Isteni finom az idei év húsvéti kedvence, a medvehagymás fonott kalács. Térj el kicsit a megszokott recepttől, tegyél új ízeket az ünnepi asztalra! Mutatjuk a receptet.
Medvehagymás fonott kalács
Hozzávalók:
3 dl tej
8 g cukor
1 mk teljes kiőrlésű liszt
2,5 g élesztő
25 dkg liszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 db tojás
1 dkg só
5 dkg mangalica zsír
1 csok medvehagyma
5 dkg reszelt parmezán
olaj
3 dkg szezámmag
Így készítsd el:
Keverd el a tejben a cukrot, és 1 tk teljes kiőrlésű liszttel szórd meg a tetejét, és kb. 10 perc alatt futtasd fel az élesztőt benne. Ha repedezik a teteje, akkor már megfelelő.
Szitáld egy tálba a finomlisztet, a teljes kiőrlésű lisztet add hozzá, üss bele egy tojást, tedd bele a sót, és lassan dagaszd össze.
Add hozzá az összeállt tésztához a zsírt, majd ezzel is dagaszd simára. Add hozzá az apróra vágott medvehagymát és a parmezánt, és gyúrd bele a tésztába.
Egy kiolajozott tálba helyezd bele a kész tésztát, és huzatmentes helyen, letakarva pihentesd nagyjából 3/4 órán keresztül. Ha lágynak tűnik a tészta, az normális a teljes kiőrlésű búza be fogja szívni a nedvességet.
Szedd szét a tésztát 12 darabra és gömbölyítsd ki, majd 15 percig letakarva ismét pihentesd.
Sodorj belőle 25 cm-es rudakat, majd font össze hatos fonással. Tojással kend le a kalács tetejét, hintsd meg szezámmaggal, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tedd bele.
195 C fokra előmelegített sütőben 35-40 percig süsd készre.