tóth gabi
Elképzelhetetlenek az ünnepek enélkül a klasszikus magyar étel nélkül. Ha ezt az apró trükköt beveted, sokkal gazdagabb és teltebb íze lesz, és mindenki megnyalja majd utána a tíz ujját...
Alapétel a magyar konyhában a töltött káposzta, nincs háziasszony, aki ne készítette volna már el legalább egyszer. Ha kerül bele egy csipet sült fekete bors, sokkal intenzívebb lesz az íze, és mindenki a receptre lesz kíváncsi, ha így készíted. A töltött káposztát ahány ház, annyiféleképpen készítik, lehet szabolcsi vagy erdélyi, de az az egy biztos, hogy mindkettő mennyei lesz ettől az újítástól. A legtöbben erdélyi töltött káposztát készítenek, melynek alapja a savanyított káposztalevél, no meg egy kevés füstölt hús. A sült fekete bors hozzáadása nem igényel extra időt a főzésnél, és érdemes kipróbálni, hiszen az éttermekben is ez a titka a gazdag és erőteljes ízvilágnak.
Kétféleképpen készítheted el a sült fekete borsot: serpenyőben vagy sütőben. Mindkettő lényege, hogy minél magasabb hőfokon, pár perc alatt piruljanak meg a borsszemek, hiszen így kap egy enyhén füstös ízvilágot, és az ételbe rakva sokkal jobban kiemeli az ízeket. Ha sütőben készíted, tedd a tepsire a borsszemeket, és 3-5 perc alatt, minimális zsiradékon pirítsd meg őket 220 Celsius fokon. Serpenyőben nagy lángon indítsd a pirítást, és ne tegyél alá zsiradékot. Amint füstölögni kezdenek a borsszemek, vedd vissza a hőt, és folyamatosan kavargasd a szemeket mindaddig, míg át nem sülnek. Mindkét módszernél igaz, hogy ha elkészült a sült feketebors, csak kihűlés után lehet felhasználni. Ugyanúgy őrölheted, mint a nyers szemeket, de a töltött káposztába érdemes egész borsot is tenni; mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés: