
Ettől a trükktől lesz tökéletes a kocsonya
Most már igazán itt az ideje az elkészítésének! A tökéletes kocsonya tiszta, rezgős, telis-tele van húsos finomságokkal, és természetesen isteni az íze. Mutatjuk, mitől lesz olyan, amilyennek lennie kell!
Nincs mese, itt a tél, el kell készíteni ezt a húsos finomságot. Van, aki zöldséggel, mások füstölt hússal szeretik, de abban mindenki egyetért, hogy a tökéletes kocsonya nem maradhat el a téli finomságok közül, sokan az ünnepi menübe is felveszik. Ha ismered a tökéletes kocsonya három titkát, akkor lehetetlen elrontani ezt a hagyományos ételt; mutatjuk, mi adja a szívét-lelkét!

1. Sok-sok bőrös-csontos hozzávaló
Minél többféle, annál jobb: csülök, köröm, malac füle és farka, bőrkedarabok minden mennyiségben mehetnek bele, hiszen ezeknek a kollagéntartalma miatt zselésedik a kocsonya, tőlük lesz szép, rezgős. Ha megspórolod ezeket a hozzávalókat, nem fog megdermedni a lé.
2. Rengeteg idő
Nem nehéz kocsonyát készíteni, de fel kell készülnöd arra, hogy egy egész délelőtt vagy délután elmegy rá. Ugyanis akkor lesz tökéletes, ha legalább 4-5 órán keresztül, lassú tűzön, gyöngyözve főzöd. A hosszú főzési időnek köszönhetően a csontos, bőrös húsokból rengeteg zselésítőanyag fő ki. Emellett ha sokáig főzöd, a kocsonya leve szép tiszta lesz.
3. Fokhagymából nem lehet túl sok
Enélkül semmit nem ér az egész, hiszen a kocsonya meghatározó alapízét a fokhagyma adja. Ne sajnáld belőle, bőségesen adj a főzéshez fokhagymát akár egyben, akár megmosott, félbevágott gerezdekben!
Kocsonya recept
Hozzávalók:
- 4 kg bőrös, csontos hús
- 1 kg csülök
- 5 tk só
- 3 tk szemes bors
- 2 fej fokhagyma
- 5 liter víz

Elkészítés:
- Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat, borotváld le szükség szerint a malac bőréről a szőrszálakat, a húsokat mosd meg.
- Egy nagy lábasban, lassú tűzön tedd fel hideg vízben a csontos-bőrös húsokat főni; időnként szedd le a habját. Ha már nem képződik több hab, mehetnek bele a fűszerek és a fokhagyma.
- Gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül. Akkor van készen, ha leválik a hús a csontról.
- Merd tányérokba, mélyebb edényekbe, és tedd hűvös helyre; várd meg, míg megdermed.






