"Magyar Péter nem az akinek látszik"- a volt barátnő szavai beigazolódtak

POLITIK
Létrehozva: 2023.03.24.

Eláruljuk a titkot: így főzz tökéletes rizst!

Ezzel a módszerrel biztos a siker!

A rizs sokszor kemény marad, szétfő vagy összeragad. A mindmegette.hu összegyűjtött néhány tippet, amikkel garantáltan finom, pergős rizst tudsz készíteni!

Csak pár tanácsot kell szem előtt tartani, és finom lesz a rizs  Fotó: Pixabay

1. Minőség

Jó minőségű, hosszú szemű rizsfajtát válassz, és mérd ki bögrével vagy mérőedénnyel a szükséges mennyiséget! (Személyenként átlagosan 65 ml-rel kalkulálj, 2 főre kb. 1,5 dl rizs kell.)

2. Mosás

Mosd át a rizst! Szűrőben tartsd a csap alá, vagy tölts rá bőven vizet egy edényben, és finoman mozgasd benne, majd cseréld le mindaddig, amíg átlátszóan tiszta marad! Így eltávolíthatod az összeragadásért felelős keményítőt a szemek felületéről.

3. Pirítás 

Mosás helyett a száraz, nyers rizst főzés előtt megpiríthatod egy kevés olajon. Csak addig pirítsd, amíg a kezdetben matt fehér szemek halvány zsemleszínt kapnak.

4. Lábas vagy serpenyő

A főzéshez fazék helyett lábast vagy lefedhető nagy serpenyőt használj, amelyekben a rizs jól szétterülhet és a képződő gőznek is marad elég hely a fedő alatt.

5. A víz

A hosszú szemű rizst kb. kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel öntsd fel! A tiszta főzővízhez 2 adag (1,5 dl) rizshez számítva 1 csapott teáskanál sót adj!

6. Óvatos keverés

Felöntés után óvatosan keverd át a rizst, hogy ne törjön meg! Máskülönben kiszabadul a szemek belsejéből a keményítő, és a köret ragacsos lesz.

7. Pihentetés

A rizst fedő alatt, kis lángon párold 15 percig, majd kóstold meg! Ne főzd túl! Miután megfőtt, zárd el a lángot, vedd le a fedőt, és takard le az edényt egy tiszta konyharuhával 5-10 percre. Ez magába szívja a gőzt, így a szemek szárazon maradnak. Tálalás előtt óvatosan lazítsd fel őket két villával.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek