
Drága a savanyú káposzta, készítsd el inkább magadnak
Nincs mese, karácsonyra muszáj beszerezni, hiszen ez a töltött káposzta lelke. Az előző évhez képest nagyon felment az ára, de szerencsére nem bonyolult a házi savanyú káposzta elkészítése. Még jócskán van rá időd; az ünnepekre kész is lesz!
Nem csak azért érdemes, mert olcsóbb, mintha a boltit megvennéd, hanem azért is, mert sokkal finomabb. A házi savanyú káposzta különleges ízt fog kölcsönözni a karácsonyi töltött káposztának, de savanyúság helyett is tálalhatod. A házi savanyú káposzta nagyon egészséges, hiszen nem ecettel, hanem természetes erjesztéssel készül, így olyan hasznos baktériumok szaporodnak el benne, melyek helyre teszik a bélflóra egyensúlyát, a káposzta vitamintartalma pedig erősíti az immunrendszert. Ahhoz, hogy magad készítsd el, nem szükséges hatalmas, tízliteres hordót, netán káposztasavanyító cserépedényt beszerezned: elég egy ötliteres befőttesüveg. Mutatjuk lépésről-lépésre, hogyan készítsd el!

Házi savanyú káposzta recept
Hozzávalók:
- 1 kg káposzta
- 30 gramm jódmentes só
- 2 teáskanál egész bors
- 6 db babérlevél
- 1 mokkáskanál mustármag

Elkészítés:
- Készítsd elő a káposztát: szedd le a külső leveleit, a szebbeket tedd félre. Ne mosd meg a káposztafejet, mert a rajta lévő baktériumok is segítik az erjedést.
- Gyaluld le a káposztát, vagy hosszú pengéjű késsel darabold vékony csíkokra. Ha káposztalevelet szeretnél savanyítani a töltött káposztához, akkor ezt a lépést hagyd ki; helyette válogasd össze a legszebb leveleket, és azzal dolgozz.
- Tedd a káposztát egy nagy edénybe, és add hozzá a fűszereket, valamint jó alaposan keverd el a sóval. Gyúrd össze, hogy levet eresszen a káposzta.
- Mosd el és csírátlanítsd a befőttes üveget, majd tedd bele a káposztát: jó alaposan le kell nyomkodni, és fontos, hogy ellepje a lé, de maradjon egy kevés hely az üveg szája és a káposzta teteje között. Tedd a tetejére a kiválogatott káposztaleveleket; ez elvileg elegendő lesz, hogy a lé alá szorítsa a káposztát. Ha mégsem lepi el a lé a káposztát, használj savanyúság leszorítót, hogy az erjedés idején végig a lé alatt maradjon.
- Zárd le légmentesen az üveget, és szobahőmérsékletű helyiségben érleld. 1-2 hét múlva már érdemes megkóstolni, és ekkor már fel is használhatod az ételekbe.






