ÉLETMÓDI

Szerző Sors Edina

3 hónapja

Így gondozd az epret virágzás után, gyönyörű lesz a termés

Hamarosan teljesen elvirágzik az eper, de van még mit tenni, ha szeretnéd, hogy zamatos és bőséges legyen a kedvenc gyümölcsöd.

Szerző Sors Edina

Ha már elvirágzott az eper, még van mit tenni, nem hagyhatod magára a növényedet. Ha szeretnéd örömödet lelni finom ízében, akkor továbbra is gondoskodnod kell a növényeidről.

 

Tövek táplálása, gyomirtás

Egyik legfontosabb lépés a tövek táplálása, elsősorban nitrogéntartalmú műtrágyával. A feltörő gázok ellen kapálni és gyomlálni kell. Takard le a tövek közötti talajt szalmával, törekkel, leszakadt fűvel, esetleg fűrészporral. Ez segíti az érő epret, hogy ne szennyeződjön be a felcsapódó vízcseppektől homokkal vagy sárral. Ostorindák képződnek, ezek később gyökeresednek. Tőröl metszd le őket, hogy ne akadályozzák a kapálást, így könnyebben szívják fel a tápanyagot. A rendszeres öntözést se felejtsd el!

Fotó: Shutterstock

Növényvédelem

Nagyon fontos az eper szempontjából, mert gyakran előfordul, hogy szürkepenész támadja meg az érőfélben lévő növényeket. Védekezz megfelelő gombaölőszerrel. Ha az eper levele gombabetegséggel fertőződik meg, akkor a foltos leveleit szüret után el kell távolítani a levelekről. Így a levágás után csökken a szürkepenész és atka fertőzés esélye. Megerősödik a növény töve és több gyümölcs terem rajta legközelebb.

Szüretelés

Csak a teljesen érett szemeket szedd le, mert az epernek nincs utóérése. Hajnali harmat felszáradása után szüretelj! Pici, egy centis szárat hagyj rajta, tedd lapos tálcára, és azonnal vidd hűvös helyre, pl. a hűtőszekrénybe. Mivel a kocsonyalevelek rajta maradnak, tovább eltartható, és mosáskor nem ereszt levet. Az eper kalóriaszegény, ám tápanyagokban rendkívül gazdag, egészséges, zamatos gyümölcs. Érdemes ültetni, figyelmesen gondozni, hogy termése nagy örömöt szerezzen az egész családnak. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző Sors Edina

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!