RETRO RÁDIÓ

Liszt vagy búzadara? Így készül az igazi császármorzsa

Létrehozva2022. 10. 28. 12:01

Senkinek nem kell bemutatni ezt a retró finomságot: omlós, melegen tálalva a legfinomabb, és nem maradhat el mellőle a házi lekvár. Elkészíteni pedig pofonegyszerű!

Több legenda is kering arról, hogyan készült a világ legelső császármorzsája, de mindegyikhez Ferenc József császár neve köthető, aki állítólag imádta ezt a finom desszertet – nem véletlen emlegetik Kaiserschmarrn néven is. A smarni, vagyis császármorzsa nem kispályás édesszájúaknak való, maga a tészta is édes, és általában porcukorral, házi lekvárral, sőt, aszalt gyümölcsökkel és pirított olajos magvakkal – dió és mandula – tálalják. Mennyei íze miatt azonban megéri a pár plusz kalória. Az eredeti, bécsi recept szerint búzadarával készül, de a magyar konyhákban hosszú évtizedek óta hagyományosan liszttel készítik a háziasszonyok, így ennek a változatnak a receptjét mutatjuk.

Cutted,Pancakes,,Kaiserschmarrn,Delish,Dessert,With,Plums,,Food,Photography,,Food
Ősszel szilvalekvárral az igazi. Fotó: Shutterstock

Császármorzsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 csip só
  • 4 db tojás
  • 1 ek cukor
  • 2 ek vaj vagy margarin
Raw,Dough,Of,Kaiserschmarrn,During,Cooking,In,A,Metal,Pan
A sütéshez jó nagy serpenyő kell! Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojásokat, szitáld egy tálba a lisztet, majd egy habverővel keverd hozzá a tejet, a tojássárgákat és a sót. 
  • A tojásfehérjéből verj félkemény habot, add hozzá a cukrot, majd verd keményre. Ezután óvatosan forgasd a habot a lisztes tésztába. Tehetsz bele ezen a ponton egy marék mazsolát, vagy pirított diót, mandulát is. 
  • Fogj egy jó nagy serpenyőt, olvaszd meg benne a vajat vagy margarint, és amikor már forró, öntsd bele a tésztát. Süsd addig, míg meg nem pirul az alja, majd fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
  • Ha a tészta mindkét oldala aranybarnára sült, villával szaggasd nagyobb darabokra. Forrón tálald, porcukorral meghintve, és locsold meg egy kevés házi lekvárral (barack- vagy szilvalekvár passzol hozzá a leginkább).


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.