tóth gabi
Kincset ér a diófa a kertben, és máris lehet szüretelni a termést. Ám nem mindegy, hol és hogyan tárolod a tél során a termést, hiszen a dió könnyen megavasodhat. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni!
Sokan mondják, hogy az idei diótermést kevésbé pusztította a dióburok-fúrólégy, mint a korábbi években, és ennek meglehet, hogy a forró, száraz nyár is volt az oka. Bárhogy is van, a diótermésre érdemes vigyázni, hiszen a pucolt dió már tavaly sem volt olcsó, idén pedig még brutálisabb árakra lehet számítani. Ezért létfontosságú, hogyan tárolod a saját termésű diót, hiszen akár az egész megpenészedhet, megavasodhat, és kárba vész ez a kincs. A dió tárolása nem ördöngösség, de néhány dologra érdemes odafigyelni.
Már a szedésnél résen kell lenni
Tárolásra szánt dió csakis ép és egészséges lehet, így érdemes már szedéskor két edényt magaddal vinned: az egyikbe gyűjtsd az épeket, a másikba mehetnek a töröttek, repedtek. Utóbbiakat se dobd ki, ha megtörted őket, a dióbél fagyasztva tárolható marad; de héjastul nem lehet eltenni őket télire, mert a rovarok, rágcsálók elintézik.
Először is szárítsd ki őket
A frissen szedett diótermést még nem lehet betárolni télire, hiszen ahhoz, hogy sokáig elálljon, fontos lépés a szárítás. Szemelj ki egy megfelelő helyet, ahol nem éri őket nedvesség, és tudnak szellőzni. Ha kint, az udvaron szárítod, fontos, hogy ne hűljön le túlságosan a levegő éjszaka, és nappal minél több napsütés érje őket. A legjobb, ha padláson, garázsban, teraszon szárítod őket. Terítsd ki a diószemeket egy műanyag ponyván, és takard le egy hálóval, hogy a madarak ne tekintsék zsákmánynak. Időjárástól függ, hogy meddig tart, míg kiszárad: egytől három hét is lehet akár.
Nem mindegy, mibe teszed
Ahhoz, hogy sokáig elálljon a dió, szellőzésre, levegőre van szükség, tehát olyan zsákba tedd, amin átjár a levegő. Ez lehet egy hálós zsák, vagy ritka szövésű vászonzsák. A helyiség, ahova kerül, legyen hűvös és szellős – kamra, de akár padlás is jó. Ha nem szeretnéd, hogy az egerek, patkányok rájárjanak a télen, érdemes felakasztva tárolni a diós zsákokat. Így az értékes olajos mag, azaz a dió nem csupán tavaszig, de akár a következő évig is megőrzi a minőségét.
Pirítsd meg, mielőtt lefagyasztod!
A sérült diókat törd meg, a dióbél mehet is a fagyasztóba. Ha igazi csemegét szeretnél a hűvös hónapokra, akkor tedd a dióbeleket sütőpapírral bélelt, száz fokos tepsibe, és szárítsd egy órán át. Néha forgasd át, hogy egyenletes legyen a száradás. A végén tekerd fel a hőmérsékletet: 180 fokon pirítsd meg a dióbeleket. Isteni íze lesz, és évekig eláll a mélyhűtőben.