Létrehozva: 2022.04.27.
Módosítva: 2022.04.27.

Fedezzük fel újra a csalánt, elképesztően egészséges

Sokan csak bosszúsággal gondolnak a csípős növényre. Pedig ideje lenne észrevenni értékeit is. Fantasztikusan finom és egészséges ételeket készíthetünk csalánból.

 

Annak idején nem véletlenül kerültek asztalra a csalánból készült ételek. Persze, persze a szükség igencsak találékonnyá és kreatívvá teszi a háziasszonyokat, de a csalán mint alapanyagötlet tökéletesnek bizonyult. Kiderült ugyanis, hogy rendkívül egészséges: A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, káliumban és mangánban gazdag, emellett pedig proteintartalma is meglepően magas. 

Most érdemes szedni csalánt, ilyenkor friss és zsenge. (fotó: Ripost)

 

Enyhíti a reumás fájdalmakat 

A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Nemcsak ételként fogyasztva, de tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagai (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak. 

Jót tesz a prosztatának 

Csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak nagyon érdemes szedni, különösen az idősebbeknek, elsősorban azért, mert igen jó hatással van a prosztatára: enyhíti a prosztatamegnagyobbodással összefüggő kellemetlen tüneteket, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segít eltávolítani a szervezetből a gyulladást okozó mikrobákat, méreganyagokat. Nők számára a felfázásos betegségek kezelésben van nagy jelentősége a csalánnak, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésére naponta 2-3 csésze csalántea javallott.

Készítsük úgy, mintha spenót lenne!

Hiába tudjuk a csalánról, hogy mennyire egészséges, valahogy nehezen képzeljük el, hogy a csípős levelekből emberi fogyasztásra alkalmas, uram bocsá', finom étel készülhet. Pedig vannak ilyenek, sőt, néhányat ki is próbáltuk. Amit érdemes tudni róla, hogy a zsenge csalánt hasonlóképpen készíthetjük el, mint a spenótot, az íze is erre emlékeztet. Csinálhatunk belőle főzeléket, levest és pesztót, de ízesíthetünk vele tésztaételeket, rizottót vagy akár pizzát is. Akad, aki egészséges turmixitalokhoz is használja. És még egy kulináris terület: Európa bizonyos régióiban népszerűek a csalánnal ízesített sajtok. 

 

Szedéséhez gumikesztyű és olló kell

Tényleg csíp! Gumikesztyűben dolgozzunk! (Fotó: Ripost)

Csalános fogásokhoz friss, zsenge csalánlevélre van szükség. A szedéshez gumikesztyű, olló és egy kosár vagy erős nejlonzacskó szükséges. Mindenképp olyan helyre menjünk begyűjteni, ahol nincs autóforgalom. Fontos, hogy csak olyan növényről szedjünk levelet, amelyik még nem virágzik. A virágzó csalán levelei már öregek és élvezhetetlenek. Otthon a leveleket válasszuk el a szártól, majd bő vízzel alaposan mossuk át. Innentől kezdve járjunk el úgy a csalánnal, mintha spenóttal dolgoznánk. A végeredmény is megtévesztésig hasonló lesz.

 

KRÉMES CSALÁNFŐZELÉK

 

A tejszíntől finom krémes lesz a csalánfőzelék. Fotó: Ripost

Hozzávalók:

1/2 kg csalánlevél

5 cikk fokhagyma

2 dl tejszín

2 ek liszt

2 ek tejföl

vaj vagy olaj, ízlés szerint

só, bors

Így készül:

1. Az alaposan megmosott csalánleveleket sós vízben főzzük 3-5 percig, majd szűrjük le.

2. A megzuhant leveleket késsel hanyagul vagdossuk át.

3. Vajon vagy olajon futtassuk meg a lisztet, keverjük bele a zúzott fokhagymát és engedjük fel a tejszínnel. Adjuk az alaphoz a főtt és átvagdalt csalánleveleket, majd a főzeléket ízesítsük sóval, borssal a főzeléket. Ha túl sűrű, a csalán főzőlevével vagy tejjel tovább lehet hígítani, ez ízlés kérdése. Végezetül keverjünk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ez fogja felrakni a csalánfőzelékre a koronát.

4. Főtt tojással vagy virslivel tálalva tökéletes vacsora!

 

CITROMOS CSALÁNLEVES

Citrom teszi pikánssá a csalánlevest. Fotó: Ripost

 

Hozzávalók

  • ½ kg csalánlevél
  • 2 db krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • friss zöldfűszerek a kertből (lestyán, snidling majoránna... ami van)
  • 2 dl tejszín vagy növényi tejszín
  • olaj
  • só, bors
  • 1 citrom

Így készül:

  1. A csalánleveleket mossuk át.
  2. A hagymát pirítsuk le az olajon, tegyük hozzá a felkockázott krumplit és az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát. Öntsük fel vízzel, sózzuk, fűszerezzük és főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul.
  3. Adjuk a levesalaphoz a csalánt és újraforrástól számítva 5 percig hagyjuk rotyogni, majd turmixoljuk össze.
  4. Végül engedjük fel a választott tejszínnel és facsarjuk bele a citromot. Az enyhe savanykás vonulat remekül passzol a friss zöld alapízhez, az eredmény pedig egy csodás és egészséges tavaszi krémleves. Jó étvágyat hozzá!

 

 

CSALÁNOS-TEJFÖLÖS PIZZA

 

Fotó: Ripost

Hozzávalók: 

  • nyers pizzatészta, lehetőleg házi kelesztésű
  • 2 marék csalánlevél
  • 2 dl tejföl
  • ½ dl tejszín
  • 10 dkg reszelt sajt, mindegy milyen
  • 5 gerezd fokhagyma
  • paprika pehely
  • kevés olíva olaj
  • só, bors

Így készül:

1. A megkelt pizzatésztából egy adagnyit tegyünk egy enyhén meglisztezett sütőpapírra. A buci közepe felől nyomkodjuk a tésztát a szélek felé, majd emeljük meg a lapot az öklünk segítségével szélesítsük az átmérőjét. A cél az, hogy pereme legyen kívül a tésztának. Ha ez nem megy, nyújtsuk ki valahogy. 

2. A megformázott pizzalapot kenjük meg tejföllel, es szórjuk meg fokhagymaszeletekkel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 

3. A csalánleveleket forgassuk össze a tejszínnel, majd oszlassuk el a pizza felületén. 

4. Hintsük meg paprikapehellyel, szórjuk rá a sajtot, majd tegyük a pizzát 250 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt parádésra sül. Jó étvágyat hozzá!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek