tóth gabi
Közeleg a karácsony, de egyre drágább sütit sütni, hiszen szinte mindenbe kell vaj vagy margarin. Szerencsére vannak olyan alapanyagok, melyeket bátran lehet a süteménybe tenni vaj helyett, és sem az állagán, sem az ízén nem fogod érezni a különbséget. Sőt: van, amivel még finomabbak is!
Elképzelhetetlenek az ünnepek egy kazalnyi sütemény nélkül, így nincs mese: akkor is sütni kell, ha drága a vaj. Nem muszáj azonban egy vagyont költened a karácsonyi finomságokra, hiszen a süteménybe vaj helyett rengeteg mindent tehetsz – és a végeredmény így is isteni lesz. Nem kell tehát kihagyni idén sem a jól bevált recepteket, elég néhány praktikát bevetni. Mutatjuk, mi mindent lehet a süteménybe keverni vaj helyett!
Nem véletlenül szeretjük ezeket a süteményeket, hiszen omlósak, isteni finomak, és gyorsan elkészülnek. Szerencsére a kevert tésztákba sok mindennel helyettesíthető a vaj: olajat is bátran használhatsz helyette, lehet szó repce-, napraforgó- vagy olívaolajról is. Amennyi vajat tennél a sütibe, annak a mennyiségnek a 7/8-ának megfelelő olajat tegyél a tésztába.
Nagyanyáink még szinte kizárólag zsírral készítették ezeket a süteményeket, hiszen a vaj drága volt. A zsírral készült linzer omlósabb, könnyebb lesz, mintha vajjal vagy margarinnal készítenéd. A receptet egyszerűen alakítsd át: 10 dkg vajnak 8 dkg zsír felel meg, tehát eszerint adagold a tésztához. Fontos, hogy natúr ízű sertészsírt használj, a sült ízűek pogácsába isteniek, de süteménybe vaj helyett nem jó választás. A zsír sokkal gyorsabban olvad, mint a margarin, a linzertészták pedig egyébként is kényesek a hőmérsékletre, így csak akkor fogj bele, ha már vajjal, margarinnal rutinosan tudsz linzereket készíteni, hiszen zsírral még fontosabb, hogy minél gyorsabban dolgozd össze a tésztát!
A kelt tésztákból készült sütemények is előkelő helyet foglalnak el az ünnepi asztalon, elég csak a bejglire gondolni; ám nem feltétlenül kell vajat tenni a tésztájukba! A régi receptekben főleg tejfölt javasoltak, de helyette bátran tehetsz natúr joghurtot is, vagy akár egy-két deciliter tejet is. Könnyebb, foszlósabb lesz a tészta, mint vajjal; de ha mindenképpen zsiradékot szeretnél tenni a kelt tésztás süteménybe, itt is alkalmazhatod a zsírt, vagy akár az olajat is.