
Ne főzz a szilvából lekvárt! Savanyúságnak is elteheted
Még jó néhány fajta szilva terem, de már lassan vége a szezonnak. De mi legyen azokkal, amik kicsit keményebbek, és lekvárt nem lehet belőlük főzni? Nagyanyáink még tudták, hogyan lehet mindent hasznosítani...
Kezd lecsengeni a szilvaszezon, de még akad a fákon jó néhány termés, ami lekvárnak még nem elég puha, de valószínűleg nem fog már beérni. Régen a savanyított szilva olyan alapvető szereplője volt a kamrapolcnak, mint a csalamádé; de egy időre kiment a divatból. Pedig isteni finom, pikáns íze, és dekoratív megjelenése van – nincs az a sült hús, ami mellé ne passzolna mind látványban, mind ízvilágban, de sajtok mellé is isteni! Nem bonyolult elkészíteni, csak mindössze pár dologra kell odafigyelni: például, hogy tényleg csak kemény szilvákat használj fel, de fontos, hogy zöld ne kerüljön a savanyításra szánt darabok közé. Mutatjuk a receptet!

Ecetes szilva
Hozzávalók:
- 2 kg szilva
- 1 l víz
- 1 kk só
- 35 dkg cukor
- 1 dl ecet
- 2 rúd fahéj
- 2-3 szem szegfűszeg

Elkészítés:
- Alaposan mosd el, és csírátlanítsd a befőttes üvegeket. Válogasd át a szilvákat, csak épet, egészségeset használj. Legyenek jó kemények! A megmosott, kimagozott szilvákat rendezd el az üvegekben; minél szorosabban vannak, annál jobb.
- Készítsd el a felöntőlevet: öntsd a vizet egy fazékba, tedd hozzá a cukrot, sót, ecetet, fahéjat és szegfűszeget, majd kezdd el főzni. Ha felforrt, öntsd rá a levet a szilvákra, majd hagyd állni az üvegben 10 percet.
- Ezután öntsd vissza az üvegekből a felöntőlevet a lábasba, és forrald fel még egyszer. Ha ezzel megvagy, ismét öntsd a szilvákra, majd jól zárd le az üvegeket a fedőkkel. Tedd száraz dunsztba, hagyd ott kihűlni – aztán mehet is a kamrapolcra.






