RETRO RÁDIÓ

Ne főzz a szilvából lekvárt! Savanyúságnak is elteheted

Létrehozva2022. 10. 15. 15:40

Még jó néhány fajta szilva terem, de már lassan vége a szezonnak. De mi legyen azokkal, amik kicsit keményebbek, és lekvárt nem lehet belőlük főzni? Nagyanyáink még tudták, hogyan lehet mindent hasznosítani...

Kezd lecsengeni a szilvaszezon, de még akad a fákon jó néhány termés, ami lekvárnak még nem elég puha, de valószínűleg nem fog már beérni. Régen a savanyított szilva olyan alapvető szereplője volt a kamrapolcnak, mint a csalamádé; de egy időre kiment a divatból. Pedig isteni finom, pikáns íze, és dekoratív megjelenése van – nincs az a sült hús, ami mellé ne passzolna mind látványban, mind ízvilágban, de sajtok mellé is isteni! Nem bonyolult elkészíteni, csak mindössze pár dologra kell odafigyelni: például, hogy tényleg csak kemény szilvákat használj fel, de fontos, hogy zöld ne kerüljön a savanyításra szánt darabok közé. Mutatjuk a receptet!

Homemade,Pikled,Plums.,Home,Canning.
Isteni kísérője a sült húsoknak és sajtoknak. Fotó: Shutterstock

Ecetes szilva

Hozzávalók: 

  • 2 kg szilva
  • 1 l víz
  • 1 kk só
  • 35 dkg cukor
  • 1 dl ecet
  • 2 rúd fahéj
  • 2-3 szem szegfűszeg
Purple,Plums,In,Bowl.,Plum,Harvest,Top,View
Érett, de még kemény szilvákat válogass a savanyúsághoz. Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Alaposan mosd el, és csírátlanítsd a befőttes üvegeket. Válogasd át a szilvákat, csak épet, egészségeset használj. Legyenek jó kemények! A megmosott, kimagozott szilvákat rendezd el az üvegekben; minél szorosabban vannak, annál jobb.
  • Készítsd el a felöntőlevet: öntsd a vizet egy fazékba, tedd hozzá a cukrot, sót, ecetet, fahéjat és szegfűszeget, majd kezdd el főzni. Ha felforrt, öntsd rá a levet a szilvákra, majd hagyd állni az üvegben 10 percet.
  • Ezután öntsd vissza az üvegekből a felöntőlevet a lábasba, és forrald fel még egyszer. Ha ezzel megvagy, ismét öntsd a szilvákra, majd jól zárd le az üvegeket a fedőkkel. Tedd száraz dunsztba, hagyd ott kihűlni – aztán mehet is a kamrapolcra.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.