatással van a prosztatára: enyhíti a prosztatamegnagyobbodással összefüggő kellemetlen tüneteket, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segít eltávolítani a szervezetből a gyulladást okozó mikrobákat, méreganyagokat. Nők számára a felfázásos betegségek kezelésben van nagy jelentősége a csalánnak, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésére naponta 2-3 csésze csalántea javallott.

Készítsük úgy, mintha spenót lenne!

Hiába tudjuk a csalánról, hogy mennyire egészséges, valahogy nehezen képzeljük el, hogy a csípős levelekből emberi fogyasztásra alkalmas, uram bocsá', finom étel készülhet. Pedig vannak ilyenek, sőt, néhányat ki is próbáltuk. Amit érdemes tudni róla, hogy a zsenge csalánt hasonlóképpen készíthetjük el, mint a spenótot, az íze is erre emlékeztet. Csinálhatunk belőle főzeléket, levest és pesztót, de ízesíthetünk vele tésztaételeket, rizottót vagy akár pizzát is. Akad, aki egészséges turmixitalokhoz is használja. És még egy kulináris terület: Európa bizonyos régióiban népszerűek a csalánnal ízesített sajtok. 

 

Szedéséhez gumikesztyű és olló kell

Tényleg csíp! Gumikesztyűben dolgozzunk! (Fotó: Ripost)

Csalános fogásokhoz friss, zsenge csalánlevélre van szükség. A szedéshez gumikesztyű, olló és egy kosár vagy erős nejlonzacskó szükséges. Mindenképp olyan helyre menjünk begyűjteni, ahol nincs autóforgalom. Fontos, hogy csak olyan növényről szedjünk levelet, amelyik még nem virágzik. A virágzó csalán levelei már öregek és élvezhetetlenek. Otthon a leveleket válasszuk el a szártól, majd bő vízzel alaposan mossuk át. Innentől kezdve járjunk el úgy a csalánnal, mintha spenóttal dolgoznánk. A végeredmény is megtévesztésig hasonló lesz.

 

KRÉMES CSALÁNFŐZELÉK

 

A tejszíntől finom krémes lesz a csalánfőzelék. Fotó: Ripost

Hozzávalók:

1/2 kg csalánlevél

5 cikk fokhagyma

2 dl tejszín

2 ek liszt

2 ek tejföl

vaj vagy olaj, ízlés szerint

só, bors

Így készül:

1. Az alaposan megmosott csalánleveleket sós vízben főzzük 3-5 percig, majd szűrjük le.

2. A megzuhant leveleket késsel hanyagul vagdossuk át.

3. Vajon vagy olajon futtassuk meg a lisztet, keverjük bele a zúzott fokhagymát és engedjük fel a tejszínnel. Adjuk az alaphoz a főtt és átvagdalt csalánleveleket, majd a főzeléket ízesítsük sóval, borssal a főzeléket. Ha túl sűrű, a csalán főzőlevével vagy tejjel tovább lehet hígítani, ez ízlés kérdése. Végezetül keverjünk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ez fogja felrakni a csalánfőzelékre a koronát.

4. Főtt tojással vagy virslivel tálalva tökéletes vacsora!

 

CITROMOS CSALÁNLEVES

Citrom teszi pikánssá a csalánlevest. Fotó: Ripost

 

Hozzávalók

  • ½ kg csalánlevél
  • 2 db krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • friss zöldfűszerek a kertből (lestyán, snidling majoránna... ami van)
  • 2 dl tejszín vagy növényi tejszín
  • olaj
  • só, bors
  • 1 citrom

Így készül:

  1. A csalánleveleket mossuk át.
  2. A hagymát pirítsuk le az olajon, tegyük hozzá a felkockázott krumplit és az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Öntsük fel vízzel, sózzuk, fűszerezzük és főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul.
  3. Adjuk a levesalaphoz a csalánt és újraforrástól számítva 5 percig hagyjuk rotyogni, majd turmixoljuk össze.
  4. Végül engedjük fel a választott tejszínnel és facsarjuk bele a citromot. Az enyhe savanykás vonulat remekül passzol a friss zöld alapízhez, az eredmény pedig egy csodás és egészséges tavaszi krémleves. Jó étvágyat hozzá!

 

 

CSALÁNOS-TEJFÖLÖS PIZZA

 

Fotó: Ripost

Hozzávalók: 

  • nyers pizzatészta, lehetőleg házi kelesztésű
  • 2 marék csalánlevél
  • 2 dl tejföl
  • ½ dl tejszín
  • 10 dkg reszelt sajt, mindegy milyen
  • 5 gerezd fokhagyma
  • paprika pehely
  • kevés olíva olaj
  • só, bors

Így készül:

1. A megkelt pizzatésztából egy adagnyit tegyünk egy enyhén meglisztezett sütőpapírra. A buci közepe felől nyomkodjuk a tésztát a szélek felé, majd emeljük meg a lapot az öklünk segítségével szélesítsük az átmérőjét. A cél az, hogy pereme legyen kívül a tésztának. Ha ez nem megy, nyújtsuk ki valahogy. 

2. A megformázott pizzalapot kenjük meg tejföllel, es szórjuk meg fokhagymaszeletekkel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 

3. A csalánleveleket forgassuk össze a tejszínnel, majd oszlassuk el a pizza felületén. 

4. Hintsük meg paprikapehellyel, szórjuk rá a sajtot, majd tegyük a pizzát 250 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt parádésra sül. Jó étvágyat hozzá!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.