Létrehozva: 2023.05.19.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig magyar epret egyél

Azt már mindenki tudja, hogy sokkal finomabb, mint az import, de most az is kiderült, hogy sokkal egészségesebb is. Érdemes várni rá, és vásárláskor utánajárni, hogy honnan származik a gyümölcs!

Szerző E. V.

Rengetegen vannak, akik inkább megvárják a magyar epertermést, és a külföldi import helyett inkább a magyar termelőtől származó epret választják. Legtöbbször azért, hogy ezzel a magyar termékeket támogassák, no meg az is szempont, hogy a hazai eper finomabb, zamatosabb, és kisebb az ökológiai lábnyoma is, hiszen nem utazik annyit, mint a külföldi termés. Most azonban az is kiderült, hogy a magyar eper egészségesebb is, mint az import.

Érdemes megvárni a magyar epret! Fotó: Pixabay.com

A Rizikometer nevű, élelmiszeripari trendekkel és kockázatokkal foglalkozó Facebook oldal a német ÖkoTest cikkére hivatkozva megdöbbentő adatokat tett közzé. A tesztelés során 14 korai epret vizsgáltak a szakemberek, és az eredményekből kiderült, hogy a termékek több, mint felén növényvédőszer-maradványok találhatók; akad olyan is, amin akár hétféle vegyszer is. A teszt során 13 eper Spanyolországból, 1 Egyiptomból származott. Olyan anyagokat is találtak a kutatók az eprek vizsgálata során, mint a méhekre veszélyes, és az Európai Unióban már betiltott etirimol, vagy a rákkeltő bupirimát és ciflumetofen. Ezeket a vegyszereket kártevők ellen használják, de ezek rajta is maradhatnak a gyümölcsön, a szervezetbe jutva pedig súlyos károsodásokat is okozhatnak, például meddőséget, asztmát, gyulladásos bőrbetegségeket, várandósoknál koraszülést vagy magzatelhalást. Ezért érdemes a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan megmosni – és előnyben részesíteni a magyar termelőktől származó epret.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek