Így készül az eredeti húsvéti sárga túró, mutatjuk a receptet
Máris érdemes tervezni az ünnepi finomságokat! Ez a hagyományos magyar édesség tökéletes kiegészítője a menünek, fantasztikusan passzol a sonkához és a kalácshoz.
Szabolcs vármegyében sárga túró nélkül nincs húsvét, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem odavalósi vagy; hiszen isteni finom, fantasztikusan mutat az ünnepi asztalon, és az egész család imádni fogja. Tény és való, hogy igényel némi türelmet az elkészítése, de egyébként nem bonyolult, kezdő szakácsok is bátran belefoghatnak. Ez a kézműves túró tejből és tojásból készül, íze a madártejére hasonlít. Lehet belőle ünnepi desszert is, de sokan a sonkához fogyasztják kaláccsal. Mutatjuk az eredeti receptet!
Sárga túró recept
Hozzávalók (4 adaghoz):
6 db tojás
6 dl tej
fél csomag vaníliás cukor
1 ek kristálycukor
Elkészítés:
Verd habosra a tojásokat a kristálycukorral, majd öntsd a hideg tejhez. Tedd fel egy fazékban, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Fontos, hogy fakanalat használj! Körülbelül 50 perc főzési időt számolj. Ennek nagyjából a felénél sűrűsödni kezd a massza, ekkor add hozzá a vaníliás cukrot is. Rövid idő múlva az egész darabossá fog válni, de csak akkor van készen, ha a tejsavó teljesen elválik a masszától, és olyan lesz az állaga, mint a túrónak. Ekkor leveheted a tűzről.
Állíts egy nagyobb tálba egy szűrőt, béleld ki konyharuhával vagy gézdarabbal, és kanalazd bele a túrót. Fogd össze a textil tetejét, és alaposan csavard ki a túróból a nedvességet. Ezután szorosan kösd össze madzaggal a textilt a túró fölött; emiatt kellőképpen tömör lesz.
Akaszd fel hűvös helyre, hogy teljesen kicsepeghessen belőle a savó; ehhez néhány óra szükséges, de akár egy egész éjszakára is fellógathatod.