tóth gabi
A cékla a legegészségesebb téli zöldség, és ilyenkor a legolcsóbb. Érdemes eltenned belőle! Nem muszáj azonban ragaszkodnod a hagyományos recepthez, hiszen itt ez a remek újítás, ami mindent visz...
Nem véletlen emlegetik szuperélelmiszerként is a céklát, hiszen számos gyógyhatása mellett az egyik legfinomabb zöldségünk is. A legjobban nyers céklasaláta formájában őrzi meg a vitamintartalmát, ráadásul így finom és roppanós is marad. Egyre több háziasszony teszi el a klasszikus, főtt változat mellett így is a ezt az egészséges, téli zöldséget, és sokszor az egész család rájár erre a finomságra. A recept nagy előnye, hogy nyersek maradnak a hozzávalók, így a cékla éppen úgy ki tudja fejteni jótékony hatásait, mintha frissen fogyasztanád.
A cékla rengeteg A, B1, B2 és C-vitamint tartalmaz, de emellett ásványi anyagokban is gazdag, például bőségesen található benne kálium, kalcium, foszfor és magnézium is, de legismertebb a magas vastartalmáról, ami miatt érdemes lenne minden nőnek rendszeresen fogyasztania belőle. Rendkívül erős vérképző, serkenti a vörösvérsejtek létrejöttét és regenerálódását. Antioxidáns tartalma semlegesíti a szabad gyököket, és gátolja a rákos sejtek szaporodását. Kutatások bizonyítják, hogy vérnyomáscsökkentő hatása is van. Belátható, hogy érdemes minél több nyers céklát fogyasztani; ezzel a recepttel pedig télire is eltárolhatod a friss ízeket, no meg a vitaminokat. Az így készült saláta egyszerre édes és savanyú, és aki kóstolta már, mind a tíz ujját megnyalta utána. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés