
Liszt vagy búzadara? Így készül az igazi császármorzsa
Senkinek nem kell bemutatni ezt a retró finomságot: omlós, melegen tálalva a legfinomabb, és nem maradhat el mellőle a házi lekvár. Elkészíteni pedig pofonegyszerű!
Több legenda is kering arról, hogyan készült a világ legelső császármorzsája, de mindegyikhez Ferenc József császár neve köthető, aki állítólag imádta ezt a finom desszertet – nem véletlen emlegetik Kaiserschmarrn néven is. A smarni, vagyis császármorzsa nem kispályás édesszájúaknak való, maga a tészta is édes, és általában porcukorral, házi lekvárral, sőt, aszalt gyümölcsökkel és pirított olajos magvakkal – dió és mandula – tálalják. Mennyei íze miatt azonban megéri a pár plusz kalória. Az eredeti, bécsi recept szerint búzadarával készül, de a magyar konyhákban hosszú évtizedek óta hagyományosan liszttel készítik a háziasszonyok, így ennek a változatnak a receptjét mutatjuk.

Császármorzsa
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 csip só
- 4 db tojás
- 1 ek cukor
- 2 ek vaj vagy margarin

Elkészítés:
- Válaszd szét a tojásokat, szitáld egy tálba a lisztet, majd egy habverővel keverd hozzá a tejet, a tojássárgákat és a sót.
- A tojásfehérjéből verj félkemény habot, add hozzá a cukrot, majd verd keményre. Ezután óvatosan forgasd a habot a lisztes tésztába. Tehetsz bele ezen a ponton egy marék mazsolát, vagy pirított diót, mandulát is.
- Fogj egy jó nagy serpenyőt, olvaszd meg benne a vajat vagy margarint, és amikor már forró, öntsd bele a tésztát. Süsd addig, míg meg nem pirul az alja, majd fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
- Ha a tészta mindkét oldala aranybarnára sült, villával szaggasd nagyobb darabokra. Forrón tálald, porcukorral meghintve, és locsold meg egy kevés házi lekvárral (barack- vagy szilvalekvár passzol hozzá a leginkább).






