RETRO RÁDIÓ

Óvatosan a megmaradt sonkával, nem mindegy, hogyan tárolod

Létrehozva2023. 04. 11. 11:00

Hazánkban majdnem minden asztalra kerül sonka húsvétkor. Ám hiába finom és szereti mindenki, a sokadik napon már kevésbé lelkesen nyúl hozzá a család. Kidobásról szó se lehet; de akkor mi legyen a megmaradt sonka sorsa?

Nehéz pontosan eltalálni, mekkora sonkára lenne igénye a családnak, így gyakori probléma, hogy sokkal több sonka kerül a bevásárlókosárba, mint amennyi elfogy. Igaz, hogy az ünnepek alatt reggelire, ebédre, vacsorára is sonka a menü, de néhány nap után már az egész család inkább másra vágyik. A legtöbb csomagoláson nincs útmutató, hogy főzve meddig tartható el a sonka, pedig néhány nap múlva lehet, hogy újra szívesen enne belőle a család. Szerencsére el lehet tárolni a maradékot, sőt: fel is lehet használni később más ételekhez. A mindmegette.hu összeszedte, mire kell figyelni, ha megmarad a sonka, és szeretnéd eltenni későbbre.

Vétek lenne kidobni a maradék sonkát! Fotó: Pixabay.com

Mindenképpen kerüljön a hűtőbe

Az, hogy meddig áll el a sonkánk, több mindentől is függhet, például a fajtától, a főzés módjától, és természetesen attól is, hol tároljuk. Ha nem megfelelő helyen van, olyan kórokozók telepedhetnek meg rajta, melyek súlyos betegségeket okozhatna – például a trichinella spiralis vagy a staphylococcus aureus. A különböző sonkafélék az alábbiak szerint tárolhatók:

  • pácolatlan, friss, főtt sonka: hűtőszekrényben 3-4 nap, fagyasztóban 3-4 hónap
  • otthon főzött, pácolt sonka: hűtőben 3-5 nap, fagyasztóban 1-2 hónap
  • főtt parasztsonka: hűtőben 7 nap, fagyasztóban 1-2 hónap
  • serrano sonka vagy prosciutto: hűtőben 2-3 hónapig is eltartható

Ha ezt látod rajta, már ne edd meg

Bár mint fent látható, viszonylag hosszú ideig elállnak a sonkák a hűtőben, fagyasztóban, megeshet, hogy csak később kerül rájuk a sor. Érthető, ha nem szeretnéd kidobni azért, mert lejárt a fogyaszthatósági ideje, de vannak bizonyos figyelmeztető jelek, melyek arra utalnak, hogy már nem szabad megenni. Ezek:

  • Rothadt, kénszerű szag, zöldesszürke és barnás foltok a sonka felületén.
  • Penészgomba jelenik meg a külsején. Ilyenkor nem szabad levágni a penészes részt, és a „jót” megenni, hiszen a penész az egész sonkát átszövi. Sőt, a keresztfertőzés miatt nemcsak a sonkát célszerű kidobni, de minden olyan élelmiszert, ami érintkezhetett vele.
  • Ha nyálkás, ragacsos a textúrája, de egyébként jónak látszik, már akkor sem szabad megenni; ilyenkor sajnos ki kell dobni a sonkát.

Rengeteg új ételt készíthetsz belőle

A főtt sonkát igencsak kreatívan fel lehet használni a konyhában, nem muszáj főtt tojással és zöldhagymával fogyasztani. A maradékból készíthetsz sonkás muffint, a tojásrántottát is feldobhatod vele, de készíthetsz sonkakrémet is. Tésztás ételekhez is kiváló alapanyag lehet, de akár rakott ételek készítéséhez is felhasználhatod.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.