Létrehozva: 2023.03.26.
Módosítva: 2023.03.26.

Idén erre figyelj, ha húsvéti sonkát veszel

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült finom sonkához jutni. Pedig csak egy kis körültekintésre van szükségünk, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba.

Szerző MD

Noha a nyers sonkát jellemzően alapos hőkezelésnek vetjük alá a fogyasztás előtt, érdemes csomagoltat választani, mivel ez védelmet biztosít a terméknek a külső szennyeződések ellen. Amennyiben a csomagolása sérült, levegőt kapott, már nem takarja olyan feszesen a terméket, hívjuk fel a forgalmazó figyelmét, aki leselejtezi - írja a Fanny magazin. 

Nem minden igazi

Bár a gyorspácolt termékek olcsóbbak, sok összetevőt, adalékanyagot tartalmaznak, ezért hamarabb elvesztik szavatosságukat. Víztartalmuk is magasabb, így a megfőzés után csalódottan tapasztalhatjuk a sonka méretcsökkenését. Ezzel szemben a hagyományos sonka pácolásához sót és nitriteket használnak, így finomabb lesz a végeredmény, ráadásul a szavatossági ideje is hosszabb.

Sliced,Smoked,Gammon,On,A,Wooden,Table,With,Addition,Of
Fotó: zi3000

Minőség rovására

Nézzük meg a címkén, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Ha a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízélményt keressük, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása. Ezeknél ugyanis a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. 

Híg a leve

Vásárlásnál a lejárati idő mellett érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék nyomás nélkül ne engedjen levet. Ez legtöbbször azt jelzi, hogy nem megfelelően pácolták, de utalhat rossz minőségű húsra vagy éppen valamilyen romlási folyamatra.

Omlós és szaftos

Ha a hagyományoknak szeretnénk élni, nyers, keményfán füstölt sonkát válasszunk húsvétra. De ha nem szeretnénk a főzéssel bajlódni, nézzük meg a címkét. A legtöbb füstölt áru konyhatechnológiai eljárás nélkül is fogyasztható, de van, ami hőkezelés után, főzve kerül forgalomba. Általában ezeknek rövidebb az eltarthatósági idejük, ugyanakkor az azonnali fogyaszthatóság kényelmét biztosítják.

Zsákbamacskát árul

Ha attól tartunk, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takar, akkor keressünk olyan kötözött sonkát, amelyet félbevágtak, és úgy zsugorfóliáztak. Így nem csak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem a minőségét is láthatjuk: akkor jó, ha színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatóak véraláfutások.

Van bőr rajta

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá. Csak olyat vegyünk meg, amelynek a felszíne egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. 

 

Szerző MD

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

mandiner.hu

Belobogtatta a lengyel elnök az atomfegyverek telepítését, meglepő, honnan érkeztek erre kritikák

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

vg.hu

Megszavazták a Richter osztalékát

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk