
Isteni sütőtök: 3 gyógyító étel, amit nagyon könnyen el tudsz készíteni
Itt az ősz, és vele a sütőtökszezon. Ez a zöldség nem csupán sütőben sütve isteni, szinte végtelen a variációk száma, annyi mindent készíthetsz belőle. Mutatunk három egészséges és roppant finom receptet.
Sütőtököt szeptembertől egészen januárig lehet kapni, és szinte nincs is, aki ne szeretné: a forró, frissen sült tök illatának nem lehet ellenállni. Rendkívül egészséges is, hiszen sárga húsa tele van karotinoidokkal, de emellett B- és C-vitaminban is gazdag. A sütőtök magas rosttartamának köszönhetően segíti az emésztést, de hatásos gyulladásokra, meghűléses problémákra is. Érdemes tehát minél többet enni belőle! Ha szeretnél valami újdonságot kipróbálni, ne csupán a sütőben süsd ki: készíthetsz belőle isten levest, főételt, de még akár süteményt is. Mutatjuk a recepteket!

1. Isteni sütőtök-krémleves

Hozzávalók:
- 1/2 kg sütőtök
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dl víz
- 1 mk majoránna
- 1 mk kakukkfű
- 10 dkg füstölt kolbász vagy pirított tökmag
Elkészítés:
- Hámozd meg a tököt, magozd ki, majd vágd kisebb kockákra, és tedd egy tepsibe. Pakold a tetejére a karikákra vágott hagymát és a megpucolt fokhagymagerezdeket, majd sózd, borsozd, önts rá egy kevés olajat, és süsd ki 180 fokon (kb. 40 perc alatt van kész).
- A sült tököt tedd egy lábasba, önts rá két dl vizet, majd bormixerrel pürésítsd. A víz másik felét folyamatosan adagold hozzá, és ekkor mehet bele a majoránna és a kakukkfű is. Egyszer forralj rajta, majd húzd le a tűzről.
- Vágd apró kockákra a kolbászt, és kevés olajon pirítsd ropogósra. A levest tökmaggal vagy sült kolbásszal megszórva tálald.
2. Sütőtökös rizottó

Hozzávalók:
- 70 dkg sütőtök
- 1 fej hagyma
- 3 ek olívaolaj
- 30 dkg rizs
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 dl fehérbor
- 3 dkg vaj
- 5 dkg parmezán
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
- Hámozd meg a tököt, magozd ki, majd darabold kockákra. Vágd apróra a hagymát, reszeld le a fokhagymát. A tök felét főzd meg egy fazékban fedő alatt, sós vízben, majd botmixerrel pürésítsd.
- Tegyél fel egy kevés olajat egy lábasban, és pirítsd meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a maradék tököt és a rizst, és együtt kezd párolni őket. Közben forrald fel az alaplét.
- Öntsd fel a fehérborral a sütőtökös rizst, majd várj, amíg teljesen elforr. Ezután önts a rizsre annyi alaplét, amennyi éppen ellepi. Gyakran, de ne folyamatosan kevergesd. Ha elfő a lé, mindig pótold addig, míg a rizs meg nem puhul.
- Ha elkészült, a rizottót keverd krémesre a vajjal, a parmezánnal és a tökpürével, és közben add hozzá a sót, borsot, szerecsendiót.
3. Sütőtökös muffin kardamommal

Hozzávalók:
- 25 dkg sütőtök
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 15 dkg barna cukor
- 1 kávéskanál kardamom
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 0,5 dl víz
- 0,8 dl olívaolaj
- 1 db narancs
Elkészítés:
- Tedd előmelegített, forró sütőbe a tököt, és amikor pirulni kezd a teteje, vedd ki, szabadítsd meg a héjától, aztán pürésítsd. Majd hagyd kihűlni.
- Keverd össze egy tálban a tökpürét, a tojásokat és az olívaolajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a cukrot, a sütőport, a kardamomot és egy csipet sót. Dolgozd össze a két tál tartalmát, majd oszd szét bélelt muffin formákba a tésztát.
- 190 Celsius fokon süsd meg a muffinokat. Közben melegítsd össze a cukrot és a vizet, és alaposan tisztítsd meg a narancs héját, majd vágd kockákra. A narancs kifacsart levét csurgasd bele a cukorszirupba, majd szórd bele a héjat, és forrald össze az egészet. A narancsos szirupot csurgasd a frissen sült muffinok tetejére.






