tóth gabi
Azt már mindenki tudja, hogy sokkal finomabb, mint az import, de most az is kiderült, hogy sokkal egészségesebb is. Érdemes várni rá, és vásárláskor utánajárni, hogy honnan származik a gyümölcs!
Rengetegen vannak, akik inkább megvárják a magyar epertermést, és a külföldi import helyett inkább a magyar termelőtől származó epret választják. Legtöbbször azért, hogy ezzel a magyar termékeket támogassák, no meg az is szempont, hogy a hazai eper finomabb, zamatosabb, és kisebb az ökológiai lábnyoma is, hiszen nem utazik annyit, mint a külföldi termés. Most azonban az is kiderült, hogy a magyar eper egészségesebb is, mint az import.
A Rizikometer nevű, élelmiszeripari trendekkel és kockázatokkal foglalkozó Facebook oldal a német ÖkoTest cikkére hivatkozva megdöbbentő adatokat tett közzé. A tesztelés során 14 korai epret vizsgáltak a szakemberek, és az eredményekből kiderült, hogy a termékek több, mint felén növényvédőszer-maradványok találhatók; akad olyan is, amin akár hétféle vegyszer is. A teszt során 13 eper Spanyolországból, 1 Egyiptomból származott. Olyan anyagokat is találtak a kutatók az eprek vizsgálata során, mint a méhekre veszélyes, és az Európai Unióban már betiltott etirimol, vagy a rákkeltő bupirimát és ciflumetofen. Ezeket a vegyszereket kártevők ellen használják, de ezek rajta is maradhatnak a gyümölcsön, a szervezetbe jutva pedig súlyos károsodásokat is okozhatnak, például meddőséget, asztmát, gyulladásos bőrbetegségeket, várandósoknál koraszülést vagy magzatelhalást. Ezért érdemes a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan megmosni – és előnyben részesíteni a magyar termelőktől származó epret.