RETRO RÁDIÓ

Drága a savanyú káposzta, készítsd el inkább magadnak

Létrehozva2022. 12. 13. 10:00

Nincs mese, karácsonyra muszáj beszerezni, hiszen ez a töltött káposzta lelke. Az előző évhez képest nagyon felment az ára, de szerencsére nem bonyolult a házi savanyú káposzta elkészítése. Még jócskán van rá időd; az ünnepekre kész is lesz!

Nem csak azért érdemes, mert olcsóbb, mintha a boltit megvennéd, hanem azért is, mert sokkal finomabb. A házi savanyú káposzta különleges ízt fog kölcsönözni a karácsonyi töltött káposztának, de savanyúság helyett is tálalhatod. A házi savanyú káposzta nagyon egészséges, hiszen nem ecettel, hanem természetes erjesztéssel készül, így olyan hasznos baktériumok szaporodnak el benne, melyek helyre teszik a bélflóra egyensúlyát, a káposzta vitamintartalma pedig erősíti az immunrendszert. Ahhoz, hogy magad készítsd el, nem szükséges hatalmas, tízliteres hordót, netán káposztasavanyító cserépedényt beszerezned: elég egy ötliteres befőttesüveg. Mutatjuk lépésről-lépésre, hogyan készítsd el!

Olcsóbb és finomabb a házi savanyú káposzta, mint a bolti.
Az ünnepekre még elkészülhet a házi savanyú káposzta! Fotó: Melica / Shutterstock

Házi savanyú káposzta recept

Hozzávalók:

  • 1 kg káposzta
  • 30 gramm jódmentes só
  • 2 teáskanál egész bors
  • 6 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál mustármag
Sauerkraut,In,Open,Glass,Mason,Jar.,The,Best,Natural,Probiotic.
Elég hozzá egy jó nagy befőttesüveg. Fotó: Avelina / Shutterstock

Elkészítés:

  • Készítsd elő a káposztát: szedd le a külső leveleit, a szebbeket tedd félre. Ne mosd meg a káposztafejet, mert a rajta lévő baktériumok is segítik az erjedést.
  • Gyaluld le a káposztát, vagy hosszú pengéjű késsel darabold vékony csíkokra. Ha káposztalevelet szeretnél savanyítani a töltött káposztához, akkor ezt a lépést hagyd ki; helyette válogasd össze a legszebb leveleket, és azzal dolgozz.
  • Tedd a káposztát egy nagy edénybe, és add hozzá a fűszereket, valamint jó alaposan keverd el a sóval. Gyúrd össze, hogy levet eresszen a káposzta.
  • Mosd el és csírátlanítsd a befőttes üveget, majd tedd bele a káposztát: jó alaposan le kell nyomkodni, és fontos, hogy ellepje a lé, de maradjon egy kevés hely az üveg szája és a káposzta teteje között. Tedd a tetejére a kiválogatott káposztaleveleket; ez elvileg elegendő lesz, hogy a lé alá szorítsa a káposztát. Ha mégsem lepi el a lé a káposztát, használj savanyúság leszorítót, hogy az erjedés idején végig a lé alatt maradjon.
  • Zárd le légmentesen az üveget, és szobahőmérsékletű helyiségben érleld. 1-2 hét múlva már érdemes megkóstolni, és ekkor már fel is használhatod az ételekbe. 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.