Létrehozva: 2022.12.05.

Ettől a trükktől lesz tökéletes a kocsonya

Most már igazán itt az ideje az elkészítésének! A tökéletes kocsonya tiszta, rezgős, telis-tele van húsos finomságokkal, és természetesen isteni az íze. Mutatjuk, mitől lesz olyan, amilyennek lennie kell!

Nincs mese, itt a tél, el kell készíteni ezt a húsos finomságot. Van, aki zöldséggel, mások füstölt hússal szeretik, de abban mindenki egyetért, hogy a tökéletes kocsonya nem maradhat el a téli finomságok közül, sokan az ünnepi menübe is felveszik. Ha ismered a tökéletes kocsonya három titkát, akkor lehetetlen elrontani ezt a hagyományos ételt; mutatjuk, mi adja a szívét-lelkét!

A tökéletes kocsonya titka a sok-sok bőrös hozzávaló.
A tökéletes kocsonya titka a hosszú főzési idő. Fotó: New Africa / Shutterstock

1. Sok-sok bőrös-csontos hozzávaló

Minél többféle, annál jobb: csülök, köröm, malac füle és farka, bőrkedarabok minden mennyiségben mehetnek bele, hiszen ezeknek a kollagéntartalma miatt zselésedik a kocsonya, tőlük lesz szép, rezgős. Ha megspórolod ezeket a hozzávalókat, nem fog megdermedni a lé. 

2. Rengeteg idő

Nem nehéz kocsonyát készíteni, de fel kell készülnöd arra, hogy egy egész délelőtt vagy délután elmegy rá. Ugyanis akkor lesz tökéletes, ha legalább 4-5 órán keresztül, lassú tűzön, gyöngyözve főzöd. A hosszú főzési időnek köszönhetően a csontos, bőrös húsokból rengeteg zselésítőanyag fő ki. Emellett ha sokáig főzöd, a kocsonya leve szép tiszta lesz.

3. Fokhagymából nem lehet túl sok

Enélkül semmit nem ér az egész, hiszen a kocsonya meghatározó alapízét a fokhagyma adja. Ne sajnáld belőle, bőségesen adj a főzéshez fokhagymát akár egyben, akár megmosott, félbevágott gerezdekben!

 

Kocsonya recept

Hozzávalók:

  • 4 kg bőrös, csontos hús
  • 1 kg csülök
  • 5 tk só
  • 3 tk szemes bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 5 liter víz
Ne spórolj a bőrös-csontos hozzávalókkal! Fotó: Pixabay,com

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat, borotváld le szükség szerint a malac bőréről a szőrszálakat, a húsokat mosd meg. 
  • Egy nagy lábasban, lassú tűzön tedd fel hideg vízben a csontos-bőrös húsokat főni; időnként szedd le a habját. Ha már nem képződik több hab, mehetnek bele a fűszerek és a fokhagyma.
  • Gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül. Akkor van készen, ha leválik a hús a csontról.
  • Merd tányérokba, mélyebb edényekbe, és tedd hűvös helyre; várd meg, míg megdermed.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó