Nem csoda, ha elmegy a bátorságod, ha bejgli sütésről van szó, hiszen ez a karácsonyi sütemény nagyon könnyen reped. Szerencsére nem kell tovább izgulni! Íme a trükkök, így lesz tökéletes a bejgli!
Ünnepi kedvenc sütidet nem egyszerű elkészíteni. Mit kell tenni, hogy márványos legyen a bejgli, sok legyen benne a tölteték, és ne repedjen szét? Felejtsd el a karácsonyi mumust, készítsd el a tökéletes bejglit!
Ahhoz, hogy fantasztikus legyen a bejgli, érdemes a tölteléket először elkészíteni. Így mire töltésre kerül a sor, teljesen ki tud hűlni. Nagyon fontos ez, mert a meleg, túl cukros, lágy töltelékek könnyen kirepesztik a tésztát sütés közben. A mákos és diós bejglin túl készíthetsz másféle töltelékeket is, például gesztenyést. Rengeteg alternatív verzió létezik, mi most maradunk a hagyományos mákos és diós bejglinél.
Mákos töltelék:
Hozzávalók mákos töltelékhez
20 dkg finomra darált mák
20 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
10 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
1 tojás a kenéshez
Így készítsd el:
A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Forrald át. Ha túl száraz lenne a mákos massza, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.
Diós töltelék:
Hozzávalók:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
a rumba áztatott mazsola másik fele
kevés tej
Így készítsd el:
A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. Ezt is forrald át. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.
Mire figyelj oda a töltelék kapcsán:
Töltésnél figyelj arra, hogy a kihűlt tölteléket a tésztára kend (vagy nedves kézzel elegyengesd ) egyenletesen úgy, hogy a szélei kb. 1 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. A tészta peremét felhajthatod a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerheted. Figyelj arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
Bejgli tészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
25 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
5 dkg porcukor
csipet só
Így készítsd el:
A liszthez szórd a sót. A puha vajat villával keverd a liszthez. Add hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tejfölt, végül a tojást. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan gyúrd össze a bejglitésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd zacskóba vagy fóliába, és legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentesd.
Másnap nyújtsd ki mind a négy tésztát nagyjából 3 milliméteres vastagságra. A széleket ujjaiddal picit vékonyítsd. Szórd egyenletesen a bejglitésztára a máktöltelék felét, majd a két végét visszahajtva tekerd fel. Kend meg a felvert tojással, és óvatosan helyezd a tepsire. Ugyanígy töltsd meg a másik mákos bejglit, és ugyanígy a két diósat. Villával szurkáld meg a tekercsek tetejét.
175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradnak.
Mire figyelj oda a tészta kapcsán:
A tésztát a hűtőből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtsd. Nem kell lisztezni a deszkát, a tészta szépen nyújtható, nem ragad. Figyelj oda, hogy ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, és a töltelékkel se sértsd meg a tészta felületét, mert emiatt is szétrepedhet.
Fontos, hogy a sütő ajtaját sütés alatt ne nyisd ki, nehogy lapos legyen a tészta.