Létrehozva: 2022.08.17.

Így főzd a szilvalekvárt, ha nem akarsz órákig a tűzhely mellett állni

A hagyományos recept szerint minél tovább fő, annál finomabb a szilvalekvár; de akkor sem kell lemondanod róla, ha kevés időd van befőzni. Mutatunk egy gyors módszert!

Tény, hogy a szilvalekvár akkor a legjobb, ha olyan sűrűre főzik, hogy megálljon benne a fakanál. Ehhez több órán át kell főzni, kevergetni; a régi asszonyok 10-12, sokszor 24 órán át is főzték, üstben. De míg régen ez családi esemény volt, és szinte mindenkinek akadt rá ideje, ma már a rohanó életvitel mellett lehetetlen megoldani; sokak számára az is kihívás, hogy akár 2-3 órát töltsenek a befőzéssel. Attól függetlenül még igenis neki lehet fogni: a szilvalekvár sütőben is isteni lesz. És, bár nem lesz olyan sűrű, mint a hagyományos módszerrel, az íze brutálisan finom, és így is nagyon egészséges. A szilvalekvár ugyanis kitűnő az emésztési problémákra, székrekedés esetén érdemes egy-két kanállal fogyasztani belőle. Mutatjuk, hogyan készül a szilvalekvár a sütőben!

Plum,Jam
Fotó: Shutterstock

Az ecet a titok nyitja

Ahhoz, hogy a lekvárt ne kelljen főzés közben kevergetni, fontos szereplő az ecet: ha kikened vele a tepsi vagy fazék oldalát, alját, akkor nem fog leragadni főzés közben. Fontos viszont, hogy tilos akár egyszer is megkeverni; hiszen így lekerül az edény oldaláról az ecet, és akárcsak a tűzhelyen, folyamatosan kevergetni kell, nehogy leégjen. Mutatjuk a receptet!

The,Plums,In,The,Saucepan,Are,Baked,In,The,Oven
Fotó: Shutterstock

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 1 ek ecet
  • 15 dkg cukor
  • ízlés szerint fahéj és szegfűszeg


Elkészítés: 

  • Most meg, vágd ketté és magozd ki a szilvákat. Kenj ki ecettel egy tepsit vagy egy mély lábast, majd rendezd el benne a szilvákat, és szórd meg a cukorral. Ha fűszeresen szeretnéd, most add hozzá a fűszereket is.
  • Előmelegített sütőben, lefedve vagy alufóliával borítva kezdd el sütni 150 Celsius fokon. 2-3 óra hossza után vedd le az alufóliát, majd süsd addig, míg sűrű nem lesz az állaga – ez körülbelül további két óra.
  • Az elkészült lekvárt forrón tedd sterilizált üvegekbe, majd lezárás után száraz dunsztban hagyd kihűlni őket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk