Isteni sütőtök: 3 gyógyító étel, amit nagyon könnyen el tudsz készíteni
Itt az ősz, és vele a sütőtökszezon. Ez a zöldség nem csupán sütőben sütve isteni, szinte végtelen a variációk száma, annyi mindent készíthetsz belőle. Mutatunk három egészséges és roppant finom receptet.
Sütőtököt szeptembertől egészen januárig lehet kapni, és szinte nincs is, aki ne szeretné: a forró, frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni. Rendkívül egészséges is, hiszen sárga húsa tele van karotinoidokkal, de emellett B- és C-vitaminban is gazdag. A sütőtök magas rosttartamának köszönhetően segíti az emésztést, de hatásos gyulladásokra, meghűléses problémákra is. Érdemes tehát minél többet enni belőle! Ha szeretnél valami újdonságot kipróbálni, ne csupán a sütőben süsd ki: készíthetsz belőle isten levest, főételt, de még akár süteményt is. Mutatjuk a recepteket!
1. Isteni sütőtök-krémleves
Hozzávalók:
1/2 kg sütőtök
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl víz
1 mk majoránna
1 mk kakukkfű
10 dkg füstölt kolbász vagy pirított tökmag
Elkészítés:
Hámozd meg a tököt, magozd ki, majd vágd kisebb kockákra, és tedd egy tepsibe. Pakold a tetejére a karikákra vágott hagymát és a megpucolt fokhagymagerezdeket, majd sózd, borsozd, önts rá egy kevés olajat, és süsd ki 180 fokon (kb. 40 perc alatt van kész).
A sült tököt tedd egy lábasba, önts rá két dl vizet, majd bormixerrel pürésítsd. A víz másik felét folyamatosan adagold hozzá, és ekkor mehet bele a majoránna és a kakukkfű is. Egyszer forralj rajta, majd húzd le a tűzről.
Vágd apró kockákra a kolbászt, és kevés olajon pirítsd ropogósra. A levest tökmaggal vagy sült kolbásszal megszórva tálald.
2. Sütőtökös rizottó
Hozzávalók:
70 dkg sütőtök
1 fej hagyma
3 ek olívaolaj
30 dkg rizs
1 liter zöldségalaplé
1 dl fehérbor
3 dkg vaj
5 dkg parmezán
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Hámozd meg a tököt, magozd ki, majd darabold kockákra. Vágd apróra a hagymát, reszeld le a fokhagymát. A tök felét főzd meg egy fazékban fedő alatt, sós vízben, majd botmixerrel pürésítsd.
Tegyél fel egy kevés olajat egy lábasban, és pirítsd meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a maradék tököt és a rizst, és együtt kezd párolni őket. Közben forrald fel az alaplét.
Öntsd fel a fehérborral a sütőtökös rizst, majd várj, amíg teljesen elforr. Ezután önts a rizsre annyi alaplét, amennyi éppen ellepi. Gyakran, de ne folyamatosan kevergesd. Ha elfő a lé, mindig pótold addig, míg a rizs meg nem puhul.
Ha elkészült, a rizottót keverd krémesre a vajjal, a parmezánnal és a tökpürével, és közben add hozzá a sót, borsot, szerecsendiót.
3. Sütőtökös muffin kardamommal
Hozzávalók:
25 dkg sütőtök
2 tojás
15 dkg liszt
15 dkg barna cukor
1 kávéskanál kardamom
1 csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg cukor
0,5 dl víz
0,8 dl olívaolaj
1 db narancs
Elkészítés:
Tedd előmelegített, forró sütőbe a tököt, és amikor pirulni kezd a teteje, vedd ki, szabadítsd meg a héjától, aztán pürésítsd. Majd hagyd kihűlni.
Keverd össze egy tálban a tökpürét, a tojásokat és az olívaolajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a cukrot, a sütőport, a kardamomot és egy csipet sót. Dolgozd össze a két tál tartalmát, majd oszd szét bélelt muffin formákba a tésztát.
190 Celsius fokon süsd meg a muffinokat. Közben melegítsd össze a cukrot és a vizet, és alaposan tisztítsd meg a narancs héját, majd vágd kockákra. A narancs kifacsart levét csurgasd bele a cukorszirupba, majd szórd bele a héjat, és forrald össze az egészet. A narancsos szirupot csurgasd a frissen sült muffinok tetejére.