kulcsár edina
Megfiatalít és egészségessé varázsol ez az isteni gyümölcs, de nem árt óvatosan bánni vele.
Ez a finom piros bogyós gyümölcs mindenki kedvence, és jó hír, hogy kicsit megkésve ugyan, de elkezdődött már az idei eperszezon is! Érdemes napi szinten fogyasztani belőle, mert amellett, hogy rendkívül finom, igencsak értékes gyümölcs. Antioxidánsban és C-vitaminban gazdag, emellett jótékonyan hat a keringési rendszerre és vértisztító hatása van. Dietetikusok, orvosok is javasolják a rendszeres fogyasztását, mert a vércukorszintet is szabályozza az eper.
Az eper mosását azonban nem lehet megkerülni, hiszen érése során földes lesz, ráadásul ha nem a saját kertünkből szedjük vagy ellenőrzött gazdálkodásból szerezzük be, sajnos a gyümölcs felületén akár vegyi anyagok is lehetnek, amelyet érdemes nagyon alaposan letisztítani. Itt szembesülünk még egy problémával: az érett eper annyira puha és olyan könnyen megsérül, hogy tisztítás során jobb óvatosan kell bánni vele.
Ha megtanulod helyesen megmosni az érett bogyókat, meg tudod óvni a gyümölcsöt attól, hogy veszítsen az ízéből és értékes összetevőiből!
Csak közvetlen felhasználás vagy fogyasztás előtt mosd meg az epret, mert mosás után gyorsan romlásnak indul, köszönhetően a felületén elszaporodó mikroorganizmusoknak.
Mosás előtt ne szedd le a gyümölcs zöld kocsányát és ne darabold fel, különben túl sok vizet szívhat magába, és az tönkreteheti az eper fenséges ízét és ruganyos állagát.
A bogyók megóvása érdekében csapvizes öblítés helyett inkább tölts meg egy nagy tálat vízzel, amelyben átforgatod, finoman átmosogatod az eperszemeket, így azok kevésbé sérülnek. Ezt a műveletet a szennyeződés mértékétől függően akár többször is megismételheted, hogy tiszták legyenek a gyümölcsök.
A mosást meleg vízben célszerű végezni, hogy a rászáradt sár könnyebben leolvadjon róla, de pár percnél tovább ne tartson a folyamat, nehogy megszívja magát vízzel. Az epret célszerű konyharuhára helyezni, hogy a nedvességet leitassuk róla. Így nem lesz majd vízízű és nem oldódnak ki belőle az értékes vitaminok.
Ha biztosra szeretnél menni és fertőtleníteni szeretnéd az eperszemeket, erre is van lehetőséged: az eper fürdővizébe rakj literenként egy evőkanálnyi szódabikarbónát, majd kb. 8-10 percig hagyd benne ázni a gyümölcsöt. Ha kivetted, tiszta vízzel öblítsd le és konyharuhával alaposan itasd fel róla nedvességet.