A dobálós savanyúság elkészítésénél fontos az ízes alaplé. Nagy edénybe készítsd, így nem kell üvegekkel bajlódnod, nem kell fertőtleníteni. Folyamatosan tedd hozzá a zöldségeket, ahogy érnek, de ahogy fogynak, úgy töltheted újra.
Dobálós savanyúság
Hozzávalók:
2 dkg borkénpor
1,5 dkg nátrium benzonát
5 l víz
50 dkg cukor
25 dkg só
6 dl 10%-os ecet
torma
kapor
10 db babérlevél
1 ek egész bors
1 ek mustármag
1 ek koriander
1 ek borókabogyó
almapaprika
uborka
dinnye
karfiol
TV paprika
gyöngyhagyma
6 dl ecet
babérlevél
mustármag
koriander
paprika
egész bors
borókabogyó
Így készítsd el:
Kevés vízben oldd fel a borkénport és a nátrium benzonátot, majd add hozzá a többi vízhez, és öntsd bele a vödörbe. Adj hozzá cukrot, sót, ecetet és a fűszereket, a tormát, a kaprot, babérlevelet, egész borsot, mustármagot , koriandert és a borókabogyót.
A zöldségeket tisztítsd meg, mosd meg, a hibás részeket távolítsd el, a paprikát kicsumázva, félbevágva, az uborkát, az almapaprikát,a pici zöld dinnyét, karfiolt, gyöngyhagymát dobd bele a lébe, majd a tetejét tányérral zárd le. Szorítsd bele őket a lébe, zárd le a vödör tetejét.
A lényege ennek a savanyúságnak, hogy ahogyan a zöldségek a kertben teremnek, úgy töltsd fel folyamatosan a vödör tartalmát. Sötét, hűvös helyen tárold. Nagyjából 10 nap érlelés után a savanyúságot el is fogyaszthatod.
Jó étvágyat!
Tipp:
Patisszont, káposztát, sőt, káposztával töltött paprikát is rakhatsz bele. Ízlés szerint.