Hiba lenne azt hinni, hogy a sütőtök csakis a sütőben pirosra sütve mennyei, hiszen még rengeteg finomság készülhet belőle. Mivel az egyik legédesebb zöldségünk, így kiváló desszert alapanyag: fantasztikus süteményeket lehet belőle sütni! Az édes zöldség mellé minimális cukor is elég a tésztába, ráadásul a sütőtök tele van olyan jótékony anyagokkal, melyek támogatják az immunrendszert, és csökkentik a gyulladásos folyamatokat. Ezért, ha igazán egészséges és olcsó süteményt szeretnél enni, készíts isteni sütőtökös muffint!
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
0,5 tk só
15 dkg vaj
10 dkg cukor
2 db tojás
1 tk vaníliás cukor
0,5 tk őrölt szerecsendió
0,5 tk szegfűszeg
17 dkg liszt
2 tk sütőpor
6 tk lekvár (birsalma v. szilva v. barack)
Elkészítés:
Hámozd meg a tököt, kapard ki a magját, majd kockázd fel, és főzd puhára egy kevés sós vízben. Várd meg, míg langyosra hűl, majd pürésítsd turmixgépben vagy botmixerrel.
Keverd habosra a vajat a cukorral és a tojásokkal, majd add hozzá a fűszereket és a sütőtökös masszát. Ezután mehet bele a sütőporral elkevert liszt. Dolgozd simára a tésztát.
Melegítsd elő a sütőt 190 Celsius fokra. Közben egy 12 db-os muffinforma mélyedéseibe tegyél muffinpapírokat, és kanalazd beléjük a tésztát. Forró sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.
Ha kivetted a muffinokat a sütőből, még melegen kend meg a tetejüket a felmelegített lekvárral, de tálalhatod porcukorral a tetejükön is.