
Sokan csak bosszúsággal gondolnak a csípős növényre. Pedig ideje lenne észrevenni értékeit is. Fantasztikusan finom és egészséges ételeket készíthetünk csalánból.
Annak idején nem véletlenül kerültek asztalra a csalánból készült ételek. Persze, persze a szükség igencsak találékonnyá és kreatívvá teszi a háziasszonyokat, de a csalán mint alapanyagötlet tökéletesnek bizonyult. Kiderült ugyanis, hogy rendkívül egészséges: A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, káliumban és mangánban gazdag, emellett pedig proteintartalma is meglepően magas.

Enyhíti a reumás fájdalmakat
A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Nemcsak ételként fogyasztva, de tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagai (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak.
Jót tesz a prosztatának
Csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak nagyon érdemes szedni, különösen az idősebbeknek, elsősorban azért, mert igen jó hatással van a prosztatára: enyhíti a prosztatamegnagyobbodással összefüggő kellemetlen tüneteket, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segít eltávolítani a szervezetből a gyulladást okozó mikrobákat, méreganyagokat. Nők számára a felfázásos betegségek kezelésben van nagy jelentősége a csalánnak, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésére naponta 2-3 csésze csalántea javallott.
Készítsük úgy, mintha spenót lenne!
Hiába tudjuk a csalánról, hogy mennyire egészséges, valahogy nehezen képzeljük el, hogy a csípős levelekből emberi fogyasztásra alkalmas, uram bocsá', finom étel készülhet. Pedig vannak ilyenek, sőt, néhányat ki is próbáltuk. Amit érdemes tudni róla, hogy a zsenge csalánt hasonlóképpen készíthetjük el, mint a spenótot, az íze is erre emlékeztet. Csinálhatunk belőle főzeléket, levest és pesztót, de ízesíthetünk vele tésztaételeket, rizottót vagy akár pizzát is. Akad, aki egészséges turmixitalokhoz is használja. És még egy kulináris terület: Európa bizonyos régióiban népszerűek a csalánnal ízesített sajtok.
Szedéséhez gumikesztyű és olló kell

Csalános fogásokhoz friss, zsenge csalánlevélre van szükség. A szedéshez gumikesztyű, olló és egy kosár vagy erős nejlonzacskó szükséges. Mindenképp olyan helyre menjünk begyűjteni, ahol nincs autóforgalom. Fontos, hogy csak olyan növényről szedjünk levelet, amelyik még nem virágzik. A virágzó csalán levelei már öregek és élvezhetetlenek. Otthon a leveleket válasszuk el a szártól, majd bő vízzel alaposan mossuk át. Innentől kezdve járjunk el úgy a csalánnal, mintha spenóttal dolgoznánk. A végeredmény is megtévesztésig hasonló lesz.
KRÉMES CSALÁNFŐZELÉK

Hozzávalók:
1/2 kg csalánlevél
5 cikk fokhagyma
2 dl tejszín
2 ek liszt
2 ek tejföl
vaj vagy olaj, ízlés szerint
só, bors
Így készül:
1. Az alaposan megmosott csalánleveleket sós vízben főzzük 3-5 percig, majd szűrjük le.
2. A megzuhant leveleket késsel hanyagul vagdossuk át.
3. Vajon vagy olajon futtassuk meg a lisztet, keverjük bele a zúzott fokhagymát és engedjük fel a tejszínnel. Adjuk az alaphoz a főtt és átvagdalt csalánleveleket, majd a főzeléket ízesítsük sóval, borssal a főzeléket. Ha túl sűrű, a csalán főzőlevével vagy tejjel tovább lehet hígítani, ez ízlés kérdése. Végezetül keverjünk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ez fogja felrakni a csalánfőzelékre a koronát.
4. Főtt tojással vagy virslivel tálalva tökéletes vacsora!
CITROMOS CSALÁNLEVES

Hozzávalók
- ½ kg csalánlevél
- 2 db krumpli
- 1 fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- friss zöldfűszerek a kertből (lestyán, snidling majoránna... ami van)
- 2 dl tejszín vagy növényi tejszín
- olaj
- só, bors
- 1 citrom
Így készül:
- A csalánleveleket mossuk át.
- A hagymát pirítsuk le az olajon, tegyük hozzá a felkockázott krumplit és az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Öntsük fel vízzel, sózzuk, fűszerezzük és főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul.
- Adjuk a levesalaphoz a csalánt és újraforrástól számítva 5 percig hagyjuk rotyogni, majd turmixoljuk össze.
- Végül engedjük fel a választott tejszínnel és facsarjuk bele a citromot. Az enyhe savanykás vonulat remekül passzol a friss zöld alapízhez, az eredmény pedig egy csodás és egészséges tavaszi krémleves. Jó étvágyat hozzá!
CSALÁNOS-TEJFÖLÖS PIZZA

Hozzávalók:
- nyers pizzatészta, lehetőleg házi kelesztésű
- 2 marék csalánlevél
- 2 dl tejföl
- ½ dl tejszín
- 10 dkg reszelt sajt, mindegy milyen
- 5 gerezd fokhagyma
- paprika pehely
- kevés olíva olaj
- só, bors
Így készül:
1. A megkelt pizzatésztából egy adagnyit tegyünk egy enyhén meglisztezett sütőpapírra. A buci közepe felől nyomkodjuk a tésztát a szélek felé, majd emeljük meg a lapot az öklünk segítségével szélesítsük az átmérőjét. A cél az, hogy pereme legyen kívül a tésztának. Ha ez nem megy, nyújtsuk ki valahogy.
2. A megformázott pizzalapot kenjük meg tejföllel, es szórjuk meg fokhagymaszeletekkel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
3. A csalánleveleket forgassuk össze a tejszínnel, majd oszlassuk el a pizza felületén.
4. Hintsük meg paprikapehellyel, szórjuk rá a sajtot, majd tegyük a pizzát 250 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt parádésra sül. Jó étvágyat hozzá!







