FAZÉK

Szerző MD

2 hónapja

Idén erre figyelj, ha húsvéti sonkát veszel

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült finom sonkához jutni. Pedig csak egy kis körültekintésre van szükségünk, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba.

Szerző MD

Noha a nyers sonkát jellemzően alapos hőkezelésnek vetjük alá a fogyasztás előtt, érdemes csomagoltat választani, mivel ez védelmet biztosít a terméknek a külső szennyeződések ellen. Amennyiben a csomagolása sérült, levegőt kapott, már nem takarja olyan feszesen a terméket, hívjuk fel a forgalmazó figyelmét, aki leselejtezi - írja a Fanny magazin. 

Nem minden igazi

Bár a gyorspácolt termékek olcsóbbak, sok összetevőt, adalékanyagot tartalmaznak, ezért hamarabb elvesztik szavatosságukat. Víztartalmuk is magasabb, így a megfőzés után csalódottan tapasztalhatjuk a sonka méretcsökkenését. Ezzel szemben a hagyományos sonka pácolásához sót és nitriteket használnak, így finomabb lesz a végeredmény, ráadásul a szavatossági ideje is hosszabb.

Sliced,Smoked,Gammon,On,A,Wooden,Table,With,Addition,Of
Fotó: zi3000

Minőség rovására

Nézzük meg a címkén, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Ha a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízélményt keressük, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása. Ezeknél ugyanis a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. 

Híg a leve

Vásárlásnál a lejárati idő mellett érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék nyomás nélkül ne engedjen levet. Ez legtöbbször azt jelzi, hogy nem megfelelően pácolták, de utalhat rossz minőségű húsra vagy éppen valamilyen romlási folyamatra.

Omlós és szaftos

Ha a hagyományoknak szeretnénk élni, nyers, keményfán füstölt sonkát válasszunk húsvétra. De ha nem szeretnénk a főzéssel bajlódni, nézzük meg a címkét. A legtöbb füstölt áru konyhatechnológiai eljárás nélkül is fogyasztható, de van, ami hőkezelés után, főzve kerül forgalomba. Általában ezeknek rövidebb az eltarthatósági idejük, ugyanakkor az azonnali fogyaszthatóság kényelmét biztosítják.

Zsákbamacskát árul

Ha attól tartunk, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takar, akkor keressünk olyan kötözött sonkát, amelyet félbevágtak, és úgy zsugorfóliáztak. Így nem csak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem a minőségét is láthatjuk: akkor jó, ha színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatóak véraláfutások.

Van bőr rajta

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá. Csak olyat vegyünk meg, amelynek a felszíne egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. 

 

Szerző MD

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas műmelleivel dicsekszik Berki Mazsi - fotó

origo.hu

UFO-észlelések, szigorúan titkos UFO-akták Magyarországon

life.hu

Szakemberek a wifi veszélyeire figyelmeztetnek - minden felhasználó veszélyben van

mandiner.hu

Gyanakszik a brit lap: Orbán és szövetségesei az uniós intézmények bevételére készülnek?

ripost.hu

Ennek a négy csillagjegynek most különös üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Észtország kitiltotta a területéről Kirill orosz pátriárkát

origo.hu

Autóbalesetet szenvedett Pumped Gabo - fotó

ripost.hu

Ez menthette volna meg Suhajda Szilárd életét

ripost.hu

"Az ő szerelme ilyen" - Dárdai Blanka kitálalt L.L. Juniorról

ripost.hu

Új híd épül a Dunán, jövőre át is adják

origo.hu

A HANGSZÓRÓ, AMI ÖRÖKRE SZÓL(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Cseresznyéből is készülhet isteni lekvár: szuper recepteket mutatunk

FAZÉK

Cseresznyés tejpite a hónap sztárja, ezek a franciák tudnak valamit

FAZÉK

Grillezz úgy, mint a profik: 5 aranyszabály és tökéletes lesz a hús

FAZÉK

3 trükk a nagyitól: Így lesz isteni az eperlekvár

FAZÉK

Így készül a francia tojásrántotta, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

Francia eperpite: lehetetlen ellenállni ennek a süteménynek

FAZÉK

Kefires-epres kevert süti: a nagymama titkos receptje

FAZÉK

Íme az olcsó eperlekvár receptje, amit még a nagyi is megirigyelne