Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2021.12.04.

Ettől az egyszerű trükktől mennyei lesz a töltött káposzta

Elképzelhetetlenek az ünnepek enélkül a klasszikus magyar étel nélkül. Ha ezt az apró trükköt beveted, sokkal gazdagabb és teltebb íze lesz, és mindenki megnyalja majd utána a tíz ujját...

Alapétel a magyar konyhában a töltött káposzta, nincs háziasszony, aki ne készítette volna már el legalább egyszer. Ha kerül bele egy csipet sült fekete bors, sokkal intenzívebb lesz az íze, és mindenki a receptre lesz kíváncsi, ha így készíted. A töltött káposztát ahány ház, annyiféleképpen készítik, lehet szabolcsi vagy erdélyi, de az az egy biztos, hogy mindkettő mennyei lesz ettől az újítástól. A legtöbben erdélyi töltött káposztát készítenek, melynek alapja a savanyított káposztalevél, no meg egy kevés füstölt hús. A sült fekete bors hozzáadása nem igényel extra időt a főzésnél, és érdemes kipróbálni, hiszen az éttermekben is ez a titka a gazdag és erőteljes ízvilágnak.

Töltött káposzta nélkül elképzelhetetlen az ünnepi asztal (Fotó: Ripost)

Kétféleképpen készítheted el a sült fekete borsot: serpenyőben vagy sütőben. Mindkettő lényege, hogy minél magasabb hőfokon, pár perc alatt piruljanak meg a borsszemek, hiszen így kap egy enyhén füstös ízvilágot, és az ételbe rakva sokkal jobban kiemeli az ízeket. Ha sütőben készíted, tedd a tepsire a borsszemeket, és 3-5 perc alatt, minimális zsiradékon pirítsd meg őket 220 Celsius fokon. Serpenyőben nagy lángon indítsd a pirítást, és ne tegyél alá zsiradékot. Amint füstölögni kezdenek a borsszemek, vedd vissza a hőt, és folyamatosan kavargasd a szemeket mindaddig, míg át nem sülnek. Mindkét módszernél igaz, hogy ha elkészült a sült feketebors, csak kihűlés után lehet felhasználni. Ugyanúgy őrölheted, mint a nyers szemeket, de a töltött káposztába érdemes egész borsot is tenni; mutatjuk a receptet!

Különleges, füstös és intenzív íze lesz megpirítva (Fotó: Pixabay.com)

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej savanyú káposzta
  • füstölt sertésborda
  • pirospaprika
  • fekete bors
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg rizs
  • 1 kg darált sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Mennyei ízt ad a hagyományos töltött káposztának a sült fekete bors (Fotó: Shutterstock)

    Elkészítés:

  • Mosd meg a rizst, egy nagy tálban keverd össze a darált hússal, az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, majd adj hozzá ízlés szerint sót, őrölt feketeborsot és pirospaprikát. Gyúrd össze a keveréket, ebből lesz a töltelék!
  • Ha szükséges, mosd át langyos vízben a savanyított káposztaleveleket, majd göngyöld beléjük a tölteléket.
  • A megmaradt leveleket darabold fel, és halmozd egy nagy fazék aljára. Tedd rá a füstölt bordát, majd rakd bele a töltött káposztaleveleket. Önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd add hozzá a sült feketeborsot. Takard be a tetejét káposztalevelekkel, majd kezdd el főzni.
  • Forrás után, lassú tűzön egy-másfél óráig főzd. Tejföllel, frissen sült kenyérrel tálald.
  • A főzőlébe kerüljön a sült fekete bors (Fotó: Shutterstock)

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek