RETRO RÁDIÓ

Így főzd a szilvalekvárt, ha nem akarsz órákig a tűzhely mellett állni

Létrehozva2022. 08. 17. 16:30

A hagyományos recept szerint minél tovább fő, annál finomabb a szilvalekvár; de akkor sem kell lemondanod róla, ha kevés időd van befőzni. Mutatunk egy gyors módszert!

Tény, hogy a szilvalekvár akkor a legjobb, ha olyan sűrűre főzik, hogy megálljon benne a fakanál. Ehhez több órán át kell főzni, kevergetni; a régi asszonyok 10-12, sokszor 24 órán át is főzték, üstben. De míg régen ez családi esemény volt, és szinte mindenkinek akadt rá ideje, ma már a rohanó életvitel mellett lehetetlen megoldani; sokak számára az is kihívás, hogy akár 2-3 órát töltsenek a befőzéssel. Attól függetlenül még igenis neki lehet fogni: a szilvalekvár sütőben is isteni lesz. És, bár nem lesz olyan sűrű, mint a hagyományos módszerrel, az íze brutálisan finom, és így is nagyon egészséges. A szilvalekvár ugyanis kitűnő az emésztési problémákra, székrekedés esetén érdemes egy-két kanállal fogyasztani belőle. Mutatjuk, hogyan készül a szilvalekvár a sütőben!

Plum,Jam
Fotó: Shutterstock

Az ecet a titok nyitja

Ahhoz, hogy a lekvárt ne kelljen főzés közben kevergetni, fontos szereplő az ecet: ha kikened vele a tepsi vagy fazék oldalát, alját, akkor nem fog leragadni főzés közben. Fontos viszont, hogy tilos akár egyszer is megkeverni; hiszen így lekerül az edény oldaláról az ecet, és akárcsak a tűzhelyen, folyamatosan kevergetni kell, nehogy leégjen. Mutatjuk a receptet!

The,Plums,In,The,Saucepan,Are,Baked,In,The,Oven
Fotó: Shutterstock

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 1 ek ecet
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerint fahéj és szegfűszeg


Elkészítés: 

  • Most meg, vágd ketté és magozd ki a szilvákat. Kenj ki ecettel egy tepsit vagy egy mély lábast, majd rendezd el benne a szilvákat, és szórd meg a cukorral. Ha fűszeresen szeretnéd, most add hozzá a fűszereket is.
  • Előmelegített sütőben, lefedve vagy alufóliával borítva kezdd el sütni 150 Celsius fokon. 2-3 óra hossza után vedd le az alufóliát, majd süsd addig, míg sűrű nem lesz az állaga – ez körülbelül további két óra.
  • Az elkészült lekvárt forrón tedd sterilizált üvegekbe, majd lezárás után száraz dunsztban hagyd kihűlni őket.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.